Probeer deze 12 mooie en goedkope omheiningen voor de tuin

door Natasja

07 April 2023

Probeer deze 12 mooie en goedkope omheiningen voor de tuin
Advertisement

De ruimte afbakenen met een omheining is niet alleen een noodzaak, ingegeven door de wens om menselijke of dierlijke indringers weg te houden van wat ons dierbaar is. Vaak wordt de omheining ook een voorwendsel om iets van zichzelf aan de buitenwereld duidelijk te maken, een poging om de nodige privacy te bieden voor al onze meest privé-aangelegenheden of om buren te weren die iets te expansief en nieuwsgierig zijn.

Er bestaan omheiningen van veel verschillende materialen, sommige heel duur, andere goedkoper, die elk beantwoorden aan specifieke behoeften en verschillende smaken, maar je zult het zeker niet moeilijk vinden om de ideale oplossing te vinden tussen zowel de duurdere als de goedkopere producten.

Vandaag stellen we 12 prachtige omheiningen voor waarmee je je doelen kunt bereiken zonder je portemonnee te veel te belasten.

Advertisement

1. Metalen gaas

De hekken met metalen gaas zijn misschien wel de voordeligste oplossing van allemaal en zijn ideaal voor dierenverblijven of zeer grote tuinen. Perfect voor wie van een stedelijke stijl houdt, bieden ze weinig privacy, maar ze kunnen gemakkelijk worden afgedekt met dekzeilen, houten palen of hagen.

Advertisement

2. Grote groenblijvende haag

Hoge groenblijvende hagen zijn ideaal voor wie het hele jaar door maximale privacy wil. Ze zijn geschikt voor woningen in dichtbevolkte gebieden, zodat je in bikini kunt zonnebaden of met kinderen en huisdieren in het gras kunt spelen zonder dat voorbijgangers je zien. Het zal zijn alsof je een oase van rust hebt op een steenworp afstand van het stadsverkeer.

3. Pallet

Als je een houten omheining wilt, maar het geld niet wilt uitgeven, is de ideale oplossing DIY met pallets. Deze veelzijdige materialen zijn ook perfect te gebruiken als omheining. Ze zijn gemakkelijk te installeren en op maat te maken, zodat je bijna gratis mooie en stevige omheiningen kunt maken.

4. Houten hek

Als de omheining enkel tot doel heeft je eigendom af te bakenen, is een houten hek iets voor jou. Deze bestaat uit twee rijen palen, meestal van ceder- of kastanjehout, horizontaal geplaatst op korte of hoge verticale geleiders. Doordat er veel vrije ruimte overblijft, wordt er aanzienlijk minder materiaal gebruikt dan bij dichtere omheiningen, wat een niet te verwaarlozen besparing oplevert. Je kunt kiezen voor behandeld grenen in plaats van natuurlijk rotbestendig hout voor extra besparingen.

5. Metalen golfplaten

Als je op zoek bent naar totale privacy, maar geen zin hebt in het verzorgen van een heg, dan is metalen golfplaat de oplossing voor jou. Perfect voor liefhebbers van de industriële stijl, dit hek is veel lichter dan die van andere materialen en kan gemakkelijk d.m.v. DIY worden gemaakt, zelfs door oude metalen panelen te recyclen misschien van een oude schuur.

Advertisement

6. Trellis

Ideaal voor wie een gebied in een privétuin wil afbakenen, om balkons of tuinen van aangrenzende woningen of ontspanningsruimten in de tuin te scheiden, dit type omheining is zeer licht en biedt geen bescherming tegen indringers, terwijl het veel charme toevoegt aan de buitenruimte. Bedekt met wijnstokken, klimrozen of jasmijn, helpt het om je tuin te verfraaien terwijl het meer privacy geeft aan het gebied waar het aan grenst.

7. Hekwerk

Een grote klassieker van omheiningen, het is misschien wel de mooiste oplossing onder de goedkope omheiningen, naast het feit dat het de eerste is die in je opkomt. Het hek bestaat uit verticale latten die 2-10 cm uit elkaar staan, geïnstalleerd op twee horizontale geleiders. Het maakt een grote aanpassing mogelijk, zowel in de decoratie van de latten als in de kleur.

Advertisement

8. Bamboe

Deze snelgroeiende plant kan worden gebruikt als een 'levende' omheining, door exemplaren van de samenklonterende soort rond de omtrek van de tuin te planten, of met behulp van bamboestokken die verticaal in de grond worden geplant. Voor liefhebbers van tropische stijl en bungalows.

9. Panelen van wilgenhout

De wilg is een zeer flexibele plant waarvan de takken kunnen worden gebruikt om horizontale panelen te maken die de tuin privacy en charme geven. Hij kan naar believen worden gebogen, waardoor zelfs speciale ontwerpen in de omheining kunnen worden gemaakt. Ook de hazelaar wordt vaak gebruikt voor de constructie van horizontale panelen die perfect zijn als omheining.

Advertisement

10. Schutting met afgeronde punten

Een moderne herinterpretatie van de klassieke schutting, dit type omheining is opgebouwd uit palen met een meer afgeronde punt gerangschikt zoals de klassieke omheining of dichter bijelkaar.

11. Groentetuin of verticale tuin

Perfect voor wie het plezier van tuinieren niet wil opgeven terwijl er weinig ruimte is, is de verticale tuin ook een geweldig idee voor een goedkope omheining die voor de nodige privacy zorgt.

Advertisement

12. Metaaldraad

We sluiten af met een omheining die uiterst eenvoudig en goedkoop te maken is, met behoud van de rustieke charme van het platteland. Dit type omheining, ook ideaal voor dierenverblijven, bestaat uit eenvoudige metalen roosters op houten frames. Om voor wat privacy te zorgen, kun je ervoor kiezen om klimplanten of hagen in de buurt van het hek te planten of het te bedekken zoals bij gaashekwerk.

Welke omheining vind jij het mooist voor jouw tuin?

Advertisement