Van afval tot inrichting: 14 ingenieuze recyclingprojecten voor DIY meubels en decoraties

door Natasja

02 September 2023

Van afval tot inrichting: 14 ingenieuze recyclingprojecten voor DIY meubels en decoraties
Advertisement

Steeds meer doe-het-zelvers brengen hun vrije tijd graag door met het geven van een nieuw leven aan voorwerpen die te versleten zijn en bestemd zijn voor de vuilnisbak of het recyclingcentrum. Niet alleen is deze gewoonte leuk en een bron van grote voldoening, maar het is ook heel nuttig om het milieu te sparen door afval te verminderen en een grote verscheidenheid aan materialen te hergebruiken, waardoor hulpbronnen worden bespaard.

Als je al een tijdje bezig bent met creatieve werkjes, is het misschien tijd om meer uitdagende projecten aan te pakken, zoals het vervangen van oude meubels of het opknappen en inrichten van je hele huis met weinig geld. 

Als je op zoek bent naar inspiratie, raden we je de volgende 14 geniale recyclingprojecten aan.

Advertisement

1. Manden en bakjes

Kranten en tijdschriften zijn na het lezen meestal bestemd voor de papierbak, maar ze kunnen gemakkelijk een nieuw leven vinden in huis. Je kunt ook de kinderen betrekken bij dit leuke project, waarbij je eenvoudig stroken van 5 cm uit kranten of tijdschriften knipt, die je in de lengte twee keer vouwt. Draai de stroken in elkaar en je krijgt al snel een prachtige mand. 

Advertisement

2. Salontafel

Je weet waarschijnlijk al dat je van oude banden plantenbakken kunt maken, maar hoe doe je dat als je ze in huis wilt recyclen? Stoelen, fauteuils, banken, tafels... er zijn veel projecten die je kunt doen, sommige zeer origineel, zoals deze prachtige salontafel met een gekoelde emmer voor je drankjes. Begin met een van de twee zijkanten van de band dicht te maken met een multiplex rond blad, dit wordt het onderstel van de salontafel. Wikkel vanaf daar het touw om de hele band en plaats een emmer in de bovenkant. Vul aan met een andere multiplex blad dat zal dienen als het deksel.

3. Kleerhanger

Voor wie geen handige doe-het-zelver is, lijkt een oude houten ladder misschien alleen goed voor de open haard. Met een paar ingrepen kun je er echter gemakkelijk een prachtige kapstok van maken. Verf hem zoals je wilt en bevestig hem als een rek aan de muur: je kunt hem als plank gebruiken, maar ook jassen en kleren aan de sporten hangen.

4. Kofferrek

Vintage koffers zitten ongetwijfeld vol charme, maar wat denk je van het gemak van moderne trolleys? Daarom liggen koffers vaak op de bodem van kelders stof te vergaren. Breng ze weer tot leven door ze om te toveren tot rekken: je hoeft ze alleen maar open te maken, poten toe te voegen aan één korte kant, planken erin te bevestigen en klaar is kees: een prachtige boekenkast of kast om je keukenspullen in op te bergen, of misschien wel je schoenen.

5. Vintage nachtkastjes

Wat dacht je ervan om van twee koffers prachtige vintage nachtkastjes te maken voor de slaapkamer?

Advertisement

6. Flessenrek

Hoeveel glazen flessen verbruik je in een jaar? Begin met het wegleggen van flessen van dezelfde hoogte, ze kunnen van pas komen bij het maken van interessante designrekken! Maar dat niet alleen: heb je wel eens gedacht aan een salontafel gemaakt van flessen? En kroonluchters? Begin ze alvast te verzamelen, ze zullen op de een of andere manier van pas komen!

7. Ladekast of kast?

Oude kledingkasten of ladekasten hoeven waarschijnlijk niet altijd helemaal weggegooid te worden als je ze vervangt: de lades zijn in veel gevallen nog in perfecte staat en je kunt ze gebruiken als speelgoedplanken voor de kinderen, maar ook als keukentrolley of eenvoudig tafeltje.

Advertisement

8. Van oude pan naar mand

Oude pannen lijken echt nutteloos als hun week in de keuken voorbij is. Toch zijn er maar een paar aanpassingen nodig om er prachtige houders voor de keuken van te maken: bedek ze met een laag touw of verf ze gewoon, ze zullen er weer prachtig uitzien.

9. Salontafel met planken

Oude industriële balen kunnen na vernietiging nuttig zijn voor het verwarmen van het huis, maar niet alleen. Verf ze in een kleur naar keuze en zet ze in de woonkamer: ze worden een perfecte bijzettafel met een praktische plank voor boeken, maar ook voor tv-accessoires, glazen en flessen.

Advertisement

10. Doe-het-zelf bank

Zelfs een oude badkuip kan van pas komen als je creatief bent: zaag hem doormidden, maak een zachte zitting met een kussen en je bank is in een mum van tijd klaar.

11. Plastic kratten

Ken je die lelijke gekleurde plastic kratten? Met een beetje fantasie kun je ze gemakkelijk omtoveren tot iets unieks en moois: salontafels, rekken en nog veel meer.

Advertisement

12. Een cultuurtafel

Boeken weggooien is altijd zonde, maar vaak staat het huis er zo vol mee dat je genoodzaakt bent een keuze te maken en de oudere of minder interessante boeken niet te bewaren. Als je ze nog niet hebt gedoneerd aan een bibliotheek of verkocht op een rommelmarkt, kun je ze gebruiken als basiselement voor het maken van een tafel. Het zal een echt prachtig worden.

13. Retro eetkamer

In plaats van deuren weg te gooien als je ze vervangt, maak je er een nieuwe tafel van voor de eetkamer: origineel en indrukwekkend.

Advertisement

14. Een bank met herinneringen

Hoeveel leuke herinneringen roept het skateboard van toen we kinderen waren op! Als ook jij, als volwassene, je skateboard niet meer gebruikt, waarom hergebruik je het dan niet op een creatieve manier? Je kunt er gemakkelijk een comfortabel bankje van maken, misschien om in de schaduw in de tuin te lezen, of een praktische voetensteun voor je momenten van ontspanning.

Met welk project zou jij willen beginnen?

Advertisement