Krijtjes gebruiken om plantengroei te bevorderen: hier zie je hoe dat moet

door Natasja

30 April 2024

Krijtjes van een schoolbord en een lepel met wit poeder bij planten
Advertisement

Gewone krijtjes, het soort waarmee je op schoolborden schrijft, gebruiken om de groei van planten te bevorderen: oftewel, krijtjes als meststof, kan dat? Het klinkt vreemd, maar het is mogelijk. Met de nodige aandacht is het heel eenvoudig om krijtjes te gebruiken om planten te verzorgen, zelfs moestuinplanten.

Advertisement

Waarom krijt gebruiken om planten te laten groeien

Peakpx

Het krijt dat we allemaal kennen, het witte krijt dat op school wordt gebruikt, kan waardevol zijn als meststof vanwege zijn fysieke eigenschappen: het wordt soms gemengd met andere organische of minerale bestanddelen om natuurlijke meststoffen te maken, en het kan ook op zichzelf werken als een huismiddeltje om de plantengroei te stimuleren.

Dit is mogelijk omdat krijt, vanwege de hoge concentratie calciumoxide, in staat is om de pH van de bodem en de gewasopbrengst te verhogen, maar het is ook in staat om de concentratie van zware materialen in de bodem te verminderen. Een ander voordeel van krijt, vermaald tot een poeder, is dat het helpt water vast te houden in poreuze en kalkrijke bodems.

Er zijn ook experimenten uitgevoerd die aantoonden dat mungboon planten verschillend reageerden afhankelijk van de hoeveelheid krijt dat in hun grond werd gebracht: de planten zonder enige toevoeging van krijt groeiden het langzaamst en het kleinst; de planten met een matige hoeveelheid krijt groeiden sneller, bereikten grotere hoogtes en waren over het algemeen gezonder en robuuster. Tot slot groeiden de planten met de grootste hoeveelheid krijt wel, maar iets minder snel dan de tweede groep.

Het experiment bevestigde dus dat calcium nodig is voor celverlenging in zowel scheuten als wortels, en dat waar remming van scheutverlenging werd waargenomen, de oorzaak een toevoeging van calcium was die veel hoger was dan de werkelijke behoefte.

Advertisement

Hoe krijt aan planten toedienen

Creativo

Om krijt optimaal te gebruiken in planten, moet het tot poeder worden vermalen: krijtjes in de grond steken of grof breken helpt niet veel. In plaats daarvan doet het verpulveren van dit materiaal geen afbreuk aan de nuttige eigenschappen ervan voor de ontwikkeling van planten, maar maakt het het gemakkelijker om het in de grond op te nemen. Dit is ook nuttig als je bedenkt dat er van de gebruikte krijtjes vaak alleen maar kleine stukjes overblijven waar niet meer mee te schrijven valt, en veel stof.

Verzamel dus de resten en maal ze, bij voorkeur met een vijzel, tot een fijn poeder. Giet vervolgens een paar lepels rond de kraag van de planten (probeer twee of drie per plant, of zelfs maar één voor heel kleine planten), en laat het voorzichtig in de grond opnemen zodat het krijt zo dicht mogelijk bij de wortels komt. Vanaf dat moment verzorg je de plant zoals gewoonlijk - dus geef water zodra dat nodig is... En het kan zijn dat hij het iets minder vaak nodig heeft!

Zo'n eenvoudig middel is het proberen waard, vind je ook niet?

Advertisement