Orde in de keuken: als het tijd is voor een revolutie in de organisatie, doe het dan met 3 onfeilbare stappen

door Natasja

14 Mei 2023

Orde in de keuken: als het tijd is voor een revolutie in de organisatie, doe het dan met 3 onfeilbare stappen
Advertisement

Er komt altijd een moment, nadat je lange tijd in een huis hebt gewoond, dat je beseft dat er iets moet worden veranderd aan de organisatie van de ruimte in een kamer. En waarschijnlijk is de keuken die ruimte waar deze "revolutie" ten minste één keer grondig moet worden uitgevoerd, want het is de operationele ruimte van het huis, de ruimte waar alles efficiënt moet werken, zodat elke activiteit die je er uitvoert, van koken tot schoonmaken en periodiek opruimen, zo soepel en vlot mogelijk kan worden uitgevoerd.

Om dit te bereiken moet je de keuken bestuderen en begrijpen hoe je hem echt gebruikt. Wat doe je het vaakst, als je kookt en schoonmaakt? Gebruik je de keuken ook om alleen te eten of met gasten? Waar kun je het makkelijkst bij? Welke voedingsmiddelen, ingrediënten en keukengerei heb je echt altijd nodig en welke gebruik je maar af en toe? Kortom, bedenk hoe je de keuken het afgelopen jaar hebt 'geleefd', en dat is het uitgangspunt voor een waterdichte reorganisatie. Laten we eens kijken wat de andere stappen zijn.

Advertisement

Alles leegmaken en schoonmaken

Alles leegmaken en schoonmaken

Jarosław Ceborski/Wikimedia Commons

Maak de tafel of het aanrecht leeg, bescherm ze eventueel met doeken of theedoeken, en neem dan gewoon alles wat je vindt in elke kast, lade, op elke plank of elk oppervlak in zicht, en leg het daar allemaal neer.

Het zal een grote stapel worden, en je zult je waarschijnlijk realiseren dat je ook andere ruimte moet vindt voor de inhoud van alle kasten - behalve de koelkast of de vriezer. Die zijn vrijgesteld van reorganisatie. Gebruik eventueel ook een deel van de vloer, maar vermijd dat meubels gedeeltelijk vol staan met voorwerpen.

Maak dat meubilair daarna grondig schoon, naargelang de verschillende behoeften. Als de beschermfolies van de laden moeten worden vervangen, doe dat dan. Evenals eventuele geurzakjes of systemen om schimmel en onaangename geuren te bestrijden. Kortom, maak de meubels en planken zo goed als nieuw.

Advertisement

Sorteren en verdelen per categorie

Sorteren en verdelen per categorie

gratuit/freeimageslive.co.uk

Kijk nu naar alles wat opgestapeld is, en groepeer het in categorieën. Alle voedselbakken met hun deksels aan de ene kant, pannen aan de andere, opscheplepels, keukengerei, ingeblikt voedsel... Je weet het wel nu.

Zodra je de indeling in grote categorieën hebt gemaakt, is het tijd om binnen elke categorie te beslissen welke voorwerpen je vaak gebruikt, welke kunnen worden weggegooid of moeten worden vervangen door andere, en welke je niet nodig hebt maar in goede staat verkeren.

Je kunt dan beslissen of je iets doneert, of misschien dingen die niet langer hun primaire functie vervullen maar op een andere manier decoratie of nuttige voorwerpen kunnen worden, creatief recycleert.

Alles opbergen

Alles opbergen

pxhere.com

Denk nu terug aan de eerste overwegingen: hoe leef je, hoe werk je en hoe beweeg je je dagelijks in de keuken? Afhankelijk van deze overwegingen zal het je duidelijk worden waar je elk voorwerp moet opbergen. De spullen waarvan je weet dat je ze altijd snel wilt kunnen pakken, bewaar je in de buurt van de plaats waar je ze gebruikt, de andere op moeilijk bereikbare plaatsen waar het geen probleem is om er wat meer tijd voor uit te trekken, omdat je dat maar zelden doet (dit is bijvoorbeeld het geval met serviesgoed voor speciale gerechten, apparaten om alleen een beperkte categorie voedsel te koken dat je niet vaak eet).

In dit stadium word je je ook bewust van de eventuele noodzaak om steunen te kopen om je te helpen ruimte te maken: verdelers voor laden, rails aan de muur, planken om wandkasten netjes op te vullen enzovoort. Maak een mooie lijst en koop bij de volgende gelegenheid wat er ontbreekt, en de keuken zal perfect georganiseerd zijn, en dat voor lange tijd!

Advertisement