Oude luiken: hier zijn 17 ideeën om ze om te toveren tot prachtige meubelstukken

door Natasja

18 September 2023

Oude luiken: hier zijn 17 ideeën om ze om te toveren tot prachtige meubelstukken
Advertisement

Ken je de ramen van het oude huis van je grootouders? Herinner je je die nogal ouderwetse, verzakte en verkleurde luiken? Mocht je ze in je bezit hebben, gooi ze dan niet weg, maar leg ze opzij en bekijk deze 17 ideeën om ze een nieuw leven te geven.

Kasten, tafels, hoofdeinden, spiegels: dit en nog veel meer kun je maken van een heel eenvoudig voorwerp. Er is geen betere manier dan oude voorwerpen te recyclen en nieuw leven in te blazen om praktische inrichtingsoplossingen te creëren die je huis dat tintje geven dat het miste.

Laten we er een paar bekijken en kiezen wat het beste bij je past.

Advertisement

1. Fotolijst? Waarom niet!

Je houdt van fotografie, je houdt van herinneringen en je vindt het leuk om ze in je huis tentoon te stellen, maar je weet niet waar je ze moet laten. Een luik is precies wat je nodig hebt. Het enige wat je nodig hebt is een klein exemplaar, misschien geschilderd in je favoriete kleur om een echt uniek object te hebben.

Advertisement

2. En het verandert van een luik in een... vlag

Je wist niet dat het mogelijk was, toch? Maar je kunt een vlag maken van een luik. Wat je land van herkomst ook is of wat je nieuwsgierigheid ook wekt, het zal een vleugje kleur toevoegen aan de woonomgeving.

3. Op zoek naar een origineel hoofdeinde? Kijk eens naar de onderstaande...

Je weet niet hoe je je slaapkamer moet inrichten. Geen probleem, want je hoeft alleen maar een oud luik te recyclen en er een praktisch en origineel hoofdeinde van te maken. Een enkel of dubbel bed, het effect zal onvergetelijk zijn.

4. Een zeer praktische en originele tijdschriftenhouder

Je bent graag op de hoogte over van alles en je leest graag veel tijdschriften, nou, dan heb je een plek nodig om ze netjes te houden. Een luik met spleten is precies wat je nodig hebt.

5. Je planten hebben nog nooit zo'n mooie lijst gehad

Je houdt van muren vol bloemen, maar wat is de manier om de potten niet rechtstreeks op de muur te zetten? Dit is de ideale oplossing: kleurrijk en elegant, het zal van je tuin - of terras - een magische plek maken.

Advertisement

6. Een praktische kapstok

Jassen, truien, mutsen en petten: hoe berg je ze praktisch en handig op en heb je ze altijd bij de hand? Twee luiken zijn precies wat je nodig hebt. Monteer ze in een rechte hoek en bevestig er haken aan. Je zult zien wat een mooi resultaat.

7. Heb je planken nodig?

Ruimte in huis is nooit genoeg, dat weten we. Soms heb je extra kasten of zelfs planken nodig, maar hoe maak je die origineel? Er is een manier: neem oude luiken, eventueel kleine, verf ze opnieuw en plaats ze aan de muur. Het resultaat zal je verbazen.

Advertisement

8. Hoe het huis te verfraaien - wat vind je van dit idee?

Veel luiken naast elkaar, verschillende maten en kleuren geven een unieke touch aan de muren van je woonkamer of, als je dat liever hebt, een andere kamer. Kijk eens aan!

9. Een zeer, zeer originele loper...

Je wilt een origineel idee om je tafelschikking een extra touch te geven, maar je weet niet hoe je dat moet doen. Dan is dit idee misschien iets voor jou. Door een klein luik in het midden van de tafel te plaatsen, misschien met een bloemenvaas erop, maak je de lunch of het diner onvergetelijk.

Advertisement

10. Die shabby touch is wat er ontbrak...

Die muur in de tuin is een beetje kaal: waar moet je die mee versieren? Wat dacht je van dit idee, een luik in de kleur die jij het mooist vindt, met vaasjes en bloemen die je er 'rommelig' aanhangt. Het effect is heel elegant en je gasten zullen er jaloers op zijn.

11. Wanneer een luik... een kast wordt

Twee of meer luiken kunnen worden getransformeerd tot een kast. Dicht of open naar wens, het maakt de inrichting van je huis compleet.

Advertisement

12. Een praktische kledingkast... hoe maak je die?

Maar langere luiken kunnen ook worden omgetoverd tot een echte kledingkast. Als je goed bent in doe-het-zelven, kun je er ook aan denken om het zelf te maken, het te schilderen en het te gebruiken om je favoriete kleren in op te bergen.

13. Een praktische consoletafel

Een steunvlak in de hal van het huis is altijd handig. Als je binnenkomt en je hebt je sleutels, telefoon, bril in je handen en je weet niet waar je ze moet laten, dan is dit de beste oplossing. Een consoletafel maken van oude luiken geeft een vleugje originaliteit aan de eerste ruimte die je tegenkomt als je binnenkomt.

Advertisement

14. En als je een extra spiegel nodig hebt, is dit de oplossing

Je weet niet wat voor soort spiegel je in je huis moet plaatsen, maar van één ding ben je zeker: hij moet origineel zijn. Dit idee is daar het antwoord op. De twee luiken geven het gevoel dat je voor een raam staat, maar als je naar buiten kijkt, zie je je eigen spiegelbeeld en niet het uitzicht. Gewoonweg prachtig!

15. Hier is een praktische en originele plantenbak

Iedereen vertelt je dat je een fleurig accent mist in je woonkamer. Door die oude luiken, die al lang in de garage liggen, te recyclen, help je jezelf een handje. Maak een plantenbak van de lengte die je wilt en zie hoe elegant die staat in je woonkamer.

Advertisement

16. Er is maar één luikelement nodig voor een praktische bijzettafel

Heb je een nieuwe bank gekocht en wil je de oude salontafel vervangen, heb je daar originele ideeën voor nodig? Hier is het antwoord. Een praktische salontafel gemaakt van één enkel luik dat op vier poten rust. Ongelooflijk!

17. Ach... wat een comfortabele bank

Een bankje in de tuin is precies wat je nodig hebt voor een paar momenten van ontspanning. Kijk eens naar deze bank, gemaakt met twee luiken, gewoonweg prachtig.

We zijn aan het eind gekomen en... welk van deze ideeën vond jij het mooist? Laat ons weten welke jij zou kiezen om je huis op een originele manier in te richten.

Advertisement