Gooi mozzarellawater niet weg: je kunt het hergebruiken in de keuken

door Natasja

10 Mei 2024

Advertisement

Meestal gooien we de vloeistof weg waarin verse mozzarella is bewaard, als de mozzarella helemaal op wordt gegeten, maar die vloeistof is eigenlijk een hulpbron die je op verschillende manieren in de keuken kunt hergebruiken.

Soms is de conserverende vloeistof gewoon water en zout, maar vaker is het een oplossing van water en citroenzuur of melkzuur, die ook een kleine hoeveelheid zout kan bevatten. Er zijn ook traditionele bereidingen (zoals in het geval van bepaalde zuivelfabrieken die buffelmozzarella produceren) waarbij de conserverende vloeistof het water gebruikt voor het draaien van de mozzarella, die dan gefermenteerd wordt, en zout wordt toegevoegd aan het einde.

Laten we eens kijken hoe je deze vloeistof in huis kunt gebruiken.

Advertisement
Mozzarella's gedoopt in de conserverende vloeistof in een keramische schaal

Luigi Versaggi/Wikimedia Commons

Er zijn verschillende manieren waarop het vocht van mozzarella van pas komt in de keuken, zodat je niet meer water hoeft te gebruiken en ook kunt profiteren van de speciale smaak.

  • Peulvruchten weken: als je gedroogde peulvruchten zoals bonen, kikkererwten, linzen en dergelijke moet rehydrateren, bedek je ze meestal met veel water in een kom. In plaats daarvan kun je het vocht van de mozzarella gebruiken, waardoor de peulvruchten lekkerder worden - denk er alleen aan niet te veel zout toe te voegen tijdens het koken.
  • Voor het koken van pasta, rijst of aardappelen. Omdat het een al gezouten of anderszins gearomatiseerde vloeistof is, is het ook prima voor het koken van pasta, rijst of aardappelen, gewoon als vervanging voor gewoon water. Net als in het vorige geval is het essentieel om niet meer zout toe te voegen (of in ieder geval in kleinere hoeveelheden dan normaal).
  • Vooral bij het bereiden van risotto's kan deze vloeistof gebruikt worden in plaats van bouillon, vanaf halverwege het koken, of aan het einde om het smeuïg te maken.

 

Advertisement
een persoon houdt gistdeeg in zijn/haar hand tijdens de bewerking

Rawpixel

  • Voor gistdeeg: sommige mensen gebruiken deze vloeistof - die ook wel een soort "karnemelk" wordt genoemd, hoewel dat niet helemaal juist is, want dat is het residu van de verwerking van room tot boter - ook als vervanging voor gist. Het wordt dan toegevoegd aan het deeg in plaats van gist, maar denk er altijd aan om het benodigde zout met de helft te verminderen, omdat de vloeistof zout is.
  • Om moederdesem te verversen: aangezien water nodig is in het proces om moederdesem te rehydrateren, gebruiken sommige mensen de vloeistof, eventueel een beetje verdund.

 

Kan mozzarellawater in de tuin worden gebruikt?

Vaak lezen we het advies om mozzarellavloeistof te gebruiken als water om planten te besproeien: het is nogal riskant advies, wij zouden zeggen: vermijd het. Dit komt omdat de vloeistof zout bevat (en soms in niet al te kleine hoeveelheden), en zout aan planten geven betekent dat ze uitdrogen!

Planten gebruiken in feite osmose om water uit de grond op te nemen, maar als je zout aan het water toevoegt, maak je het te compact en kunnen de planten geen gebruik meer maken van osmose. In plaats daarvan wordt het water aan de plant onttrokken, die vervolgens uitdroogt en dreigt te sterven.

Afgezien van dit gebruik zijn er echter verschillende manieren om in huis verspilling van deze vloeistof te voorkomen!

Advertisement