10 fantastische ideeën om deksels van glazen potten creatief te recyclen

door Natasja

21 April 2024

10 fantastische ideeën om deksels te recyclen
Advertisement

We zijn gewend om glazen potten te hergebruiken, misschien om er jam of ander voedsel in te doen, of om er duizend nuttige of decoratieve voorwerpen van te maken. Meestal gooien we in die gevallen echter de metalen deksels weg: die kunnen niet worden hergebruikt voor voedsel en zijn niet bruikbaar voor de vele pottenrecyclingprojecten. Als enkele elementen kunnen ze echter wel hergebruikt worden, door er creatieve voorwerpen van te maken d.m.v. eenvoudige en leuke knutselwerkjes.

Advertisement

1. Onderzetters van kurk

tidymom.net

Een van de meest populaire ideeën is om van deksels allerlei soorten onderzetters te maken. Dit is het ideale project voor de deksels van grotere potten, omdat een goede diameter nodig is om er zonder problemen glazen op te kunnen zetten.

En meestal wordt niet alleen het deksel gekleurd: het is beter om een extra laag toe te voegen, die zorgt voor een betere ondersteuning en er ook mooier uitziet. Daarvoor is kurk perfect, en allemaal te personaliseren met initialen, zinnen en allerlei decoraties.

Advertisement

2. Onderzetters met foto's

somethingturquoise.com

Om onderzetters echt uniek te maken, kun je ze zien als fotolijstjes: knip de foto's zo uit dat ze de cirkel perfect vullen en vervolgens is er nog een extra laag nodig om de afbeelding te beschermen. Het beste is om hars te gebruiken!

Niets verbiedt je om de mini fotolijstjes vervolgens als hangdecoratie te gebruiken!

3. Gekleurde onderzetters voor kinderen

pysselbolaget.se

Op zoek naar onderzetters die geschikt zijn voor de kleintjes, zodat ze kunnen wennen aan het gebruik van dit vaak vergeten accessoire? Hier is een idee ter inspiratie: veel gestileerde en kleurrijke diertjes!

4. Geschreven plantenetiketten

thecrazycraftlady.com

Een ander populair project: de kracht van metaal benutten voor gebruik buitenshuis, en specifiek in bloembedden of bij potten met planten om ze gemakkelijk te onderscheiden. Een deksel wordt namelijk een uitstekend etiket om aromatische planten snel te herkennen. Een beetje kleur voor de achtergrond, de naam schrijven met een permanente marker en je bent klaar!

5. Geïllustreerde plantenetiketten

hearthandvine.com

Als je het een extra tintje wilt geven, kun je het idee om de achtergrond te versieren combineren met een illustratie die de plant nog beter identificeert en de naam erop schrijven. Het worden echt artistieke etiketten!

Advertisement

6. Drijvende kaarsen

candlemaking.craftgossip.com

Wil je een kaars die drijft, maar dan groter dan de kaarsen die je normaal ziet? Je kunt hem maken door een kaars te maken in de aluminium deksels met hogere randen. Dit kan het perfecte idee zijn om de overgebleven was van veel andere kaarsen te recyclen.

7. Decoraties ophangen

sweetspotcards.blogspot.com

Elk deksel kan dus worden beschouwd als een minischilderij een kleine afbeelding die je naar wens kunt versieren: bloemen, initialen, dieren, landschappen... En niet alleen geschilderd, maar eventueel ook gemaakt met restjes papier of stof!

Advertisement

8. Koekjesvormpjes

storybookwoods.typepad.com

Door hun vorm lenen de deksels zich ook gemakkelijk als koekjesvomrpjes.

9. Taartvormpjes voor één portie

womansday.com

En om bij het kookthema te blijven, kun je in elk deksel ook gebak bereiden: eenpersoonsporties van allerlei lekkernijen, het soort dat geen lange kooktijd nodig heeft.

Advertisement

10. Minitaartjes als cadeau

gigglesgalore.net

Zelfs mini versie taartjes, die ook leuk zouden zijn als cadeau-ideeën.

Heb je er ooit aan gedacht om potdeksels op soortgelijke manieren te hergebruiken?

Advertisement