Vettig, verkoold vuil in de oven? Ontdek hoe je het kan schoonmaken met DIY methoden

door Natasja

25 Februari 2022

Vettig, verkoold vuil in de oven? Ontdek hoe je het kan schoonmaken met DIY methoden
Advertisement

Telkens als je de oven gebruikt om te bakken, wordt de hele binnenkant vuil, zowel de wanden als de roosters en het glas, en na verloop van tijd hoopt het vuil zich op en wordt het steeds moeilijker te verwijderen. Voedsel dat uit een ovenschaal is gelekt en tijdens het bakken is aangebrand, zal, als het niet volledig wordt verwijderd, bij het volgende bakken verkolen.

Het is niet mogelijk dergelijke resten te bewaren in de ruimte waar je ander voedsel bakt, dus moet je even tijd vinden om de oven weer zo goed als nieuw te maken. Het is een lastige klus, en als je gedurende lange tijd krachtige chemicali├źn gebruikt, vormt het ook een risico voor je gezondheid. Dus als je het gebruik van deze schoonmaakmiddelen wilt verminderen of helemaal vermijden, kun je enkele alternatieve schoonmaakmethoden proberen.

Advertisement
Creativo

Creativo

Je kunt beginnen met het zachter maken van hard vuil en het oplossen van vettig vuil met een populaire methode, die van de kleine kom of pan (ovenvast) geplaatst in een voorverwarmde oven - 80 graden of iets meer is voldoende - en gevuld met azijn of citroensap. Zet het in de oven, zet de oven uit en doe hem dicht en wacht minstens een half uur voordat je de deur weer opendoet, zodat de stoffen binnenin kunnen inwerken.

Wanneer de oven koud genoeg is om schoon te maken zonder dat je bang hoeft te zijn je te verbranden, neem de roosters eruit en leg ze in de gootsteen of een grote teil (eventueel ook in bad), ondergedompeld in warm water en azijn. Het moeten gelijke delen zijn, maar je kunt ook een paar kopjes azijn gebruiken en er een paar druppels afwasmiddel of Marseillezeep aan toevoegen. Laat ze even weken terwijl je de oven schoonmaakt.

Maak een pasta van 6 eetlepels baking soda, 2 eetlepels waterstofperoxide en 2 eetlepels afwasmiddel (of vaatwasmiddel) en breng dit met een spons aan op alle ergste vuilophopingen. Laat het inwerken en maak ondertussen het glas schoon.

Als het glas kan worden gedemonteerd, scheid de verschillende delen en maak ze schoon met een mengsel van water en azijn in gelijke delen, waaraan je ook wat afwasmiddel toevoegt (een paar druppels): wrijf alles in met een spons en laat het enige tijd inwerken (15-20 minuten of zelfs een half uur) voordat je het goed afspoelt met een vochtige doek. Denk er altijd aan om de vloer te bedekken met oude lappen of handdoeken. Je kunt ook Marseillezeep verdund in water gebruiken, grondig schoonmaken en vervolgens afnemen met een papieren servet (of schone doek) gedrenkt in azijn om eventuele vettige resten te verwijderen die zijn achtergebleven na het gebruik van de zeep.

Als je het glas niet kunt demonteren, maar het wel zo ver uit elkaar kunt halen dat je een spleet tussen de twee glazen ziet, kun je daar een stevig houten stokje in steken, omwikkeld met een microvezeldoek en op zijn plaats gehouden met elastiekjes. Doop vervolgens het stokje met het doekje in water en schoonmaakmiddel (ook een beetje azijn) en steek het tussen de glazen om het als sponsje te gebruiken.

Ga vervolgens terug naar de binnenkant van de oven: verwijder al het vuil met een spons gedrenkt in warm water en een beetje azijn (of ook met een zachte doek), gebruik vervolgens een mengsel van water en afwasmiddel, waaraan je wat baking soda of witte azijn kunt toevoegen, om op de wanden en de bodem te spuiten en wrijf met de hand na met een spons.

Vergeet niet de keuken tijdens deze werkzaamheden te ventileren en draag een masker en handschoenen om te voorkomen dat je gevaarlijke dampen inademt en om je huid te beschermen.

Advertisement