Weet je niet wat je met je oude trui moet doen? Zoek uit op hoeveel creatieve manieren je hem kan recyclen

door Natasja

30 April 2022

Weet je niet wat je met je oude trui moet doen? Zoek uit op hoeveel creatieve manieren je hem kan recyclen
Advertisement

Wie heeft er niet ten minste een paar truien in de kledingkast om je tijdens de koudste dagen, of ook alleen de koudste avonden lekker warm te houden? Soms zijn truien van die comfortabele kledingstukken die zich als een knuffel om je heen wikkelen, en die je uiteindelijk gebruikt om zowel buiten als binnen comfortabel en warm te blijven.

Het gebeurt echter dat ze door het dragen beschadigd of versleten raken, of dat je ze niet meer kan gebruiken vanwege een ongelukje in de wasserette of motten die ze onbruikbaar maken. In gevallen waarin je ze niet meer kunt dragen, maar ze niet volledig onbruikbaar zijn, kun je ze met een of ander creatief project recyclen en er iets anders van maken, zoals in de hieronder voorgestelde ideeën.

Advertisement

Open de hals van de coltrui en de mouwen, gebruik de voor- en achterkant van de trui en je zult vier of vijf vierkanten of rechthoeken van elk kledingstuk verkrijgen om aan elkaar te naaien en een handgemaakte patchworkdeken te maken.

Advertisement

Online kun je ook verschillende video vinden om wollen truien en vesten om te toveren tot op maat gemaakte rokken, perfect om de winter door te komen met een comfortabel en warm kledingstuk.

Meer DIY modeprojecten: van de trui kun je ook verschillende accessoires maken, zoals sjaals of omslagdoeken, hoofdbanden of banden die je in de rand van je laarzen stopt!

Er zijn ook genoeg projecten om je favoriete trui om te toveren in een zachte shopper: dit is het meest voorkomende model, en meestal het gemakkelijkst te maken. Je kunt dan de meest geschikte handgrepen kiezen om het te personaliseren zoals je maar wilt.

Een ander element dat je helpt om de ontwerpen telkens te veranderen zoals je het maar wilt, is de binnenvoering: je kan het weefsel van de trui niet in contact laten komen met welk voorwerp ook dat in de tas terechtkomt, want dat zou het in een oogwenk kunnen beschadigen.

Advertisement

Wanneer er slechts resten overblijven, kunnen deze worden gebruikt om reliëfversieringen te maken die op andere kledingstukken kunnen worden aangebracht of voor allerlei knutselwerkjes kunnen worden gebruikt. Dat kunnen wollen bloemen zijn, maar ook vlinders, bladeren en nog veel meer.

Een ander populair knutselwerkje is het gebruik van oude truien als kussensloop voor op banken, fauteuils of bedden. En ze zijn ook prima als ze nog knopen hebben!

Advertisement

Als je veel verschillende stukjes stof kunt uitknippen, kun je reliëfdecoraties maken die perfect zijn voor het versieren van unieke kussens, net als reusachtige bloemenkronen!

En wat dacht je van zachte, kleurrijke voetenbankjes maken van oude truien?

Je kunt ook zoeken naar ideeën voor het maken van handschoenen (meestal wanten), petten, kaarsenhouders of "kleren" voor wijnflessen. En dan zijn er ook nog projecten voor onze viervoeters, zoals DIY manden en ook kleding voor honden en katten.

Heb je wel eens een trui op een van deze creatieve manieren gerecycled?

Advertisement