Ontdek wat in huis het meest elektriciteit verbruikt en de rekeningen hoger maakt

door Natasja

21 Februari 2022

Ontdek wat in huis het meest elektriciteit verbruikt en de rekeningen hoger maakt
Advertisement

Het gebruik van elektriciteit stelt je in staat dagelijks gebruik te maken van alle voorwerpen en diensten die je niet zou kunnen missen: naast de eenvoudige verlichting en verwarming verbruik je altijd elektriciteit wanneer je thuis bent, en heb je dus te maken met vaste kosten, die in bepaalde perioden van het jaar veel hoger zijn.

In de winter behoren verwarming en verlichting tot de belangrijkste boosdoeners, terwijl in de zomer airconditioning of ontvochtigers verantwoordelijk zijn om de warmere perioden wat aangenamer te maken thuis. Maar wat is nog meer verantwoordelijk voor het elektriciteitsverbruik? Ontdek dit door verder te lezen.

Advertisement

Verwarming

Verwarming

pxhere.com

In de koudere maanden verbruikt het inschakelen van de verwarmingssystemen ongeveer 30% van alle elektriciteit die maandelijks wordt verbruikt. Soms is het dus een goed idee om het systeem zo af te stellen dat het net lang genoeg aanstaat om het huis warm te krijgen als je thuiskomt van bijvoorbeeld je werk - het huis hoeft niet de hele tijd warm te blijven als er niemand is. En een goede thermische isolatie, het sluiten van deuren in kamers die je niet gebruikt, het afdekken van kieren onder deuren en tocht in het algemeen kunnen allemaal helpen.

Advertisement

De wasmachine

De wasmachine

Commons Wikimedia

Het is misschien wel het meest energie-intensieve huishoudelijke apparaat, zeker als je meestal ook een droger gebruikt. Hij is ook van essentieel belang voor een goede persoonlijke hygiëne, daarom is het enige wat je kunt proberen kortere wascycli te gebruiken, met niet te hoge temperaturen en het centrifugetoerental te verlagen wanneer het niet essentieel is deze functies maximaal te gebruiken.

Elektronische apparaten

Elektronische apparaten

Pixabay

Van televisies tot smartphones, het voortdurende gebruik van deze apparaten maakt deel uit van je dagelijks leven en je bent dan ook gewend ze vaak op te laden, maar bovenal houd je vaak de stroomkabels van computers, televisies of ook de opladers van mobiele apparaten aangesloten op het elektriciteitsnet. En hetzelfde gebeurt met apparaten zoals keukenmachines, föhns en andere. Het gebruikelijke advies is om niets aangesloten te laten als het niet wordt gebruikt.

Warm water

Warm water

pixnio.com

Elektrische boilers dragen ook in belangrijke mate bij tot het verbruik, dus laat ze alleen aan wanneer je ze nodig hebt, en probeer de thermostaat in te stellen op 50°-60°C in het koude seizoen en 40°C in de zomermaanden.

De stofzuiger

De stofzuiger

Pexels

Als je er thuis een hebt, weet je dat het een onschatbare bondgenoot is bij het schoonmaken, dat het tijd bespaart en beter schoonmaakt dan bijvoorbeeld een bezem, maar ook de stofzuiger verbruikt veel energie!

Advertisement

Verlichting

Verlichting

Pexels

We weten allemaal dat het letterlijk de meest voor de hand liggende vorm van energieverbruik is. Wat kan je eraan doen om het te verminderen? Kies voor energiebesparende systemen, overweeg systemen die efficiënt zijn wanneer je lichtpunten hebt, zodat je het licht ook alleen in bepaalde delen van de kamer kunt laten branden, en installeer misschien tijdschakelaars voor buiten of voor kamers die minder worden gebruikt.

Koken

Koken

Pexels

Naar schatting zijn elektrische fornuizen en ovens goed voor 10-12% van het totale energieverbruik. 

Welke van deze soorten verbruik komen het meest overeen met jouw dagelijks leven?

Advertisement