Seizoenswisseling? Maak van de gelegenheid gebruik om de kledingkast grondig schoon te maken

door Natasja

17 April 2024

Seizoenswisseling? Maak van de gelegenheid gebruik om de kledingkast grondig schoon te maken
Advertisement

De seizoenswisseling, die afspraak waar je een paar keer per jaar echt niet onderuit kunt als je echt alles in de kledingkast netjes wilt houden. Omdat het je dwingt om de kledingkast helemaal leeg te maken en weer opnieuw in te delen met de kledingstukken, is het echter ook het ideale moment om de kast zelf grondig schoon te maken, om hem te ontsmetten, eventueel te repareren of problemen op te lossen om de kast weer als nieuw schoon en geurig te hebben.

Advertisement

Wat is er nodig en hoe bereid je je voor?

Wat is er nodig en hoe bereid je je voor?

Freepik

Het is belangrijk om een seizoenswisseling zo efficiënt en snel mogelijk voor te bereiden. Daarom is het goed om het volgende te onthouden:

 • Maak ruimte vrij op het bed (of de tafel), die je sowieso zult bedekken met een schoon laken of handdoek
 • Leg ook kleerhangers klaar voor alles wat je moet ophangen terwijl je bedenkt wat je ermee gaat doen, misschien kun je ook ergens in de kamer ruimte vrijmaken waar je deze spullen kunt neerleggen zonder dat ze zich vermengen met andere spullen.
 • Bereid alle dozen of houders voor die je nodig hebt om wat je uit de kledingkast haalt te bewaren.
 • Als je denkt dat je iets vacuüm moet verpakken, zorg dan ook voor geschikte zakken.
 • Houd ook houders klaar voor alles wat je wilt repareren, verkopen of doneren.

Voor het schoonmaken heb je het volgende nodig:

 • Een geschikte spray om de binnenkant van de kast schoon te maken.
 • Als je nog geen betrouwbaar specifiek schoonmaakmiddel hebt, kun je een product maken op basis van water (bij voorkeur gedestilleerd) waarin je een beetje Marseillezeep hebt opgelost en - als je dat wilt - 10 druppels essentiële olie van tea tree of lavendel hebt toegevoegd. Deze helpen tegen schimmel en houden insecten zoals motten op afstand, maar je kunt ook andere geuren naar keuze gebruiken.
 • Microvezeldoeken
 • Nog een schoon laken
 • Een wonderspons - voor het geval er vlekken zijn die anders moeilijk te verwijderen zijn
 • Stofzuiger

Advertisement

De kast schoonmaken

De kast schoonmaken

Freepik

Ga als volgt te werk voor een handeling zonder onnodige vertragingen en complicaties:

 1. Maak de kledingkast methodisch en volledig leeg.
 2. Het is het beste om maar een paar kledingstukken tegelijk te pakken en ze al verdeeld en op volgorde op het bed of de tafel te leggen (of ook op de grond, als je daar een laken hebt neergelegd!), zodat je het werk niet twee keer hoeft te doen. Je weet dan welke kleren terug in de kast moeten, welke ergens anders opgeborgen worden en welke gewassen, gerepareerd of weggegeven moeten worden.
 3. Haal alles weg wat niet terug in de kast kan, gebruik de verschillende houders en verplaats alles uit de kamer. Laat de rest op het bed liggen en bedek het met het tweede schone laken - zodat vuil dat tijdens het schoonmaken naar buiten komt de kleren of het bed niet raakt.
 4. Begin met het schoonmaken van de meubels met de stofzuiger, zonder hoeken, laden en lastige planken te vergeten. Begin bovenaan, eigenlijk helemaal bovenaan, waar zich meestal veel stof bevindt (het soort stof dat in de meubels zelf kan terechtkomen telkens als je de deuren opent).
 5. Open het raam om te ventileren, zorg voor microvezeldoeken, spuit het gekozen product bovenop de eerste doek en veeg langzaam het hele meubelstuk schoon, in dezelfde volgorde. Als de doeken te vuil worden, ga je verder met een nieuwe - je wast ze dan allemaal in de wasmachine als de klus geklaard is.
 6. Als het nodig is om af te spoelen, doe dit dan met schone, natte en goed uitgewrongen doeken.
 7. Laat de deuren open, net als de lades, totdat alle delen van de kast perfect droog zijn. Dan kun je de ramen weer sluiten.
 8. Terwijl alles droogt, kun je de spullen die niet weer in de kast moeten, opbergen, waarbij je ook de stofzuiger gebruikt voor het vacuümzuigen.
 9. Als de kast weer gevuld kan worden, doe je alle spullen er netjes in.

Je kunt ook oplossingen toevoegen om te ontgeuren en schimmel op afstand te houden: zakjes gedroogde kruiden (lavendel, munt, tijm, bijvoorbeeld), kleine schaaltjes baking soda of actieve kool - eventueel ook geparfumeerd met een paar druppels essentiële olie naar smaak (met altijd een voorkeur voor tea tree, cederhout of lavendel).

Het zal een fijn zijn om de kledingkast te openen en deze altijd opgeruimd, schoon en fris ruikend aan te treffen!

Advertisement