Schimmel in de wasmachine: met drie goedkope producten zie je het nooit meer terug

door Natasja

17 September 2023

Schimmel in de wasmachine: met drie goedkope producten zie je het nooit meer terug
Advertisement

Het overkomt iedereen wel eens dat er een paar zwarte schimmelvlekken vormen op sommige plekken in de wasmachine, maar gelukkig zijn een paar goedkope producten genoeg om het probleem op afstand te houden, of te elimineren als het zich voordoet. Meestal verschijnt schimmel op plaatsen waar water stagneert, zoals in de afdichting van de deur of in de vakjes van het bakje waar wasmiddel en wasverzachter worden gegoten. Als het zich vormt, is het niet alleen lelijk om te zien, maar wordt het ook een hygiëneprobleem om op te lossen, dat zich vaak zelfs uit in een onaangename geur op pas gewassen kleding.

Je kunt echter altijd drie goedkope producten klaarhouden die het probleem oplossen.

Advertisement

Schimmelvlekken in de wasmachine

Schimmelvlekken in de wasmachine

Creativo

Er zijn twee elementen die altijd gecontroleerd moeten worden, zodat goed periodiek onderhoud kan worden uitgevoerd, in het bijzonder: het wasmiddelbakje en de rubberen afdichtingen van de deur.

Er blijven altijd zeep- en waterresten achter in het wasmiddelbakje, vooral in het vakje waar de wasverzachter wordt ingegoten. Dit is normaal en het is een goede regel om deze resten regelmatig te verwijderen. In feite moet het bakje altijd helemaal schoon en droog zijn als je een wasbeurt begint. Als je daarentegen ziet dat er water achterblijft, is het beter om de hele bak te reinigen of zelfs te demonteren (volg hiervoor de instructies van de fabrikant) en apart schoon te maken, zodat je bij alle spleten kunt en ook de behuizing grondig kunt reinigen.

In de afdichting daarentegen stopt niet alleen water, maar ook vuilresten, vooral haren, dierenharen en alle vaste resten. Ook deze moeten handmatig worden verwijderd na elke wasbeurt, wanneer de trommel wordt geleegd, zodat er geen omstandigheden worden gecreëerd voor de verspreiding van schimmel.

Advertisement

Goedkope producten om schimmel uit de wasmachine te krijgen

Goedkope producten om schimmel uit de wasmachine te krijgen

Creativo

Het is altijd goed om drie producten in huis bij de hand te hebben die werken tegen schimmel in het algemeen, te beginnen met die in de wasmachine. Dit zijn waterstofperoxide, baking soda en essentiële olie van tea tree.

Dit zijn drie ingrediënten met antibacteriële en schimmelwerende functies, maar ze zijn niet agressief en dus veilig in gebruik - zowel voor onszelf, als op de onderdelen van de wasmachine en het milieu. Je kunt ze zonder problemen samen gebruiken, en je hebt vooral twee manieren om uit te kiezen:

  • Maak een mengsel van 100 ml water, 100 ml waterstofperoxide, een eetlepel baking soda en 5 druppels tea tree olie. Hiermee kun je met een spons of een tandenborstel de binnenkant van het wasbakje en de openingen in het rubber van de deurafdichting wassen. Als dit laatste bijzonder vuil is, neem dan een oude lap, drenk die in het mengsel en steek hem in de afdichting, zodat hij genoeg in contact blijft met de schimmel om ook de sporen te verwijderen. Veeg en spoel vervolgens alles af.
  • Meng 250 ml gewoon water met 200 ml waterstofperoxide, voeg 3 eetlepels baking soda en 10 druppels tea tree toe. Giet alles direct in het wasbakje en start dan een leeg wasprogramma op 60°.

Dit zijn middeltjes die je regelmatig kunt gebruiken, voor een wasmachine die altijd in topconditie is.

Advertisement