DIY lantaarns en lampen met glazen potten: 8 prachtige voorstellen om je te inspireren

door Natasja

29 September 2023

DIY lantaarns en lampen met glazen potten: 8 prachtige voorstellen om je te inspireren
Advertisement

Hoe vaak gooien we de glazen potten van jam of conserven niet weg: als je niet van plan bent om zelf binnenkort deze voedingsmiddelen te maken en je ook niet direct potten nodig hebt, is het niet eenvoudig om andere manieren te bedenken om ze te gebruiken. Toch zijn het materialen van onschatbare waarde voor het maken van talloze doe-het-zelf-knutselwerkjes, waaronder belangrijke inrichtingsaccessoires zoals lampen die je in huis of in de tuin gebruikt.

Met glazen potten kun je handgemaakte lantaarns, wandlampen of zelfs kroonluchters maken, die zowel binnenshuis kunnen worden gebruikt als om buitenavonden te verlichten, of dat nu op het balkon of in de tuin is. Bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

Het huis verlichten met glazen potten

Wil je wandlampen met een licht rustiek tintje? Het gebruik van glazen potten, vooral grote en dikke, is een perfect idee. Je kunt er bijvoorbeeld gloeilampen in doen, die je op het deksel plakt en aansluit op het lichtnet.

Advertisement

Ook zonder dat je elektrische kabels naar de wandlampen hoeft te leggen, kun je enkele potten aan de muur laten hangen, gewoon met haken die uit de muur steken, vaak gemonteerd op houten panelen (of gerecyclede voorwerpen, zoals oude luiken!) en als je iets wilt verlichten, kun je er dunne lichtsnoeren op batterijen in hangen. Verder kun je er kunst- of droogbloemen in hangen voor de sier.

Dit zijn echt eenvoudige projecten. En in plaats van lichtsnoeren kun je natuurlijk ook waxinelichtjes op batterijen gebruiken.

Lantaarns voor het balkon en in de tuin

Dezelfde techniek die wordt toegepast voor verlichting op de muren van het huis, werkt ook op buitenmuren of hekken. En het zal leuk zijn om op een magische manier te verlichten met minimale kosten. Kaarsen zouden ook perfect zijn in deze scenario's.

Voor buiten zijn potten met kaarsen altijd een charmant idee, omdat ze die intieme en gezellige sfeer creëren die erg leuk is om te ervaren in de tuin of op het balkon met familie of vrienden.

Advertisement

Bevestig vervolgens een paar steunen om de potten aan op te hangen en gebruik dezelfde opties als in huis voor buiten. In het geval van bijvoorbeeld lantaarns gevuld met lichtsnoeren, kun je ze ook afsluiten met deksels om ze te beschermen tegen slecht weeromstandigheden, zodat je niet steeds alles hoeft te verwijderen zodra er slecht weer dreigt.

Kroonluchters met potten

Als het idee je aanspreekt, kun je ook iets ingewikkeldere ontwerpen proberen: kroonluchters voor buiten, gemaakt van blikjes, maar die doen denken aan de traditionele kroonluchters die aan de plafonds van grote zalen hangen.

Advertisement

Ook deze kun je naar smaak vullen met kaarsen, waxinelichtjes, lampjes of lichtsnoeren. En je kunt ze verfraaien met hangende elementen zoals je die vindt in kroonluchters voor binnen!

Zou je het leuk vinden om lichtpunten in huis of tuin te maken met glazen potten?

Advertisement