Schimmel verwijderen uit douchecabines, muren en hout: nuttige tips

door Natasja

08 April 2023

Schimmel verwijderen uit douchecabines, muren en hout: nuttige tips
Advertisement

Vooral in oude huizen of huizen die lange tijd gesloten zijn, is het gemakkelijk om sporen van schimmel te vinden op plaatsen waar vocht zich het gemakkelijkst ophoopt. Het komt dan ook vaak voor dat lelijke zwarte vlekken niet alleen op muren verschijnen, maar ook op tegels van douchecabines en op meubels en houten structuurelementen.

Als de schimmel zeer omvangrijk is, moet je je tot gespecialiseerde bedrijven wenden, maar als je bij het begin actie onderneemt, kan de schimmel ook met eenvoudige thuismethoden doeltreffend worden verwijderd. Als de schimmel eenmaal is verwijderd, is het voldoende om de ruimtes regelmatig te blijven ventileren om de luchtverversing te bevorderen en overtollig vocht te verwijderen om nieuwe vorming te voorkomen of te vertragen.

Hier volgen enkele tips voor het verwijderen van schimmel op hout, muren en tegels.

Advertisement

1. Hout

1. Hout

Creativo

Helaas kan het gebeuren dat houten oppervlakken die in contact staan met vochtige muren ook aangetast worden door schimmel. In dat geval raden we je aan deze te verwijderen met deze eenvoudige stappen:

 • Maak het oppervlak schoon: verdun een eetlepel afwasmiddel in een liter water en schrob het te reinigen gebied met een zachte borstel en verwijder het overtollige water met een spons.
 • Recente en weinig uitgebreide schimmel: als de schimmel pas is ontstaan, volstaat het gedistilleerde witte azijn op het oppervlak te spuiten en te laten drogen, en vervolgens te boenen als de vlek is vervaagd.
 • Uitgebreide schimmel: als de schimmel uitgebreid is, is het noodzakelijk om in te grijpen met methoden die de schimmel effectiever verwijderen. In dit geval adviseren we een mengsel van gelijke delen bleekmiddel en water, waaraan de helft van de twee andere ingrediënten van afwasmiddel wordt toegevoegd. Wrijf het mengsel op het te behandelen gebied met een zachte borstel en laat het aan de lucht drogen.
 • Vlekken verwijderen: als er na de behandeling vlekken achterblijven, moeten deze worden verwijderd door het oppervlak te schuren om de sporen te verwijderen en het te verzegelen om nieuwe vorming te voorkomen.

Advertisement

2. Muren

2. Muren

Creativo

Er zijn verschillende oplossingen mogelijk om schimmel van muren te verwijderen:

 • bleekmiddel verdund in water in een verhouding van 1:2
 • zuivere waterstofperoxide
 • gedistilleerde witte azijn met een eetlepel afwasmiddel

Denk eraan deze 3 alternatieven niet te mengen en het oppervlak goed af te spoelen alvorens over te gaan tot de volgende behandeling indien de gekozen oplossing niet doeltreffend is gebleken.

Voor het aanbrengen van de oplossing gebruik een spuitfles en breng de oplossing met een spons aan vanaf de onderkant. Laat de muur aan de lucht drogen en herhaal de behandeling met een nieuwe oplossing als de vlekken blijven bestaan.

3. Tegels

3. Tegels

Creativo

Ook hier zijn er vele oplossingen, maar het is belangrijk de verschillende chemische verbindingen niet te mengen en het oppervlak goed af te spoelen alvorens een nieuwe aan te brengen. We zetten de mogelijke procedures op een rij:

 • Bleekmiddel: het middel bij uitstek om schimmel te verwijderen, je moet één deel verdunnen in 16 delen water en het aanbrengen met een spons. Om schimmel uit hoeken te verwijderen, gebruik wattenschijfjes gedrenkt in de oplossing. Zodra de oplossing is aangebracht, laat deze ten minste 15 minuten inwerken alvorens te schrobben met een nylon borstel, vervolgens goed afspoelen en laten drogen. De handeling herhalen als de vlekken blijven bestaan.
 • Waterstofperoxide 3-10%: een minder problematisch en natuurlijker middel dan het vorige, dat vers en niet verdund moet worden gebruikt. Verstuif het op de te behandelen plek en laat het minstens 15 minuten inwerken (het moet gaan bruisen) voordat je het schrobt en afspoelt en aan de lucht laat drogen.
 • Gedistilleerde witte azijn: dit product werkt veel langzamer dan de vorige en wordt daarom aanbevolen voor kleine en pas ontstane vlekken. Spuit het onverdund op het oppervlak en laat het minstens een uur inwerken alvorens te schrobben en af te spoelen. Als de vlekken blijven bestaan, verwijder ze met waterstofperoxide of verdund bleekmiddel met een nylon borstel.
 • Natriumbicarbonaat of borax: deze twee middelen kunnen schimmel niet permanent verwijderen, maar ze remmen en vertragen de groei ervan. Gebruik ze door een pasta te maken met een paar druppels water en dit direct op het oppervlak te smeren, het minstens 30 minuten te laten inwerken en te schrobben met een vochtige borstel. Goed afspoelen en de resterende vlekken verwijderen met waterstofperoxide of verdund bleekwater.

Laatste overwegingen

Vergeet niet dat schimmel ongemak aan de luchtwegen kan veroorzaken en dat de chemische middelen de huid kunnen irriteren, dus het is belangrijk om altijd te werken met een masker, oogbescherming en rubberen handschoenen om je handen te beschermen. Zorg ervoor dat de kamers altijd geventileerd zijn door tijdens het werk de ramen open te houden. Vergeet ten slotte niet het gebruikte schoonmaakmiddel volledig af te spoelen met veel water voordat je een nieuw schoonmaakmiddel aanbrengt.

Ben je klaar om je handen uit de mouwen te steken?

Advertisement