Een donkere kamer verlichten: 7 tips om dit te doen zonder de inrichting totaal te veranderen

door Natasja

11 April 2024

Een donkere kamer verlichten: 7 tips om dit te doen zonder de inrichting totaal te veranderen
Advertisement

De ligging van een huis is erg belangrijk. Afhankelijk van de ligging op het noorden of zuiden, of op het westen of oosten, zal het huis meer of minder warm, maar ook meer of minder licht zijn. De grootste bron van licht voor de ruimtes in huis is ongetwijfeld de zon, en vervolgens zijn er natuurlijk nog de kunstlichten die in de schemering en 's avonds hun werk doen.

Dit geldt niet voor elke huis, dus hebben experts op dit gebied verschillende trucs bedacht om zelfs de donkerste ruimte te verlichten. Laten we eens 7 van deze slimme tips ontdekken.

Advertisement

1. Maak de ramen schoon

1. Maak de ramen schoon

Liliana Drew/Pexels

We weten heel goed dat het huis schoonmaken heel belangrijk is en niet alleen om de leefomgeving netjes en gezond te maken, maar ook om meer licht te hebben. Licht is in feite ook afhankelijk van hoe netjes het huis is en vooral van hoe glanzend de ramen zijn. Als ze ondoorzichtig zijn, vol regendruppels, stof en grondresten, zal het licht, of buiten de zon schijnt of niet, moeilijker kunnen binnendringen en zal het de ruimte niet binnenstralen. Als de ramen daarentegen perfect schoon en glanzend zijn, zal het natuurlijke licht zijn werk doen, hoe weinig ook.

Advertisement

2. Verwijder de gordijnen

2. Verwijder de gordijnen

Jonald/Pexels

Over ramen en glas gesproken, een andere manier om licht toe te voegen is geen gordijnen meer gebruiken. Ze zijn mooi, ze bepalen de sfeer, ze vefraaien en maken de stijl van het huis af, maar ze verduisteren ook en nemen licht weg. Je kunt ook besluiten om ze altijd open te laten, zodat ze een elegante omlijsting voor het raam vormen, of ze helemaal weg te doen en misschien designkozijnen te kiezen die op de een of andere manier kunnen helpen bij het inrichten.

En als je gewoon niet zonder kunt omdat je ze zo mooi vindt, kun je kiezen voor lichte gordijnen, misschien lichtgekleurd en bijna transparant, zodat er nog steeds licht doorheen kan.

3. Denk aan een glanzende kleur

3. Denk aan een glanzende kleur

@reno_notebook/Instagram

Het huis is donker, er zijn maar weinig lichtpunten en je weet niet hoe je dit moet oplossen. Geen probleem, want het type muurverf kan ook in je voordeel werken. Heb je er bijvoorbeeld wel eens bij stilgestaan hoe reflecterend glanzende verf kan zijn? Het is niet een keuze die veel mensen kiezen, maar bij het inrichten van een vrij donker huis zou je daar rekening mee kunnen houden.

De muren, maar ook het plafond, kunnen, als ze gekenmerkt worden door eenzelfde soort kleur, het licht opvangen en weerkaatsen dat van buiten komt of dat zich in de kamers bevindt. Als je voor een dergelijke optie kiest, kun je ook durfen met kleuren, door donkerdere, karakteristieke tinten te gebruiken. Lichte kleuren zijn beter om helderheid te creëren, maar je hoeft natuurlijk niet per se voor lichte kleuren te kiezen.

4. Spiegels om licht te weerkaatsen?

4. Spiegels om licht te weerkaatsen?

Rachel Claire/Pexels

Hoe strategisch zijn spiegels? Vaak worden ze gebruikt om de kamer waarin ze zijn geplaatst te vergroten, maar in veel gevallen zijn ze ook heel handig om licht toe te voegen. Het reflecterende oppervlak, een beetje zoals glanzende verf, stimuleert een weerkaatsing van licht, ook al is er weinig licht, en versterkt het gevoel van een lichte kamer. In de woonkamer of op punten waar kamers bijeen komen zijn ze perfect.

5. Kleurcontrasten of koloniale tinten

5. Kleurcontrasten of koloniale tinten

@luux_interior/Instagram

We hebben gezien dat er een manier is om sterkere, ook donkerdere kleuren te gebruiken, en dat hangt samen met verschillende factoren. Met donkere kleuren kun je echter ook spelen om ze licht te geven. Als je ze echt wilt gebruiken maar bang bent om alles te donker te maken, creëer dan een contrast met lichtere tinten. Het kleurcontrast zal je zeker mooi vinden en zonder dat beetje extra licht op te geven dat je in huis kunt brengen. 

Houd je niet van de licht-donkercombinatie? Dan moet je afzien van te donkere kleuren en in plaats daarvan kiezen voor lichte, pastel- en koloniale tinten. Zo zal zelfs de donkerste kamer versterkt worden door zowel natuurlijk als kunstlicht.

Advertisement

6. Lichtgekleurde vloeren

6. Lichtgekleurde vloeren

@inovarfloorsa/Instagram

Vergeet de vloeren niet. Ze vormen het grootste oppervlak in kamers en moeten daarom goed verzorgd worden. Vergeet niet dat het doel is om licht te geven, doe dit door een lichtgekleurde vloer te kiezen. Hout in deze kleur is zeer geschikt voor het creëren van unieke, elegante, zowel moderne als klassieke omgevingen met een geweldig ontwerp.

Je kunt besluiten om een chromatisch samenstel te creëren, waarbij een palet van kleuren elk detail van de kamer zal kenmerken, maar in verschillende gradaties, of je kunt ervoor kiezen om een lichte vloer te plaatsen om het licht te vangen en tegelijkertijd een donker accessoire te laten opvallen.

7. Wat voor soort verlichting kiezen?

7. Wat voor soort verlichting kiezen?

Max Vakhtbovycn/Pexels

En vervolgens moet je goed nadenken over en spelen met kunstlicht. Als de natuurlijke verlichting niet helpt omdat het huis op het noorden is gericht of omdat er weinig ramen zijn en klein zijn, moet je slim zijn in het creëren van perfecte en strategische lichteffecten.

Het kiezen van de juiste plekken voor wandlampen, designlampen, speciale kroonluchters en ledlampen is van fundamenteel belang. Je kunt dit detail niet aan het toeval overlaten, want het is een van de fundamentele dingen die in je voordeel spelen om het huis meer licht te geven.

Advertisement

8. Ben je nog steeds niet tevreden?

Als geen van de bovenstaande voorstellen geschikt is voor jouw huis, probeer dan een aantal kunstwerken in lichte, opvallende en heldere kleuren te kiezen. Of kies voor transparante inrichtingsaccessoires. Stoelen, tafels, salontafels en nog veel meer zullen zelfs het kleinste licht doorlaten, waarbij de ruimtes lichter lijken.

Nu heb je de informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan en je huis te "verlichten'". Ga je gelijk beginnen?

Advertisement