Oven schoonmaken: hoe en hoe vaak moet je dat doen om hem in topconditie te houden

door Natasja

13 Mei 2024

Advertisement

Hoeveel dingen kunnen er wel niet bereid worden in de oven, van voorgerechten tot zoetigheden. Vaak is het een gezondere of lekkerdere manier van koken dan andere, en dat is ook de reden waarom er in geen enkele keuken een oven ontbreekt. Het is echter jammer dat bij elk gebruik een beetje vuil, min of meer zichtbaar, wordt afgezet op alle interne onderdelen van dit apparaat. Daarom ben je genoodzaakt om hem regelmatig schoon te maken en af en toe een grondige schoonmaakbeurt uit te voeren. Maar hoe vaak moet dit gebeuren? En hoe krijg je de beste resultaten met weinig moeite?

Advertisement

Hoe de oven stap voor stap schoonmaken

Een arm die een product in een keukenoven spuit

Creativo

De oven snel schoonmaken, zodra je het vuil ziet, is eenvoudig: zodra de oven koud is, spuit je je favoriete product op de vlek, laat het inwerken en verwijder alleen die vlek of korst. En als het de roosters betreft, verwijder je die snel en was je ze met de hand in de gootsteen, met eenvoudig afwasmiddel. Als je merkt dat het vuil hard is, als de oven nog een beetje warm is maar al wel uitgeschakeld, doe je er een klein kopje witte azijn of citroensap in en hou je de oven gesloten tot hij helemaal koud is: de vloeistof wordt stoom door de warmte en helpt om het vuil zacht te maken, en dan ga je verder zoals aangegeven.

Het is altijd essentieel om de ruimte goed te luchten met elk ovenschoonmaakmiddel, chemisch of natuurlijk.

Als het echter nodig is om de hele oven schoon te maken, kun je twee methoden gebruiken: ofwel een specifiek product, te gebruiken volgens de instructies van de fabrikant (meestal spuiten en 20-30 minuten laten inwerken voordat je alles afneemt met vochtige doeken, en daarna afspoelen en drogen), of je neemt je toevlucht tot zelfgemaakte ingrediënten.

Je hebt nodig: witte wijnazijn, water, baking soda. En dan handschoenen, verschillende zachte doeken, spuitfles, wonderspons.

Eerste stap: verwijder de roosters

Verwijder de roosters die dienen als kookoppervlak, maar verwijder indien mogelijk ook de vaste zijkanten. Week alles in warm water met een druppel afwasmiddel en een glas witte azijn. Je kunt dit ook in de gootsteen doen.

Tweede stap: de baking sodapasta

Meng in een kommetje baking soda en water (in kleine beetjes tegelijk) tot een niet te vloeibare, romige consistentie die je zowel op de bodem als op de wanden van de oven kunt smeren.

Wacht 20-30 minuten tot de pasta werkt. Ondertussen kun je de roosters met de hand afwassen.

Derde stap: de azijnspray

Giet de witte azijn in de spuitfles. Het kan absoluut zijn of ook verdund met een beetje water. Spuit royaal over de binnenkant en vervolgens over de laag baking soda.

Vierde stap: schrob en maak alles schoon

Wanneer de reactie tussen baking soda en azijn geen schuim meer oplevert, neem je een goed uitgewrongen spons of doek en veeg je de baking soda, azijn en het vuil weg. Als je hardnekkige korsten ziet, kun je deze aanpakken met de wonderspons, die altijd nat moet zijn en uitgewrongen voor gebruik. Gebruik het alleen op specifieke plekken - hij is zacht, maar toch schurend en kan op lange termijn oppervlakken beschadigen.

Spoel en droog alles goed af.

Deze instructies gelden natuurlijk ook voor het glas. Als het echter gaat om dubbele platen glas waarbij het vuil helemaal in de spleten zit, moet je de platen er ook uithalen als je de roosters eruit haalt, om ze samen met de roosters bij de gootsteen af te wassen, of eventueel ook in het bad of een grote teil in de douche.

 

Advertisement

Hoe vaak is het aan te raden om de oven schoon te maken?

Ovenglas schoonmaken met een doek terwijl er handschoenen worden gedragen

Creativo

Voor het ideale ovenonderhoud moet je de oppervlakkige en gedeeltelijke reiniging los zien van de volledige en grondige reiniging.

  • De oppervlakkige reiniging, d.w.z. de reiniging waarbij je je richt op individuele vlekken van vuil, zones of voorwerpen (zoals roosters), waarvan je merkt dat ze vervuild zijn met resten na een bepaalde bakbeurt, moet worden uitgevoerd zodra het vuil zich heeft gevormd. Dus zodra de oven voldoende is afgekoeld, is het beter om het niet uit te stellen en alleen dat specifieke voorwerp te behandelen.
  • Voor een grondige reiniging is het daarentegen het beste om dit elke 3-4 maanden te doen. Nog vaker (één keer per maand) als je het apparaat intensief gebruikt.

Hoe maak jij de oven meestal schoon?

Advertisement