Chef-koks maken bakpapier nat voor een onverwacht en leerzaam resultaat

door Natasja

24 Juli 2023

Chef-koks maken bakpapier nat voor een onverwacht en leerzaam resultaat
Advertisement

Een van de handigste uitvindingen in de keuken: ovenpapier, dat voorkomt dat talloze etenswaren tijdens het koken aan de bodem van de bakvormen blijven plakken. Zonder dit papier moeten we elke keer weer heel precies boter of olie smeren, dan alles met bloem bestrooien en hopen dat het genoeg is zodat we niet te maken krijgen met korstjes die nooit meer weggaan.

Zo is het een onmisbaar hulpmiddel geworden in ieders keuken en worden er elk jaar meerdere rollen van verbruikt. Dankzij de licht olieachtige laag hoeven we geen extra moeite te doen na het bakken, maar het komt ook op verschillende manieren van pas bij huishoudelijke klusjes, zoals het laten glanzen van kranen. Maar wist je dat een truc om het te gebruiken, juist in de keuken, is om het nat te maken?

Advertisement
Creativo

Creativo

Het is de tijdbesparende truc die zelfs chef-koks gebruiken, het soort dat het waard is om toe te voegen aan je arsenaal van automatische handelingen elke keer als je iets aan het bakken bent. Weet je wel als je bijvoorbeeld een taartvorm niet wilt beboteren en met bloem bestuiven, maar meteen een stuk bakpapier wilt uitrollen en knippen om het in de vorm te leggen?

Als je het papier op een vlakke bakvorm gebruikt, is dat geen probleem, maar met vormen zoals die voor taarten, met min of meer hoge randen, vooral ronde, is het elke keer weer een uitdaging om het papier goed te plaatsen. Het valt van de wanden, rolt op zichzelf terug, blijft niet aan de bodem plakken en blijft verschuiven, misschien moet er ook nog een uitsnede gemaakt worden die dan over de eerste heen glijdt. Door het nat te maken, wordt dit probleem echter geëlimineerd.

Je hoeft alleen maar het gedeelte bakpapier te nemen dat je normaal zou gebruiken, de kraan open te zetten en het daar onder nat te maken. Zodra de kraan dicht is, knijp je in het papier om het overtollige water te verwijderen en het scheurt niet! Integendeel, het wordt veel kneedbaarder, zodat je het gemakkelijk kunt manoeuvreren en precies kunt leggen waar je het wilt hebben.

Deze truc heeft dus nog een ander belangrijk voordeel: het lijkt erop dat het bakken gelijkmatiger verloopt, juist door het natte papier onder het voedsel!

Een truc waar je niet zonder kunt! Kende je het al?

Advertisement