10 charmante ideeën om het huis met schuifdeuren in te richten

door Natasja

20 Mei 2023

10 charmante ideeën om het huis met schuifdeuren in te richten
Advertisement

Ruimte winnen in elke kamer, en eventueel ook meer licht binnenlaten: dit zijn enkele van de voordelen die je in een huis kunt waarderen door een schuifdeur te installeren. Ze hebben ook het onmiskenbare vermogen om ruimtes veel meer met elkaar te verbinden dan een traditionele deur dat kan, gezien het gemak waarmee ze kunnen worden verplaatst om een opening van de ene naar de andere ruimte te creëren.

Daarom worden ze juist gekozen om van binnen naar een veranda, balkon of de meer bewoonde ruimte van een tuin te gaan. Maar ze worden ook gekozen om van de keuken naar de woonkamer te gaan, of van de slaapkamer naar de badkamer. En ze kunnen veel verschillende stijlen hebben. Bekijk er hieronder enkele.

Advertisement

Niet dat ze ooit helemaal uit de mode zijn geraakt, maar deze deuren hebben een geheel nieuwe populariteit herontdekt sinds de zogenaamde "barn doors", d.w.z. schuifdeuren, weer meer aandacht hebben gekregen. Ze hebben een absoluut rustieke stijl, die doet denken aan die van graanschuren en schuren.

Advertisement

Van daaruit is een hele trend ontstaan om oude deuren en kozijnen die bestemd leken voor het afval, creatief en zelfs elegant terug te winnen en in plaats daarvan een nieuw leven te geven als prominent element in de binnenhuisarchitectuur, juist als schuifdeur.

Ze worden het vaakst gebruikt om bijvoorbeeld de badkamer te scheiden van een slaapkamer, wanneer deze twee kamers met elkaar in verbinding staan. En daar kan je de deur versieren met een spiegel, zodat deze twee functies krijgt!

Het materiaal bij uitstek voor deuren, ook schuifdeuren, blijft altijd hout, dat in duizend verschillende stijlen kan worden uitgevoerd, van de meest rustieke tot de meest moderne en verfijnde.

Schuifdeuren kunnen ook worden gebruikt om een nis in de kamer af te sluiten, zoals een kledingkast, washoek, opbergruimte enz.

Advertisement

Voor degenen die gefascineerd zijn door het Oosten kunnen schuifdeuren dus ook worden gemaakt van papieren panelen met een houten omlijsting. Dit is een speciaal soort papier, anders verwerkt in de verschillende tradities van de landen in het Verre Oosten, maar het is verrassend om te ontdekken hoe goed het ook in een westerse en moderne context past.

Schuifdeuren dienen ook als scheidingselement, en kunnen zelfs schuifwanden worden die een ruimte, zoals het bed, afsluiten van een grotere ruimte.

Advertisement

Veel modellen hebben een zichtbare looprail, die boven de boog van de drempel en langs de muur loopt waarop de deur zelf loopt.

Maar die rails kunnen ook aan het zicht worden onttrokken.

Advertisement

En als de kenmerken van de muur het toelaten, is de meest elegante oplossing misschien wel om de deuren in de muur zelf te laten verdwijnen, met een rails gelijk met de vloer.

Vind jij schuifdeuren ook mooi?

Advertisement