Gebruik allerlei soorten rotsen en stenen om de tuin met stijl en creativiteit te verfraaien

door Natasja

28 April 2022

Gebruik allerlei soorten rotsen en stenen om de tuin met stijl en creativiteit te verfraaien
Advertisement

Het gebruik van natuurlijke elementen om beweging in de tuinen te brengen is een bijna onfeilbare techniek om aangename landschappen te creëren. Dit betekent niet alleen dat de beste schikking van struiken en bomen moet worden gekozen, maar ook dat ruimten moeten worden afgebakend door bloemperken, paden en borders aan te leggen; of dat versieringen moeten worden aangebracht: net zoals je in huis allerlei decoratieve accessoires of decoratieve elementen kiest, kun je dat buiten ook doen, met beelden en installaties van allerlei aard.

Al deze dingen kunnen ook worden gedaan met verschillende soorten stenen en rotsen: ronde en glanzende stenen in alle kleuren, of misschien kleinere en onregelmatige platen en stukken. Er zijn tal van manieren om ze in de tuin te gebruiken, en je kunt er hieronder enkele zien.

Advertisement

Een trend die altijd populair is, is het gebruik van witte, afgeronde stenen: het kunnen kleinere kiezels zijn of grotere stenen, en ze worden meestal gebruikt om zones in de grond vorm te geven waardoor een kleurcontrast met de omliggende gebieden ontstaat. Het kan bijvoorbeeld gaan om bloemperken die langs de muren van het huis lopen en zo een ruimte creëren tussen het huis en het gazon.

Advertisement

Of ze worden ingevoegd in verharde oppervlakten, zowel van metselwerk als van hout: ze creëren een bodembedekking rond planten, meestal geometrisch gevormde struiken, die ook fungeert als mulch om onkruidgroei te voorkomen en ook om het vocht in de bodem in de zomer langer vast te houden.

Anders kunnen ze worden gebruikt om alleen de planten in het bloembed te omringen en de rest van de grond kaal te laten of af te dekken met een seizoensgebonden mulch.

De lichtgekleurde stenen kunnen ook zelf als grens dienen om een bloemperk in het midden van het gazon aan te geven, misschien zelfs met artistieke oplossingen zoals wanneer alle stenen uit een omgekeerde amfoor op de grond worden gegoten.

En door grotere stenen te gebruiken, met een beetje cement, kun je een oneindig aantal verhoogde bedden maken: vierkante die tegen muren of taluds op hellingen staan, of zelfs ronde en elke andere vorm die je maar wilt in het midden van een vlak gebied.

Advertisement

Door kiezelstenen en rivierkiezels als mozaïektegels te gebruiken, kun je lanen creëren die versierd zijn met abstracte, florale of geometrische motieven.

Stenen kunnen ook worden gebruikt om hele delen van de tuin te creëren, zoals traptreden en taluds, net als bakstenen. Afhankelijk van de gekozen steensoort krijg je heel verschillende resultaten, ook al is het basispatroon hetzelfde.

Advertisement

Terpen (cairns) worden vaak gebouwd van ronde of platte stenen in zeegebieden of langs bergpaden. Dit zijn droog gestapelde stenen die de neiging hebben na verloop van tijd in te storten, althans voor een deel. Als je ze echter als een vaste versiering in de tuin wilt gebruiken, kun je de stenen (nadat je er een gat in hebt gemaakt) op ronde metalen staven plaatsen. Dit is hetzelfde criterium dat gebruikt wordt om heuveltjes in fonteinen te veranderen.

Dan zijn er de zogenaamde "schanskorven" of kooien van dik gaas en gevuld met stenen, die steeds meer deel uitmaken van de tuinarchitectuur. Naast de eenvoudiger geometrische vormen, kun je denken aan het gebruik van deze oplossingen voor meer artistieke ideeën.

Advertisement

En kinderen kunnen ook helpen om stenen te gebruiken om de tuin te versieren: ronde, gladde keien beschilderen om als bloemblaadjes te gebruiken is een leuk idee...

... En ook om stenen te veranderen in kleurrijke diertjes, zoals lieveheersbeestjes!

Hoe zou jij stenen en rotsen in de tuin willen gebruiken?

Advertisement