Maak een goedkope salontafel door bloempotten te recyclen met DIY

door Natasja

01 Mei 2024

Advertisement

Het vinden van de perfecte salontafel voor de woonkamer kan soms zeer moeilijk zijn, niet alleen vanwege de keuze van het model dat het beste past bij de stijl van de kamer, maar ook vanwege de soms hoge kosten van in de winkel verkrijgbare producten.

Je toevlucht nemen tot DIY kan de juiste keuze zijn als je de woonkamerinrichting moet afmaken met een beperkt budget. Van de vele mogelijke materialen zijn oude bloempotten een ruim beschikbare keuze in huis en zeer veelzijdig. We laten hieronder drie eenvoudige projecten zien die je gemakkelijk kunt realiseren.

Advertisement

1. Terracotta en marmeren salontafel

collectivegen.com

Oude terracotta potten zijn perfect om mooie design salontafels van te maken; neem een grote terracotta pot en een marmeren of houten blad voor dit project.

Je hebt geen grote DIY vaardigheden nodig om een mooie salontafel te maken met deze eenvoudige hulpmiddelen: maak de terracotta pot grondig schoon met een mengsel van water en azijn of water en citroen en schrob de delen met de meest zichtbare vlekken of korsten voorzichtig schoon met een zachte borstel. Droog de pot grondig, laat hem aan de lucht en zon drogen als dat nodig is, draai hem dan ondersteboven en smeer de bodem in met epoxy- of acryllijm en plaats de marmeren of houten bovenkant erop. Wacht een paar uur tot het droogproces is voltooid en het tafeltje is klaar voor gebruik.

Advertisement

2. Opbergsalontafel

lumberinmyminivan.com

Als je een multifunctioneel meubelstuk nodig hebt voor een klein huis, waarom maak je dan geen salontafel met opbergruimte? Kies een pot in het materiaal van keuze: terracotta, plastic of beton, elk model is geschikt voor dit project zolang het maar groot genoeg is om er dekens of voorwerpen in op te bergen. Neem ook een houten blad dat je gemakkelijk kunt verven in de kleur van je keuze, en plaats die dan bovenop de gekozen pot. Als je wilt, kun je de twee delen van de opbergtafel met scharnieren vastmaken om het openen en sluiten te vergemakkelijken.

3. Zandlopertafeltje

Zandlopertafeltje

workshop.bunnings.com.au

Als je van de eenvoud van lijnen en de concreetheid van beton houdt, maak dan een zandlopertafeltje dat perfect is als salontafel en als nachtkastje.

Je hebt hiervoor twee potten van hars nodig, een houten tafelblad, plamuur en verf. Begin met het samenvoegen van de twee potten door de onderkant vast te lijmen en plaats dan het houten blad bovenop de bovenste pot. Bedek de hele structuur met witte spuitverf. Smeer de hele structuur in met stopverf, wacht tot het helemaal droog is en het tafeltje is klaar voor gebruik.

Er zijn nog veel meer ideeën die je kunt maken door bloempotten te recyclen, aan welke heb jij gedacht?

Advertisement