Leer verven: DIY kan oude, saaie fauteuils en banken nieuw leven inblazen

door Natasja

29 Maart 2024

Leer verven: DIY kan oude, saaie fauteuils en banken nieuw leven inblazen
Advertisement

Een oude fauteuil, een bank waarvan de kleur uit de mode is, de armleuningen misschien beschadigd door de tijd: waarom zou je meubels die je niet meer mooi vindt niet vernieuwen door het leer waarvan ze gemaakt zijn te verven? Het is niet onmogelijk en ook niet zo moeilijk als je zou denken: leer verven is eigenlijk een eenvoudig, zij het ietwat tijdrovend proces. Het enige wat je nodig hebt, zijn de juiste hulpmiddelen en het voorbeeld volgen van degenen die erin geslaagd zijn.

Advertisement

Een leren fauteuil wordt weer nieuw als je hem gewoon een andere kleur geeft

Een leren fauteuil wordt weer nieuw als je hem gewoon een andere kleur geeft

Video tutorial via @jaharnquinn/Instagram

Onder de vele doe-het-zelvers die met succes hebben geprobeerd het leer van een meubelstuk te verven, is Jaharn Quinn, die haar creatieve recyclingwerk deelt op sociale media. De vrouw had een vintage fauteuil uitgezocht en was verliefd op de vorm, maar was niet overtuigd van de kleur van de bekleding, een mooi maar moeilijk baksteenrood. Na verschillende mogelijke kleuren te hebben overwogen, koos ze voor de tijdloze klassieker: zwart. Je kunt alle stappen van het proces en nuttige informatie die de creator heeft gebruikt (en de specifieke producten die ze heeft gebruikt) zowel in deze Highlight-collectie (https://www.instagram.com/stories/highlights/18019260085668340/) als in een speciale post (https://www.instagram.com/p/C3enkRsh4wk/) op haar Instagram-profiel vinden; op de blog (https://www.smorhome.com/diy/chrome-leather-chair-restoration) staan dan weer een aantal tips om geen fouten te maken in de verschillende opknapstappen.

Het moet gezegd worden dat het kiezen van een donkerdere kleur verf dan de beginkleur over het algemeen zorgt voor een bevredigender resultaat, maar dat betekent niet dat je niet ook het tegenovergestelde kunt doen.

Advertisement

Drie stappen voor uitstekende resultaten

Drie stappen voor uitstekende resultaten

Capable_Beach_5201/Reddit

In principe zijn er drie stappen die moeten worden gevolgd om een dergelijk project tot een goed einde te brengen:

 1. Het leer grondig reinigen en voorbereiden op het verven
 2. Eén of twee lagen gekleurde verf aanbrengen
 3. Verzegelen en beschermen van de verf met een geschikt product zodat de nieuwe kleur lang blijft zitten

Kijk online of ga naar een goede doe-het-zelfzaak en koop het volgende:

 • Gedestilleerde witte azijn (om grondig schoon te maken voordat je begint).
 • Een product om het leer voor te bereiden: dit zijn "leather stripper" of "leather preparer", ook wel te koop als leer "voorbereiders".
 • Acrylverf voor leer, in de gewenste kleur. Opgelet: het moet een specifieke verf voor leer zijn en niet zomaar een acrylverf.
 • Een verzegelingsproduct (finish of finisher) dat transparant is en specifiek voor acrylverf voor leer, om het werk te beschermen zodra het klaar is.

Zoals je kunt zien, gebruiken sommige mensen de leerverftechniek ook om klassieke autostoelen te restaureren!

De stapsgewijze procedure

De stapsgewijze procedure

Tutorial via hprallandco.com

De procedure is heel eenvoudig maar vereist wat geduld: denk aan minstens een paar dagen van begin tot eind, hoewel elke sessie eigenlijk vrij snel gaat.

 1. Maak het oppervlak grondig schoon: begin met afstoffen (bij voorkeur met een stofzuiger) en demonteer elk onderdeel van het meubelstuk om alles grondig schoon te maken.
 2. Was het leer met een microvezeldoek en gedistilleerde azijn: je kunt het absoluut gebruiken of ook een beetje verdunnen (een deel water en twee delen azijn).
 3. Als het droog is, veeg het leer af met het afbijtmiddel om het voor te bereiden op het verven.
 4. Breng daarna de eerste laag verf aan.
 5. Wacht tot het volledig droog is (dit kan tot 24 uur duren), en voorkom in de tussentijd dat hondenharen, stof en ander vuil op het oppervlak terechtkomen.
 6. Afhankelijk van de dekking kunnen slechts twee lagen verf voldoende zijn, met een zeer lange tijd tussen elke laag. Ga zo nodig verder met nog meer lagen verf (zoals deze blogger (https://hprallandco.com/blog/diy-mailbox-makeover-ncj6l) deed). Ga elke keer pas verder met een nieuwe laag verf als de verf droog aanvoelt.
 7. Als je de gewenste kleur hebt bereikt, wacht je tot ook de laatste laag droog is en breng je een laag beschermende coating aan.

We nodigen je uit om de aanbevolen projecten te bekijken om beter te begrijpen hoe je het moet aanpakken: het zal duidelijk worden dat het een klus is die iedereen en voor weinig geld kan doen en een revolutie in je huis kan teweegbrengen!

Advertisement