Vaatwassers: er zijn minstens 5 dingen die volgens experts nooit in dit apparaat mogen worden afgewassen

door Natasja

18 September 2023

Vaatwassers: er zijn minstens 5 dingen die volgens experts nooit in dit apparaat mogen worden afgewassen
Advertisement

Hoe handig is een vaatwasser in huis? De meesten van ons hebben er een en weten hoe handig het is, vooral als we weinig tijd hebben, of als we veel gasten hebben en de dingen die we gebruiken in korte tijd moeten afwassen. Wat de reden ook is, we moeten toegeven dat dit apparaat ons leven ten goede heeft veranderd. Toch moeten we absoluut op één ding letten: weten we zeker dat we alles in de vaatwasser kunnen wassen?

Voor velen ligt het antwoord voor de hand, maar dat betekent niet dat het ook juist is. Laten we eens kijken waarom.

via bhg

Wat mag nooit in de vaatwasser en waarom

Wat mag nooit in de vaatwasser en waarom

Wikimedia

De vaatwasser is een van de apparaten die ons leven ten goede heeft veranderd, en daar zijn we het allemaal over eens. Maar weet je echt zeker dat je hem op de juiste manier gebruikt? We hebben het niet alleen over de zorg die nodig is om hem op zijn best en volledig functioneel te houden, maar ook over wat je erin stopt.

Als jij een van die mensen bent die alles in de vaatwasser afwast, geven we je een advies: doe het niet. De reden is heel eenvoudig. Er zijn delicate voorwerpen die kunnen lijden onder constant wassen en voor altijd verpest kunnen worden. Welke dat zijn? Laten we daar samen achter komen.

Advertisement

1. Kook- en steelpannen

1. Kook- en steelpannen

Nemo bis/Wikimedia

Ten onrechte denken we allemaal, of bijna allemaal, dat pannen zonder problemen in de vaatwasser kunnen, wat eigenlijk niet het geval is. Sommige materialen zijn kwetsbaarder dan andere en kunnen beschadigd raken als ze in contact komen met de zeer hoge temperaturen van het water met zijn sterke stralen.

Het is belangrijk om te onthouden dat koper, gietijzer en aluminium niet bijzonder dol zijn op huishoudelijke apparaten, maar de voorkeur geven aan lauw water, milde zeep en niet-schurende sponzen.

2. Kristallen servies

2. Kristallen servies

Wallpaperflare

Ken je dat prachtige kristallen servies van je oma? Haal het niet in je hoofd om het in de vaatwasser te doen, dat is niet aan te raden. Het gevaar is niet alleen dat het er dof uitziet, was na was, maar het is ook mogelijk dat het barst en onbruikbaar wordt. Ook hier, de temperatuur en de kracht van het water kunnen fataal zijn, daarom geven we altijd de voorkeur aan een delicate handwas.

3. Messen

3. Messen

David R. Ingham/Wikimedia

Nee, messen mogen niet in de vaatwasser. Dit is iets wat velen van ons doen, maar volgens experts is het niet juist. De reden is simpel: elke keer dat ze worden afgewassen - en dan hebben we het niet alleen over zilveren messen, die kunnen gevoeliger zijn - wordt het lemmet beschadigd. Water, wasmiddel en vocht spelen dit bestek parten. Het is dus beter om 'klassiek' te wassen en snel te drogen om roest en vlekken te voorkomen.

4. Houten voorwerpen

4. Houten voorwerpen

Wallpaperflare

Hout is een bijzonder materiaal. Het is bestendig en delicaat tegelijk en moet met grote zorg worden behandeld. Houten voorwerpen absorberen snel geuren en vocht, waardoor ze snel kunnen bederven. En hoge temperaturen zijn een van de redenen waarom ze kromtrekken en onbruikbaar worden. Koud water, milde zeep en wassen met de hand is wat ze nodig hebben om mooi te blijven.

Advertisement

5. Elk met de hand versierd voorwerp

5. Elk met de hand versierd voorwerp

Rawpixel

En laten we niet vergeten dat je borden, glazen, kommen en veel andere met de hand beschilderde voorwerpen beter niet in de vaatwasser kunt doen. De stralen van het apparaat en de hitte van het water zouden die prachtige ontwerpen alleen maar in gevaar brengen. Was ze met de hand af met een zachte spons en je zult er lang plezier van hebben.

Er zijn nog veel meer voorwerpen die je beter niet in de vaatwasser kunt doen, maar deze 5 zijn absoluut de meest delicate. Let jij op deze dingen of doe je er alles lukraak in?

Advertisement