Wat te doen als je niet genoeg kasten in huis hebt? 8 strategieën om te proberen

door Natasja

19 Mei 2023

Wat te doen als je niet genoeg kasten in huis hebt? 8 strategieën om te proberen
Advertisement

Sommige mensen houden nogal van winkelen, anderen zijn behoorlijk terughoudend maar vinden toch geen plaats voor al hun spullen. Het huis lijkt al helemaal ingericht en er valt niets meer in te voegen, of wel? In werkelijkheid zijn er nooit helemaal geen mogelijkheden meer, alleen worden sommige oplossingen misschien zichtbaar als je anders denkt, of als je bereid bent radicale veranderingen door te voeren, en dat geldt ook voor de manier waarop je de ruimtes inricht.

Daarom zijn er dus enkele tips om even over na te denken om te zien of ze voor jou werken. Hieronder staan een paar van die oplossingen om het probleem van een gebrek aan kasten om al je spullen in op te bergen, op te lossen.

Als het probleem echt alleen maar neerkomt op de stapel kleding en accessoires die door de kamer is verspreid (de beroemde stoel!), dan is het misschien het overwegen waard om te kijken of er genoeg ruimte is langs een muur, of een andere plek, om een open, verrijdbare kast te plaatsen. Van die kasten die lijken op displays van kledingwinkels. Je kunt ze uitrusten met hangrekken of verschillende houders, zodat je er alles in kwijt kunt wat niet te vuil is om in de wasmand te doen, maar ook niet schoon genoeg is om in de kast op te bergen.

Advertisement

Heb je liever planken en open oplossingen? Dan moet je daar misschien nog eens over nadenken. Ze zijn mooi, maar ze nemen ruimte in beslag zonder veel oplossingen voor het opruimen te bieden. En misschien heeft een ouderwetse kast, zo'n grote, veel meer charme.

Als je het geluk hebt in een huis te wonen dat uit veel verschillende kamers bestaat, en het probleem van het opruimen van kleding en accessoires groot is, kun je de rommel verwijderen door te besluiten een ruimte (soms ook een niet zo nauwe opbergruimte!) om te bouwen tot kledingkast. Er zijn duizend ideeën, van de goedkoopste tot de duurste, om zeer kleine ruimtes zo in te richten dat alle noodzakelijke meubels en planken er in passen: bedenk eens hoeveel ruimte je wint in de verschillende kamers waar voorheen kasten en ladekasten of schoenenkasten stonden!

Als het probleem daarentegen meer wordt veroorzaakt door de seizoensgebonden accessoires die het vaakst worden gebruikt, is er altijd wel een deel van de muur vrij genoeg voor haken, en de keuze van hun vorm en grootte is zo ruim dat je er zelfs een ontwerpmogelijkheid op maat van kunt maken dat een unieke toets geeft aan de hele kamerinrichting.

Slecht benutte ruimtes, zoals kruipruimtes, of delen van muren onder schuine daken, maar ook muurnissen en hoeken, kunnen worden afgesloten en voorzien van DIY kasten, voor iedereen die ze zelf wil proberen te maken, of je kunt ze op maat laten maken, om elke beschikbare centimeter te benutten.

Advertisement

De nissen in de muur zijn misschien klein voor kleding, maar schoenen passen wel!

Wanneer een groot deel van een muur vrij is, maar deze niet met kasten is ingericht, betekent dit niet dat je geen open ruimte kan creëren waarin alles kan worden opgeborgen. Planken, rails, modulaire structuren van buizen en verbindingstukken, samen met verschillende meubels zoals boekenkasten en dergelijke, kunnen ze de open kast worden die het probleem oplost.

Advertisement

Als je een zolder, garage of een andere soortgelijke ruimte in huis hebt, zou dat de plaats kunnen worden om de opslag te organiseren van artikelen die slechts seizoensgebonden worden gebruikt. Je moet er dan wel voor zorgen dat je ze allemaal in de meest geschikte houder bewaart om te voorkomen dat ze beschadigen, maar de seizoenswisseling zal niet zo traumatisch meer zijn!

Door enkele van deze oplossingen te combineren, vind je misschien de perfecte strategie voor jou!

Advertisement