Kleding die heerlijk naar lavendel ruikt: ontdek hoe je dat doet in een paar eenvoudige stappen

door Natasja

23 Januari 2024

Kleding die heerlijk naar lavendel ruikt: ontdek hoe je dat doet in een paar eenvoudige stappen
Advertisement

Het is altijd fijn om kleren te dragen die fris en schoon ruiken, en het is niet alleen een kwestie van goed wassen of drogen: soms, zelfs als ze goed gewassen zijn, krijgen ze een onaangename geur in de meubels, of het nu lades of kasten zijn. En dit is vooral het geval als je ze niet vaak uit die gesloten ruimtes haalt.

Wat kan je dan doen? Naast het goed schoonhouden van de meubels zelf, met behulp van accessoires en trucjes om vocht te vermijden en de geur van gesloten ruimtes te verdrijven, kun je de meubels en daarmee de kleren erin ontgeuren, en je kunt dit op een volledig natuurlijke manier doen door lavendel te gebruiken, een van de populairste planten bij huismiddeltjes.

Advertisement

Wat te doen bij meubels die muf ruiken?

Wat te doen bij meubels die muf ruiken?

Freepik

Het gebruik van luchtverfrissers is niet erg effectief als de ruimte waarin ze hun geur moeten afgeven ze vervolgens 'bestrijdt' met een hele reeks eigen problemen. Als de kast of lade wordt gekenmerkt door wat we een 'muffe geur' noemen, kun je iets doen om dit te voorkomen, zodat je alle methoden met luchtverfrissers kunt toepassen.

De eerste gewoonte is om lades en deuren regelmatig te openen om lucht binnen te laten. Dus als de kleren maandenlang in een afgesloten hoekje liggen, vergeet dan niet om ze af en toe te openen en te luchten.

Een ander belangrijk punt om je bewust van te zijn is dat het probleem van onaangename geuren afhankelijk kan zijn van de luchtvochtigheid: gebruik daarom middeltjes op basis van baking soda of steenzout om overtollig vocht op te vangen, vooral voor kledingkasten die in donkere hoeken van het huis staan.

Tegen vochtigheid en onaangename geuren in het algemeen kun je ook kleine schaaltjes gebruiken met stukjes actieve kool erin die je moet vervangen zodra je het gevoel hebt dat ook die geïmpregneerd zijn geraakt met een onaangename geur. Maar die actieve kool moet je niet weggooien: als je de stukjes een paar uur in de zon laat liggen, zonder ze nat te maken, zijn ze weer zo goed als nieuw!

Advertisement

Lavendel om kleren te parfumeren

Lavendel om kleren te parfumeren

Yoosso/Amazon, Freepik

Er zijn twee manieren om lavendel te gebruiken: bloemen en bladeren of essentiële olie.

  • Lavendelbloemen en -bladeren: hoewel deze plant een bedwelmende geur heeft, zelfs als hij vers is, d.w.z. vers geplukt, houdt hij in die staat nog steeds water en vocht vast, dus als je bossen lavendel in de meubels legt en ze vervolgens dichtdoet, bestaat het risico dat ze een beetje gaan rotten. Daarom wordt altijd aangeraden om de plant te drogen, zowel de kleine blaadjes als de kleine bloemetjes. Op welke manier je het ook doet (in de lucht, met een dehydrator, in een normale oven bij zeer lage temperaturen), als je een paar handenvol gedroogde bladeren en bloemen hebt, kun je ze in speciale zakjes doen. En deze kun je kopen, maken van stof of ook een andere slimme truc gebruiken: koop lege kruidenthee- of theezakjes, die licht en ademend zijn, en vul ze met lavendel, die je dan kunt gebruiken als geurzakjes. Leg ze op de planken, maar ook tussen de kleren, in de zakken van de jassen, shirts of broeken (vergeet ze er alleen niet uit te doen voordat je ze draagt of wast!), en je zult die heerlijke geur goed ruiken!
  • Essentiële olie. Er zijn ook hier verschillende manieren om het te gebruiken. Je kunt weer zakjes maken (ook met theezakjes) waarin je Epsomzout, of keukenzout, of baking soda doet, al gemengd met twee of drie druppels essentiële olie. In plaats van zakjes kun je die droge ingrediënten ook in kleine schaaltjes doen die je in de meubels kunt zetten, opnieuw met de essentiële olie erbij. Tot slot kun je een paar druppels essentiële olie van lavendel toevoegen aan een fles met water (bij voorkeur gedestilleerd) en gedenatureerde alcohol erin (niet overdrijven, zelfs drie of vier eetlepels op een halve liter water is voldoende), klaar om op kleding te spuiten als dat nodig is.

Heb je al een van deze methoden geprobeerd?

Advertisement