Schaduwrijke buitenhoek: de 5 beste voorstellen voor elke behoefte

door Natasja

20 April 2023

Schaduwrijke buitenhoek: de 5 beste voorstellen voor elke behoefte
Advertisement

Als de dagen warmer worden, is het fijn om tijd buiten door te brengen, en als je het geluk hebt een tuin te hebben, kan die een extra kamer van je huis worden, waar je de meeste dagen buiten kunt eten, tuinieren terwijl de kinderen spelen, of gewoon ontspannen in de zon met een goed boek of muziek.

Wanneer de zonnestralen echter zeer intens worden, wordt het noodzakelijk om een schaduwrijke plek te hebben waar je van het mooie seizoen kunt genieten zonder al te veel last te hebben van de overmatige hitte. Heb geen ideeën meer voor de tuin? We stellen je de volgende 5 beste voorstellen voor, geschikt voor al je behoeften.

Advertisement

1. Draagbare tent

Laten we beginnen met het gemakkelijkst te realiseren idee, geschikt voor alle mensen die graag de wereld rondreizen en altijd klaar willen zijn om naar nieuwe horizonten te vertrekken. De voordelen van deze optie zijn dat hij kan worden geplaatst waar hij nodig is en dat hij gemakkelijk te monteren, te demonteren en te vervoeren is, waardoor hij geschikt is voor degenen die schaduwrijke plekken in hun eigen tuin moeten verplaatsen of voor degenen die op hun vrije dagen graag picknicken in openbare parken of op het strand.

De nadelen van deze keuze zijn de geringe afmetingen, waardoor hij niet geschikt is voor gezinnen of grote groepen, en de waterdoorlatendheid.

Advertisement

2. Zonnezeilen

Driehoekige of rechthoekige dekzeilen, de meest economische en doeltreffende methode om grote oppervlakken te beschaduwen, zijn geschikt voor balkons, terrassen en tuinen met vaste bevestigingspunten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en tinten en zijn ook een optimale keuze bij overlappend gebruik, waardoor unieke ontwerpen ontstaan. De nadelen zijn een slechte UV-bescherming en waterdoorlatendheid, en de noodzaak van vaste bevestigingspunten, waardoor het niet geschikt is voor wie schaduw wil op open ruimtes.

3. Pergola

De pergola, de beste manier om een terras of een deel van de tuin permanent in de schaduw te zetten, is een houten of metalen constructie die charme en schoonheid toevoegt aan elke buitenruimte. Je kunt ervoor kiezen om ze in de natuur te integreren met klimplanten en de constructie open te laten, of om ze in te sluiten met stoffen zonneschermen die zon en regen tegenhouden en kunnen worden gekocht in eenvoudig te monteren kits.

De nadelen van deze keuze zijn de hoge kosten en de eventuele noodzaak om een vergunning aan te vragen voor de installatie ervan.

4. Terrasparasols

Ze zijn tegenwoordig verkrijgbaar in veel verschillende modellen en maten, kunnen gemakkelijk worden aangepast aan de stand van de zon en zijn perfect voor wie geen permanente installaties wil of kan bouwen zonder aan stabiliteit in te boeten.

De nadelen van parasols zijn hun instabiliteit, waardoor een stevige basis noodzakelijk is, en hun onbruikbaarheid in winderige omstandigheden.

5. Gemotoriseerde luifels

Deze zonwering is niet alleen nuttig om de buitenkant, maar ook de binnenkant van onze huizen te verduisteren. Ze zijn vooral perfect voor kamers op het zuiden die in de zomer veel zon krijgen en erg warm dreigen te worden, mits er buiten een voldoende groot terras, balkon of tuin is. Het kan gemakkelijk worden opgerold wanneer het niet nodig is en de zonwering kan worden aangepast aan de specifieke behoeften.

De nadelen zijn de permanente installatie, die in sommige omstandigheden onmogelijk is, en ook de noodzaak om ze op te rollen wanneer ze niet nodig zijn en bij slechte weersomstandigheden, die ze kunnen beschadigen.

Heb jij al besloten wat jouw tuin tegen de zon zal beschermen?

Advertisement