Stenen die planten worden: een beetje verf is genoeg om je huis te versieren met prachtige cactussen

door Natasja

30 April 2022

Stenen die planten worden: een beetje verf is genoeg om je huis te versieren met prachtige cactussen
Advertisement

Stenen schilderen is een ontspannende en leuke creatieve activiteit voor alle leeftijden: het kost weinig tijd om een steen op duizend verschillende manieren te beschilderen, dus je kunt je in een paar uur helemaal uitleven om van alles te creëren. Een van de grappigste ideeën die je kunt proberen is om stenen in cactussen te veranderen. Het enige wat je hoeft te doen is stenen in de juiste vorm hebben te vinden - denk aan lange aardappelen! - en dan met een paar kleuren groen, een beetje wit en geel en eventueel ook rood, oranje of roze voor de bloemen, heb je in een mum van tijd onverwoestbare "planten", alleen met minder doornen!

Neem gewoon een paar foto's van een echte cactus en probeer de kenmerken na te maken, of laat je inspireren door wat meer gestileerde ontwerpen en voeg misschien eventueel ook gezichten en uitdrukkingen toe. Het resultaat kan echt schattige creaties zijn, zoals die je hieronder ziet.

Advertisement

Ook als je geen zeer dikke stenen kunt vinden, zijn platte stenen ook prima: je moet je eerder op de vorm concentreren en  ronde, meestal langwerpige vormen kiezen. Met een beetje ervaring zul je echter in staat zijn praktisch elke vorm te gebruiken, want per slot van rekening hebben cactussen ook in de natuur een groot aantal verschillende aspecten.

Je moet echter de voorkeur geven aan stenen met een glad oppervlak, anders zul je geen optimaal resultaat bereiken.

Nogmaals, voordat je begint te schilderen, moet je ervoor zorgen dat je ze perfect hebt schoongemaakt: borstel eventueel achtergebleven vuil eraf en spoel en droog ze eventueel grondig af.

Advertisement

Vervolgens is het een kwestie van de vormen die je op de foto's ziet namaken, of jezelf helpen met al wat geschilderde plaatjes of digitale illustraties: die zijn meer gestileerd en misschien gemakkelijker na te maken.

Je hoeft niet helemaal precies te zijn bij het creëren van schaduwen, doornen, groeven en alle echte kenmerken van deze planten. Ook stippen of gestileerde bloemen volstaan, vooral als je van plan bent alle cactussen bij elkaar te houden in een compositie als een schaal met echte planten.

Je kunt zelfs kleinere kiezelsteentjes gebruiken om te beschilderen en erop te plakken net als de prachtige bloemen die soms op deze planten bloeien.

Ook een platte steen kan op een cactus lijken die totaal verschillend is dan de andere.

Advertisement

En zelfs een laagje groene verf, wat gestileerde witte versieringen die doen denken aan doornen en dan oogjes en lachtende monden kunnen meer dan genoeg zijn om je eigen cactusvormige stenen te maken.

Als je kleine terracotta potjes hebt, kun je er een paar beschilderde steen in leggen, misschien met een nepbloem erop gelijmd. Het zou erg mooi staan op een bureau, ook als cadeau-idee.

Advertisement

Gelijmde en beschilderde stenen kunnen vorm geven aan veel verschillende planten en bloemen om schattige composities te maken.

Heb je wel eens geprobeerd cactussen op stenen te schilderen?

Advertisement