Gootsteenafvoer: 2 veel voorkomende ingrediënten die daar nooit mogen terechtkomen

Janine image
door Janine

06 Oktober 2023

Gootsteenafvoer: 2 veel voorkomende ingrediënten die daar nooit mogen terechtkomen
Advertisement

Hoe vaak wassen we de vaat, vershoudbakjes en nog veel meer in de gootsteen, voordat we sommige van deze items in de vaatwasser zetten? In veel gevallen doe je het automatisch tijdens de dagelijkse routine, maar wanneer we borden, potten, pannen en diverse bakjes omspoelen, mag niet altijd alles in de gootsteen belanden.

Sommige vaste resten kunnen worden opgevangen en in de vuilnisbak worden gegooid, maar bepaalde vloeistoffen of stroperige substanties komen in de gootsteenafvoer terecht en kunnen op de lange termijn verstoppingen veroorzaken. Vooral twee ingrediënten zijn gevaarlijk.

Advertisement

Nooit in de gootsteenafvoer: bakolie

Nooit in de gootsteenafvoer: bakolie

rawpixel.com

Het eerste ingrediënt is eigenlijk een hele categorie: bakoliën. Of het nu de olie is waarmee we hebben gebakken, of een aanzienlijke hoeveelheid die in de bakplaten of pannen achterblijft na het koken op het fornuis of in de oven, al die olie mag nooit in de afvoer terechtkomen, welk type het ook is.

Dit zijn namelijk vettige stoffen die bij contact met koud water weer stollen en verstoppingen veroorzaken. Vooral als er vaste resten mee worden gemengd. De verstopping kan zich al direct onder de monding van de afvoer vormen - en in dat geval is het relatief eenvoudig om alles te demonteren en schoon te maken, of eerst te proberen met huismiddeltjes op basis van producten die vetten oplossen; maar op andere momenten kan de obstructie zich veel verder weg van gemakkelijk te inspecteren punten vormen, zelfs tot in de riolering.

Wat te doen met gebruikte olie? We moeten er een gewoonte van maken om het in plastic flessen te gieten en het regelmatig naar recyclingcentra te brengen of op een andere manier weg te gooien volgens de instructies van de gemeente waar je woont.

Advertisement

Een minder bekend gevaar voor de afvoer: honing

Een minder bekend gevaar voor de afvoer: honing

pxhere.com

Heerlijk in duizend bereidingen, kan ook honing schadelijk zijn voor de afvoer. De reden hiervoor ligt in de stroperigheid: ook honing hecht zich door zijn consistentie aan de wanden van de afvoeren, blijft hangen op plaatsen waar misschien al resten zaten, en veroorzaakt uiteindelijk verstoppingen.

Er is echter een “positieve” kant: het is beslist beter oplosbaar dan olie, dus als we toevallig een kopje, of een potje waarin nog honing zat, in de gootsteen legen, moeten we het goed laten smelten met warm water. Als het goed wordt opgelost in veel water, bestaat er feitelijk geen risico op dezelfde problemen als bij olie.

Als je echt geen tijd hebt om dit te doen, haal dan de honing uit de potjes en gooi deze in de vuilnisbak. Maar over het algemeen, zo mogelijk… Eet alles tot de laatste druppel, want het is echt waardevol voedsel!

Kortom, de regel is altijd om ervoor te zorgen dat alleen zeep en water in de afvoer terechtkomen, en misschien enkele standaardprocedures te onthouden om ze schoon te houden, op basis van heet water, zuiveringszout of azijn.

Advertisement