Glazuur van het toilet beschadigd: wat kan je doen om het te herstellen?

door Natasja

07 April 2024

Glazuur van het toilet beschadigd: wat kan je doen om het te herstellen?
Advertisement

Te agressief schoonmaken, wanneer het toilet echt heel erg vies was, kan het gevolg hebbend dat het oppervlak op den duur niet meer glanst. Als je beter kijkt, realiseer je je dat het glanzende glazuur is bekrast, afgeschuurd door te sterke, vloeibare of vaste, producten. Als dit gebeurt, hechten vuil en kalk zich steeds sneller, waardoor een vicieuze cirkel ontstaat die ertoe leidt dat we steeds vaker en met sterkere methoden moeten schoonmaken. Dat wil echter niet zeggen dat dit niet kan worden hersteld met een beetje DIY werk.

Advertisement

Waarom glazuur van het sanitair beschadigd raakt en hoe je dit kunt voorkomen

Waarom glazuur van het sanitair beschadigd raakt en hoe je dit kunt voorkomen

Marco Verch via Flickr (Creative Commons 2.0)

Iedereen weet dat het schoonmaken van het toilet een kwestie van geduld en inspanning is, en nooit leuk is. Maar als je het te lang uitstelt, ontstaan er vormen van vuil die moeilijk weg te krijgen zijn, en als je er helemaal vanaf wilt, gebruik je soms methoden die effectief zijn - omdat ze de vervelende vlekken daadwerkelijk verwijderen - maar die ook het oppervlak van het toilet zelf beschadigen. En dat geldt ook voor ander sanitair, van de wastafel tot het bad en de douchebak.

Sanitair is meestal gemaakt van porselein met een gepolijste glazuurafwerking: dat heeft niet alleen een esthetische waarde, maar is ook een glad en duurzaam oppervlak dat ontworpen is om schoon te blijven als het water stroomt, maar ook om vaak schoongemaakt te worden.

Het gebruik van schurende of sterk geconcentreerde middelen werkt echter averechts: bleekmiddel, maar ook het gebruik van azijn vaak en in geconcentreerde vorm, of nog erger bepaalde soorten zuren, tasten uiteindelijk het beschermende oppervlak (het glazuur) van porselein aan. En nog meer met materialen zoals schuurpapier of puimsteen.

Om dit probleem te voorkomen, moet je het toilet vaak en voorzichtig schoonmaken. Specifieke schoonmaakmiddelen, maar ook middelen die je thuis kunt bereiden (met afwasmiddel of Marseillezeep bijvoorbeeld), zijn het beste. Schuurpoeders of zure vloeistoffen (baking soda, citroenzuur, azijn) toevoegen kan sporadisch en slechts in kleine hoeveelheden.

Als je schoonmaakt, zorg dan voor de binnenkant en de buitenkant, en twee of drie keer per jaar moet je ook het toiletreservoir legen, schoonmaken en opnieuw vullen, zodat de binnenkant langer meegaat.

Advertisement

Kit om het glazuur van het sanitair te herstellen

Kit om het glazuur van het sanitair te herstellen

SOTTOSopra via edilcollasnc/Ebay, Wansiven/Amazon

Als je kleine barstjes ziet of plekken waar het glazuur beschadigd is, moet je zien of de situatie echt ernstig is of niet. In het eerste geval moet je overwegen om het toilet te vervangen door een nieuwe. Anders kun je proberen het te herstellen met speciale kits.

Dit zijn producten op harsbasis, meestal tweecomponenten, die uitharden bij kamertemperatuur en krassen bedekken, kleine scheurtjes en beschadigde plekken in het glazuur opvullen, waardoor een nieuwe duurzame, waterdichte laag ontstaat die ook bestand is tegen hoge watertemperaturen - of in ieder geval die gemiddeld in de badkamer zijn.

De te kopen producten kunnen van verschillende aard zijn: je kunt reparatiekits https://www.amazon.it/Wansiven-riparazione-doccia-ceramica-smalto/dp/B0BXSTGCH2 vinden met veel hulpmiddelen erin, plamuren van epoxyhars, maar ook producten https://www.ebay.it/itm/173030393465 die al gemengd zijn.

De instructies moeten nauwkeurig worden opgevolgd: soms is het voldoende om het erop te smeren met kwasten of troffels, soms is het handiger om rollers van de juiste maat te gebruiken, maar in principe worden de meng-, aanbreng- en droogstappen goed aangegeven. 

Een belangrijk feit moet echter worden benadrukt: deze ingreep verlengt de levensduur van het toilet, of ander sanitair, enigszins, maar het is geen procedure die het glazuur herstelt. Het glazuren van porselein of keramiek is een proces dat alleen in de productiefase kan worden uitgevoerd, dus als het eenmaal aangetast is, kun je de situatie enige tijd naar tevredenheid oplossen, maar vroeg of laat zullen er waarschijnlijk weer scheurtjes of barsten ontstaan en in dat geval moet je overwegen het te vervangen door een nieuw exemplaar.

Advertisement