Gehaakte bloemen: je kunt prachtige bloemen maken die er echt uitzien

door Natasja

29 April 2022

Gehaakte bloemen: je kunt prachtige bloemen maken die er echt uitzien
Advertisement

Ooit waren composities van nepbloemen alleen van synthetische materialen, die misschien wel heel realistisch waren. Tegenwoordig kunnen echter duizend verschillende technieken worden toegepast om met allerlei materialen allerlei soorten bloemen te maken, meer of minder gestileerd. Er zijn zelfs sets te bouwen met 's werelds beroemdste bouwstenen die de kenmerken van verschillende soorten exotische planten nabootsen.

Maar ook met wol of katoenen garen - en dat niet alleen - kun je werkelijk betoverende nepbloemen maken: ze zijn kleurrijk, houden altijd hun vorm zonder te verwelken en zijn ook nog leuk om te maken. Hoe? Door te haken! Soms kan je gewoon bloemblaadjes op de traditionele manier creëren die je kan samenvoegen om de verschillende soorten bloemen vorm te geven; andere keren kun je amigurumi creëren, dat zijn die driedimensionale en opgevulde creaties. Hieronder staan een paar ideeën voor allerlei soorten bloemen, ook wilde bloemen!

Advertisement
Tutorial via ollieholly.com

Tutorial via ollieholly.com

Craspedia, distels (echinops) en vele andere wilde bloemen: wanneer je ze uit een weide plukt weet je dat ze slechts enkele dagen zullen duren als je geluk hebt, soms zelfs nog minder. Toch is de onuitsprekelijke charme van deze tere bloempjes werkelijk onweerstaanbaar: waarom zou je hun kenmerken niet namaken met haken? Ze zijn mooi en romantisch en vormen mooie boeketten die je ook kunt gebruiken als een teder geschenkidee.

Advertisement
Video tutorial via Coste Crocheting/YouTube

Video tutorial via Coste Crocheting/YouTube

Elk jaar worden we weer verliefd op de duizenden kleuren viooltjes, die een oneindig aantal verschillende kleurencombinaties kunnen hebben. Het is dus leuk om te proberen deze kleuren met haken na te bootsen. Je maakt ze plat, op de traditionele manier en dan kun je met die nepviooltjes boeketten bloemen maken of applicaties om toe te voegen aan andere werken, of zelfs kledingstukken en tassen.

Tutorial via goldenlucycrafts.com

Tutorial via goldenlucycrafts.com

Kornoeljebloemen zijn ook heel mooi in hun extreme eenvoud, en zijn perfect om te reproduceren in de essentiële vormen die door het haken ontstaan. Denk aan hoe ze dekens, kussenslopen of zelfs truien kunnen versieren, maar nog veel meer!

Tutorial via crochetbeja.com

Tutorial via crochetbeja.com

Als we het hebben over bloemen, planten om in de tuin te zetten of snijbloemen om in een vaas te zetten, is de eerste plant waar je aan denkt altijd de roos: ook deze kan met haken worden nagemaakt. Je hebt wat ijzerdraad nodig om in de rand van de bloemblaadjes te steken om ze er realistischer te laten uitzien, maar er zijn ook projecten waarbij deze stap niet nodig is.

Tutorial via moaracrochet.com

Tutorial via moaracrochet.com

Heb je er wel eens aan gedacht om de bloeiende aren van lavendel te haken? Met al die kleine bloemetjes zou het niet in je opkomen om het met een soortgelijke techniek te maken, maar als je van een meer gestileerde versiering houdt, kun je die ook maken!

Advertisement
Tutorial via moaracrochet.com

Tutorial via moaracrochet.com

Boterbloemen zijn altijd mooi met al hun bloemblaadjes, en er zijn zo veel kleuren om uit te kiezen: zou het niet leuk zijn om ze te haken?

Tutorial via ravelry.com

Tutorial via ravelry.com

Nog een idee voor een "platte" bloem om te gebruiken als reliëfversiering voor een ander werkje: een klaproos met scharlakenrode bloemblaadjes, dat altijd heel mooi is om te zien.

Heb jij wel eens bloemen gehaakt?

Advertisement