5 details om op te letten zodat de keuken er niet verwaarloosd uitziet

door Natasja

08 December 2022

5 details om op te letten zodat de keuken er niet verwaarloosd uitziet
Advertisement

De keuken is een van de drukste ruimtes in huis, vooral voor wie graag tijd doorbrengt aan het fornuis. Hoe meer je kookt, hoe meer je je omringt met een hele reeks accessoires en gebruiksvoorwerpen voor verschillende bereidingen, en niet zelden heb je favoriete categorieën waar je niet zonder kunt. Vervolgens is er vaak de gewoonte, die helemaal niet verkeerd is, om de voorwerpen waaraan je gewend bent geraakt zo lang mogelijk te blijven gebruiken, of liever gezegd tot ze gewoon kapot gaan.

Wat betreft het bestrijden van verspilling is dit altijd een lovenswaardig streven, maar er zijn gevallen waarin het enigszins contraproductief is met betrekking tot de hygiëne. En dan zijn het vaak de versleten gebruiksvoorwerpen die er over het geheel genomen uitspringen als details die de keuken een beetje onverzorgd maken. We noemen er hieronder enkele.

Advertisement
southernbenz/Reddit

southernbenz/Reddit

Snijplanken: het is altijd zonde om iets weg te gooien dat je eigenlijk nog kunt gebruiken, maar in het geval van snijplanken, wanneer ze te erg getekend zijn door sneden en krassen, komt de tijd om er afscheid van te nemen. Dat komt omdat het praktisch onmogelijk wordt om ze goed te wassen en te ontsmetten, ook al worden altijd de juiste middelen gebruikt. Verder mogen houten (maar ook siliconen) snijplanken nooit worden gebruikt voor iets anders dan groenten en fruit, terwijl metalen snijplanken worden aanbevolen voor vlees, vis en kaas. 

Advertisement
ExploringSFDC/Reddit

ExploringSFDC/Reddit

Steelpannen en waarvan de antiaanbaklaag is bekrast of - erger nog - afbladdert, moeten worden vervangen omdat ze schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij gietijzeren exemplaren daarentegen is het vaak mogelijk de beschermlaag opnieuw aan te brengen met verschillende methoden, die ook thuis kunnen worden uitgevoerd. Je moet echter altijd zeer voorzichtig zijn om dit op de juiste manier te doen, om latere gezondheidsproblemen te voorkomen.

fserv11/Reddit

fserv11/Reddit

Een soortgelijk argument geldt voor pollepels en keukenspatels. Traditioneel waren houten exemplaren in alle huizen aanwezig, maar het is nu bekend dat houtvezels niet gemakkelijk echt schoon te houden zijn, vooral als voor alle bereidingen dezelfde pollepel wordt gebruikt. Synthetische materialen zoals siliconen en teflon worden als veiliger beschouwd, maar moeten nog steeds worden onderhouden. Wanneer er krassen op komen en misschien zelfs enige vervorming door hitte, moeten ze worden vervangen door nieuwe.

gtownisok/Reddit

gtownisok/Reddit

Geëmailleerde metalen bekers: ze hebben een tijdloze vintage charme, en af en toe komen ze weer in de mode. Maar als het glazuur eraf gaat, beginnen de problemen. Als het probleem alleen aan de buitenkant zit, zien ze er oud uit en geven ze de keuken een ouderwetse, of onverzorgde, uitstraling. Maar als er aan de binnenkant ook ongeglazuurde delen zijn, moeten die worden gerepareerd zodat het voedsel niet in contact komt met het metaal eronder. Er bestaan ook reparatiekits, maar zorg er altijd voor dat je verf en materialen gebruikt die dan geschikt zijn voor gebruik met levensmiddelen.

Benchinapark/Reddit

Benchinapark/Reddit

Messenblok: als je veel keukenmessen gebruikt, heb je een messenblok nodig om ze netjes te houden. Maar het is ook zo dat je sommige die deel uitmaken van de set soms nauwelijks gebruikt. Het wordt dus nuttiger, en netter om de messen die je echt vaak gebruikt bij de hand te houden. Voor de onmisbare messen is het traditionele houtblok, d.w.z. het blok hout met de sleuven waarin de messen worden gestoken, niet per se het beste: het wordt gemakkelijk vuil en is moeilijk schoon te maken, en dan komen er stof, kruimels en vuil terecht in de sleuven waarin de messen worden gestoken, om nog maar te zwijgen van het feit dat het daar opgesloten vocht vaak voor schimmelvorming zorgt. Je kunt dan beter kiezen voor modernere oplossingen, zoals magneetstrips en soortgelijke modellen.

Welke andere details kunnen er volgens jou voor zorgen dat een keuken er minder verzorgd uitziet?

Advertisement