Vetplanten vermeerderen in water is eenvoudig: ontdek hoe je dat doet met een TikTok video

door Natasja

28 April 2022

Vetplanten vermeerderen in water is eenvoudig: ontdek hoe je dat doet met een TikTok video
Advertisement

Vetplanten, beter bekend als succulenten, blijven een van de populairste planten om binnenshuis te kweken - maar niet alleen. Ze zijn klein van formaat, vergen weinig verzorging en hebben enkele van de meest ongelooflijke vormen die je je kan voorstellen, soms ook met spectaculaire bloemen.

Daarom worden ze vaak gebruikt in prachtige composities of in heel bijzondere bloembakken - zelfs gemaakt van gerecyclede voorwerpen - om interieurs, of misschien zelfs balkons en tuinen te versieren. Als je heel goed bent in het kweken van een paar soorten en ze goed en weelderig groeien, waarom zou je dan niet leren hoe je ze ook kunt vermeerderen? Het vermeerderen van planten is leuk en stelt je in staat veel nieuwe exemplaren te kweken of weg te geven als geschenk.

Een gemakkelijke manier om de meeste vetplanten te vermeerderen is vanaf hun bladeren en gewoon met behulp van een pot water.

via @succulentscientist/TikTok

Advertisement
@succulentscientist/TikTok

@succulentscientist/TikTok

Er is een methode die werkt met alle vetplanten die vlezige, niet erg grote bladeren hebben, zoals echeveria's, sedums of bepaalde soorten haworthia's (om er maar een paar te noemen), en die ook doeltreffend wordt geïllustreerd door deze TikTok videohttps://www.tiktok.com/@succulentscientist/video/6816721836949196037?lang=en, geüpload door het account @succulentscientist.

Wat je nodig hebt is het volgende:

  • De bladeren van de planten om zich voort te planten
  • Een glazen pot. De diameter moet groot genoeg zijn, maar bovenal perfect schoon en ontsmet.
  • Water
  • Huishoudfolie
  • Een elastiekje
  • Een scherp mes

Wat de te gebruiken bladeren voor deze stekken in water betreft, geven sommige mensen er de voorkeur aan ze onmiddellijk in water te zetten en anderen wachten een paar uur nadat ze de bladeren van de moederplant hebben gescheiden of afgesneden, zodat de stek zelf uitdroogt.

 Hoe gaat je te werk:

    1. Vul de pot met water tot driekwart of zo.
    2. Bedek de opening met de folie en houd het strak.
    3. Zet de folie vast met het elastiekje, zodat het als deksel fungeert.
    4. Maak met het mes een sneetje in de folie, zodat je er een blad in kunt steken met de punt (de afgesneden kant) naar beneden, zodat het ongeveer een halve centimeter over het water hangt.
    5. Vul de hele pot op deze manier en zet hem dan op een tamelijk zonnige vensterbank.
    6. Vergeet niet het water te verversen zodra je merkt dat het wat troebel wordt, en binnen ten minste 2 of 3 weken (het kan langer duren, afhankelijk van de plant), zul je merken dat elk blad een wortelstelsel heeft gevormd.

Wanneer de wortels lang genoeg zijn en er misschien zelfs scheuten aan de basis van de bladeren zijn ontstaan, kun je elke nieuwe zaailing in een aparte pot zetten met grond die geschikt is voor vetplanten.

Er is ook een alternatieve methode die je kunt proberen, namelijk de bladeren gewoon op de potgrond leggen (dus misschien een bak of een grote schaal gebruiken), en met een goede regelmaat water sprenkelen zodat de grond altijd een beetje vochtig is (niet doorweekt met water). In dit geval moet de bak met de bladeren op een plaats worden gezet die wat meer in de schaduw staat, maar waar de zon er tijdens de koelere uren van de dag nog wel bij kan.

Heb je wel eens vetplanten op deze manieren vermeerderd?

Advertisement