Alles over het kweken van de Rhaphidophora Korthalsii: een zeldzame plant die zo perfect is dat hij nep lijkt

door Natasja

07 Januari 2024

Alles over het kweken van de Rhaphidophora Korthalsii: een zeldzame plant die zo perfect is dat hij nep lijkt
Advertisement

Men heeft altijd een beetje moeite met de exacte botanische nomenclatuur: de plant waarover we je iets willen vertellen staat bekend als Rhaphidophora korthalsii, maar wordt soms ook verkocht onder de naam R. celatocaulis. Het is een prachtige klimplant, van tropische oorsprong en gekweekt als kamerplant.

Hij komt in feite uit Zuidoost-Azië, met name uit Thailand, en heeft de bijzonderheid dat hij paren bladeren produceert die perfect symmetrisch gerangschikt zijn aan beide zijden van de tak, en die plat langs muren, stammen van grote bomen, maar ook varens of palmen groeien.

Het is niet moeilijk om hem in huis te kweken en we leggen hieronder uit hoe je dat doet.

De Rhaphidophora in huis kweken

De Rhaphidophora in huis kweken

RareHousePlants/Etsy

Gezien de gewoonte van deze plant, namelijk dat het een klimplant is, is het eerste waar je aan moet denken als je hem in huis laat groeien dat hij een steun nodig heeft om langs te groeien: daarom kun je een houten paneel opzetten, een latwerk voor klimplanten, of nog eenvoudiger een mospaal (zoals die van bepaalde filodendrons) of een houten paal of lat. Of als je zeker weet waar je hem permanent wilt laten groeien, een muur, misschien van een buitenveranda waar de nodige groeiomstandigheden gegarandeerd kunnen worden.

De Rhaphidophora heeft namelijk hoge temperaturen en veel vocht nodig, redenen waarom het - buiten zijn natuurlijke habitat - altijd wordt aangeraden om hem als kamerplant te kweken.

Advertisement

Ideale omstandigheden om de Rhaphidophora in huis te kweken

Ideale omstandigheden om de Rhaphidophora in huis te kweken

simegarden.com

  • Blootstelling: hij heeft licht nodig, maar indirect licht. Stel hem dus niet bloot aan direct zonlicht, tenminste niet tijdens de warmste uren en seizoenen. Als hij wordt blootgesteld aan direct zonlicht, beginnen de bladeren te krullen en te verbranden, totdat ze eraf vallen. Zodra je deze tekenen opmerkt, moet je hem verplaatsen, want dan kan hij zelfs doodgaan. Als je daarentegen merkt dat de bladeren geel worden, is dat een teken dat er te weinig licht is. Ideaal zouden verlichte hoeken bij ramen op het zuidoosten of westen/zuidwesten zijn, waar er diffuus maar geen direct licht is. Als er op bepaalde momenten te veel licht is en je de plant niet kunt verplaatsen, scherm hem dan af met gordijnen.
  • Temperatuur: de ideale temperatuur is rond de 23 graden, en over het algemeen is de aanbevolen temperatuur voor het kweken rond de 21 tot 26 graden.
  • Grond: zorg voor rijke, vruchtbare maar ook poreuze en goed drainerende grond. Hoewel deze plant van vocht houdt, verdraagt hij geen stilstaand water.
  • Water geven: we hadden het over stilstaand water, en inderdaad moet deze plant vaak water krijgen, maar zonder te overdrijven. Om te begrijpen wanneer je weer water moet geven, moet je altijd wachten tot de eerste 3 of 4 cm grond droog is en dan water geven zodat het water gemakkelijk wegloopt. Zo weet je welk ritme je moet aanhouden voor jouw plant.

De luchtvochtigheid voor deze plant moet 60% of meer zijn. Als je een luchtbevochtiger hebt, kun je die in de buurt zetten als de lucht in huis te droog wordt. Een andere manier om de luchtvochtigheid rond de plant te verhogen is door klei of kiezels in de schotel te leggen waar het water zich verzamelt. Een andere handige tip is om meerdere planten bij elkaar in dezelfde ruimte te zetten: door transpiratie zullen ze wat vocht produceren dat ook nuttig is voor de Rhaphidophora.

Zou je er ook een in huis willen hebben?

Advertisement