Knutselwerken met aangespoeld hout: met de juiste inspiratie tover je aangespoelde takken en boomstammen om tot prachtige elementen

door Natasja

20 Mei 2024

Handgemaakte creaties van aangespoeld hout
Advertisement

Als je na een stormvloed langs de zee loopt, zie je vaak takken en zelfs boomstammen van prachtig aangespoeld hout. Ze zijn een soort geschenk van de zee en in overeenstemming met de plaatselijke regelgeving voor het verzamelen ervan, is het vaak mogelijk om een aantal van deze door de natuur gemaakte sculpturen mee naar huis te nemen. Ze zijn prachtig op zichzelf en er is weinig voor nodig om ze om te toveren tot nuttige decoraties of accessoires in huis, je hoeft alleen maar het juiste idee te vinden!

Advertisement

1. Tafellamp

@ jiwoodlamp/Instagram

Stel je eens voor dat je een aantal takken hebt gevonden, of een stuk van een boomstam met veel knoesten: samen vormen ze een unieke vorm gepolijst door de kracht van de zee. Eenmaal goed gedroogd, en eventueel ook geïmpregneerd met wat olie om het hout te conserveren en termieten te verdrijven, wordt dat stuk stam of tak een voorwerp dat je naar smaak kunt gebruiken. Vind een evenwichtspunt en voeg een gloeilamp met een netsnoer toe: zo heb je een prachtige tafellamp.

Advertisement

2. Een zeeschilderij

@scottbergeyart/Instagram

Aangezien je zeehout gebruikt, waarom zou je dan geen schilderij met een zeethema maken? Deze walvissen van verschillend beschilderde stukken hout zijn een gemakkelijke inspiratie om na te maken!

2. De lijst voor je creativiteit

benkewinart/Instagram

Aangespoeld hout, vooral als het afkomstig is van enkele vlakke latten, is perfect om te gebruiken voor een rustieke lijst: wat je erin doet is helemaal ligt helemaal aan je verbeelding.

4. Een mozaïek in de vorm van een octopus

@thefloridaalohamermaid/Instagram

Je hebt niet per se alleen grote stukken met fascinerende vormen nodig: ook vele kleine stukjes, zelfs splinters, van aangespoeld hout kunnen bewonderenswaardige decoraties opleveren. Zoals deze octopus die is gemaakt van veel goed in elkaar gezette stukken hout.

5. De lijst van je spiegel

@handbox_/Instagram

Wil je elke kamer in huis inrichten en opfleuren met een spiegel? Ook de meest saaie spiegel wordt uniek als je hem inlijst met aangespoeld hout.

Advertisement

6. Dromenvangers en hangende decoraties

@moenstones/instagram

Hangend in het midden van de kamer, naast het bed of een raam, of ook gewoon bevestigd aan de muur: hangende zelfgemaakte elementen gemaakt van zeehout, eventueel ook verrijkt met glas gepolijst door de golven, of een andere kraal of element dat ze zou kunnen verfraaien, zijn gemakkelijk te maken.

7. Grote harten om de inrichting warmer te maken

@ indigonoosa/Instagram

Weinig vormen zijn zo suggestief als die van een hart en het maken van driedimensionale harten met veel aangespoeld hout is een manier om te decoreren met een handgemaakt handwerkje dat de aandacht kan trekken en de sfeer kan verwarmen.

Advertisement

8. Het kattenpaleis

@kinji.hayama/Instagram

Op zoek naar een open meubelstuk met meer planken waar de katten op kunnen spelen? Je kunt er een maken met stevige takken, planken toevoegen en misschien de onderkant bedekken met touw voor een krabpaal waar de viervoeters dol op zijn!

9. Kunstwerk herkennen

@hanazdesign/Instagram

Sommige stukken die je op het strand ziet, zijn al zo harmonieus van vorm dat het niet nodig is om ze in ander werkje te verwerken of ze te transformeren: het zijn kunstwerken die niets anders nodig hebben dan te worden tentoongesteld.

Advertisement

10. Een gestileerde familie

@zografiesmpr/instagram

Een stuk hout voor elk gezinslid en een door de zee gepolijste kiezelsteen om het hoofd voor te stellen: dit is een beeld vol genegenheid, eenvoudig maar schattig.

11. Landschappen met zeehout

@mariaart58/Instagram

Nog een idee voor een schilderij om op te hangen, maar deze keer vol details om te bewonderen: het zijn veel stukken hout die op passende wijze zijn uitgesneden en beschilderd om eruit te zien als een rij kleine huizen in een pittoresk dorpje.

Advertisement

12. Alle geschenken van de zee voor een botanisch schilderij

@naturallypeacefuljewelry/instagram

Als je andere dingen van het strand kunt verzamelen, zoals gepolijst glas, kiezels en schelpen, kun je die allemaal gebruiken voor een natuurtafereel zoals deze, met het hondje aan de voet van een bloeiende plant!

13. Hedendaagse kunst

@diyprojecthub/Instagram

Materialen combineren, ze ook uit elkaar halen en weer in elkaar zetten volgens een persoonlijke visie is een van de mooiste dingen die je kunt doen. Dus, zou je dit idee willen namaken, waarbij de aangespoelde tak hout letterlijk in stukjes is gesneden, waarbij op elke ring van die tak een strook hout (waarschijnlijk gerecycled) is gelegd? De keuze van de kleurschakeringen is prachtig: het moet heel mooi zijn om dit beeld van alle kanten te bekijken en te merken hoe je waarneming verandert.

Zou je ook soortgelijke knutselwerken willen maken met aangespoeld hout?

Advertisement