Ontdek de Moon Garden: de magie van tuinen bij maanlicht

door Natasja

11 Mei 2024

Advertisement

Een tuin die 's nachts tot leven komt, in het maanlicht: dat is de magie van de zogenaamde Moon Gardens. Overdag verschillen ze niet veel van andere tuinen, maar als je ze beter bekijkt zijn ze ontworpen om te worden bewonderd bij maanlicht. Een Moon Garden is in feite de som van een reeks voorzorgsmaatregelen die bijna overal kunnen werken, aangepast aan verschillende klimaten en culturen, maar ook aan balkons of terrassen!

Advertisement

Wat is een maantuin, oftewel Moon Garden

@loithai/Instagram

Een maantuin staat vol met planten met, bij voorkeur ook geurende, witte bloemen en planten met licht gebladerte. Het omvat ook andere landschapselementen, evenals meubelelementen, die het maanlicht kunnen weerspiegelen, wat resulteert in een ensemble dat betovert, met de medeplichtigheid van de unieke sfeer 's avonds en 's nachts. Nog beter is het als er geluidsdetails zijn, zoals ritselend gras, grind, het stromen van water in een fontein.

Advertisement

1. De ruimte om een Moon Garden te creëren

@growing_the_things/Instagram

Je kunt ook één hoek van de tuin kiezen om in te richten als Moon Garden en de rest laten zoals het was. Dit betekent dat ook een eenvoudig balkon of terras op deze manier kan worden ingericht.

Het belangrijkste is om een precieze ruimte af te bakenen, waar je bij het vallen van de avond de uren in rust kunt doorbrengen en je kunt laten omhullen door de speciale sfeer, zonder dat je tegelijkertijd in de "normale" tuin en in de "maan"-ruimte bent.

2. De geluiden

@dreamycottagegarden/Instagram

Denk er bij het naast elkaar zetten van planten ook aan om wat beweging te creëren: niet alles op dezelfde hoogte en ook niet dezelfde vorm. De ervaring wordt nog mooier als er planten zijn waarvan de bladeren kunnen ritselen in een zacht briesje - bamboes zijn daar geschikt voor, maar ook veel grassen met lange, dunne bladeren, of struiken en bomen waarvan het gebladerte niet te compact is, zodat de bladeren door de wind kunnen worden "bespeeld".

3. De witte geurige bloemen, het zilverkleurige blad

polohousestyle/Instagram

Dit is zeker de meest voor de hand liggende component: witte bloemen kun je zien en waarderen, ook bij goed nachtlicht, net als dat van de volle maan. Vooral planten met witte bloeiwijzen die 's nachts niet dichtgaan verdienen de voorkeur - denk bijvoorbeeld aan sommige hortensia's.

Dan zijn er nog de geuren: gardenia's, magnolia's, kamperfoelie, lelietjes-van-dalen, jasmijn, osmanthus zijn slechts een paar mogelijke geuren die fijn zijn om van te kunnen genieten in de lucht op een zachte avond of nacht. Vaak zijn erg geurende planten overdag niet zo goed te ruiken tijdens warme periodes (als je zin hebt om, zelfs als de zon ondergaat, buiten te zijn), maar geven ze hun bedwelmende geuren vrij in de koelere uren.

Tot slot planten met zilvergrijze bladeren, of op zijn minst witte schakeringen tussen het groen: lavendel (dat ook lekker ruikt), bepaalde soorten salie, brunnera, zilvervaren (Athyrium Niponicum metallicum), Verbascum bombyciferum, enz... Dit zijn kleuren die, een beetje zoals witte bloemen, het maanlicht weerkaatsen en in de duisternis van de nacht meer opvallen dan groen!

4. Stenen en grind, maar ook water

@queeniechanstudio/Instagram

Stel je een pad voor van asfalt, terracotta, beton of porfier in het donker: je ziet het alleen als het verlicht wordt door lampen. Denk in plaats daarvan aan witte straatstenen of een bed van wit grind met contrasterende stenen ertussen. Je stelt je onmiddellijk voor hoe het eruit zou zien in maanlicht, d.w.z. bijna gehuld in een soort luminescentie. Daarom verdienen deze materialen de voorkeur in een maantuin, op verharde oppervlakken of misschien als elementen die de vormen van bloemperken benadrukken of afbakenen.

En verder, de charme van water dat het maanlicht reflecteert. Een ander echt nuttig element is dan een kleine vijver, ook een kunstmatige en bovengrondse, of een fontein of zelfs een vogelbad.

Advertisement

5. De meubels

@urbangreengardens/Instagram

Omdat dit nachtelijke paradijs in alle rust moet worden beleefd, mogen tuinmeubels om de ontspanningsruimte te creëren niet ontbreken. Of het nu stoelen, fauteuils, bankjes of ligstoelen zijn, wit materiaal verdient de voorkeur, en lijnen waarvan je je kunt voorstellen dat je er 's nachts van kunt genieten. Als je daarentegen een gemetselde bank zou maken, en deze kan niet worden gemaakt van of bedekt met wit materiaal, dan zijn kussens misschien een goed idee.

Voeg al deze ideeën samen en je kunt je zeker al de perfecte Moon Garden voor bij je huis voorstellen!

Advertisement