Langzaam hardlopen om weer fit te worden: alle voordelen van een training die voor iedereen geschikt is

door Natasja

02 April 2024

Langzaam hardlopen om weer fit te worden: alle voordelen van een training die voor iedereen geschikt is
Advertisement

Snelheid is het hoofddoel van iedereen die begint met hardlopen, maar de laatste jaren is er een tegenovergestelde trend ontstaan: langzaam hardlopen. Langzaam hardlopen is ook geschikt voor diegenen die deze vorm van trainen voor het eerst benaderen en stelt je in staat om geweldige resultaten te boeken zonder buitensporige inspanning en garandeert een grotere continuïteit.

Wat zijn precies de voordelen van langzaam hardlopen en hoe kan het je helpen om weer in vorm te komen? Laten we dat hieronder eens bekijken.

De voordelen van langzaam hardlopen

De voordelen van langzaam hardlopen

Foodfacts pm/Flickr

Langzaam hardlopen maakt 80 procent uit van de training van professionele atleten, ook van degenen die sprinten: dit tempo verhoogt de hartslag en zorgt er tegelijkertijd voor dat je een gesprek kunt voeren. Waarom is dit soort trainen de beste manier om weer fit te worden?

  • langzaam hardlopen creëert een solide basis in termen van cardio- en ademhalingsconditie, waarop alle volgende resultaten kunnen worden gebouwd; door het uithoudingsvermogen van het hart en de ademhaling te verbeteren, wordt het beste zuurstofniveau van de spieren verkregen: het is mogelijk om de training geleidelijk te intensiveren, steeds belangrijkere doelen te bereiken en betere prestaties te garanderen;
  • gematigde training belast het lichaam minder en vermindert daardoor het risico op vroegtijdige vermoeidheid, maar ook het risico op blessures, waardoor het lichaam over het algemeen gezonder blijft;
  • langzaam hardlopen stimuleert het eten van vet om de inspanning op langere termijn vol te houden, in tegenstelling tot snel hardlopen, dat juist leidt tot het eten van koolhydraten voor onmiddellijke energie; dit verbetert de metabolische efficiëntie door vermoeidheid te verminderen en de prestaties te verbeteren, en vergemakkelijkt uiteraard ook gewichtsverlies en een terugkeer naar een goede conditie;
  • langzaam hardlopen is gemakkelijker vol te houden en daarom ook geschikter voor degenen die deze vorm van training voor het eerst benaderen, en maakt het minder vermoeiend en aangenamer.

 

Advertisement

Hoe te trainen met langzaam hardlopen

Hoe te trainen met langzaam hardlopen

Pexels

Nu je alle voordelen kent, ben je klaar om te beginnen met langzaam hardlopen; maar hoe vind je jouw ritme?

Er zijn 5 intensiteitsniveaus en de ideale snelheid is niveau 2, waarbij je nog steeds een gesprek kunt voeren en je hartslag slechts tussen 65% en 80% van de maximale frequentie ligt. Dit niveau ligt onder de lactaatdrempel, dat wil zeggen dat er geen lactaat, een afvalproduct van de verbranding van koolhydraten voor energie, in het bloed verschijnt.

Voer een gesprek met je trainingspartner tijdens het hardlopen; als het onderhouden van het gesprek vermoeiend begint te worden, is het tijd om het tempo te verlagen. Als je daarentegen alleen loopt, probeer dan hardop te zingen: als je door kunt gaan zonder moe te worden en zonder naar adem te happen, is de intensiteit goed, anders moet je het rustiger aan doen.

Trek je schoenen aan en veel plezier!

Advertisement