5 onweerstaanbare projecten voor fantasierijke recycling van glazen potten

door Natasja

24 April 2024

5 projecten voor het recyclen van glazen potten
Advertisement

Hoeveel glazen potten vol lekkernijen heb je niet in huis en belanden na het legen bij het vuilnis of worden misschien weer gevuld met andere voedingsmiddelen! Je kunt ze echter ook voor iets anders gebruiken, als je maar het DIY project vindt dat bij je past. Het is met name heel gemakkelijk om ze om te toveren tot vazen voor bloemen, of ze nu echt, nep of gedroogd zijn: er zijn veel eenvoudige en onweerstaanbare technieken om voorwerpen te maken waarmee je je huis kunt versieren!

Advertisement

1. Stoffen en lijm voor een ongelooflijk effect

Potten versierd met stof

Tutorial via dwellinginhappiness.com

Als je een bloemenvaas wilt die er als een design vaas uitziet, maar zonder heel veel geld uit te geven aan een keramisch vorrwerp dat echt de kleuren heeft die je mooi vindt, kun je een heel eenvoudige truc toepassen en een prachtige decoratie maken van een stof die je mooi vindt.

Een mooie katoenen stof met een bloemen-, geometrische of abstracte print die je aanspreekt, en vervolgens een schaar, vinyllijm en een kwast: knip repen stof uit en breng ze aan op de binnenkant van de pot, met de felgekleurde kant naar buiten gericht (dus in contact met het glas). Het lijkt een beetje op decoupage, maar dan aan de binnenkant in plaats van aan de buitenkant. Het uiteindelijke effect zal prachtig zijn!

Advertisement

2. Nog eenvoudiger: bedekken met stof

Met stof beklede glazen potten

ashleyannphotography.com

Stel dat je wat restjes gekleurde stof hebt: die kun je om de buitenkant van de pot wikkelen, met afwisselende patronen. Je kunt ze knopen, zonder je zorgen te maken dat sommige lagen dikker zijn dan andere, en misschien een beetje lijm gebruiken om ze op hun plaats te houden. Kijk eens wat een prachtig werkje je kunt maken!

3. De natuur namaken

Glazen potten beschilderd als eieren van een roodborstje

Tutorial via yesterdayontuesday.com

Is het je wel eens opgevallen hoe mooi de eieren van een roodborstje zijn? Met die lichtblauwe achtergrond en de donkere spikkels erop zijn het kleine kunstwerkjes van de natuur, die je kunt namaken om ook een glazen pot op een originele manier te versieren.

Kies dus een primer om het oppervlak voor te bereiden, en vervolgens de twee benodigde tinten verf (lichtblauw en bruin, bijvoorbeeld): de eerste breng je aan met een grote kwast, terwijl de donkere wordt aangebracht door te spetteren met een andere kwast of zelfs een tandenborstel!

4. Metallic verf

Glazen pot versierd met metallic verf

Tutorial via thecountrychiccottage.net

Metallic details raken nooit uit de mode en zijn soms zelfs dè trend om te volgen. Zo kan goud-, platina- of zilververf eenvoudige glazen potten omtoveren tot kostbaar uitziende voorwerpen.

Er zijn veel technieken om potten te versieren met dit type verf: ze kunnen van onderaf worden gegoten (door de pot ondersteboven te draaien), of ze kunnen helemaal worden gecoat, of zelfs helemaal worden bedekt met verf en dan alleen op sommige plekken worden afgeschraapt. Als je echter een geometrisch ontwerp met precieze lijnen wilt, gebruik dan zelfklevend papiertape, het soort dat schilders gebruiken, om de de delen af te tekenen die gekleurd moeten worden en de delen die transparant moeten blijven. Vergeet niet om de tape te verwijderen wanneer de verf niet meer dreigt uit te lopen, maar voordat deze helemaal droog is!

5. Veelkleurige stippen en met reliëf

Glazen potten met gekleurde stippen verf

Tutorial via mycrazygoodlife.com

Zorg voor een paar verpakkingen emailleverf of acrylverf die geschikt zijn voor toepassing op glas: als ze een dispenser met een fijn spuitmondje hebben, zijn ze nog gemakkelijker te gebruiken voor deze techniek, gebruik anders een penseel. Kies combinaties van twee of drie kleuren die samen op elke pot moeten worden gebruikt, en breng ze aan beginnend met grotere stippen, en ga daarop verder met volgende lagen. Het is de bedoeling dat deze veelkleurige stippen in reliëf worden aangebracht dus laat ze tussen de lagen door een beetje drogen zodat ze niet te veel in elkaar overlopen.

Welke techniek spreekt jou het meeste aan?

Advertisement