Gebruik zout en sinaasappels om elke dag een heerlijke geur in huis te hebben

door Natasja

06 Januari 2024

Gebruik zout en sinaasappels om elke dag een heerlijke geur in huis te hebben
Advertisement

Onder de meest populaire geuren in huis, voor het schoonmaken en ook voor luchtverfrissers, zijn er altijd citrusvruchten: haast iedereen houdt ervan vanwege hun frisse en fruitige noot, dat gevoel van vitaliteit en frisheid dat we altijd associëren met citrusvruchten. Een sinaasappelgeur, aromatisch en levendig, is aangenaam om te ruiken in alle kamers en in alle seizoenen.

En wist je dat je sinaasappels kunt gebruiken om een aangename geur in huis te verspreiden, samen met een ander ingrediënt dat heel gemakkelijk te vinden en heel goedkoop is, namelijk zout? Lees verder om meer te weten te komen.

Advertisement

Zout en sinaasappel gebruiken om het huis te parfumeren

Zout en sinaasappel gebruiken om het huis te parfumeren

8photo/Freepik

Zorg voor wat sinaasappels (maar eigenlijk is elke andere citrusvrucht goed, wat je maar wilt), een mes, een sapcentrifuge, een lepel en wat keukenzout. Als je het hebt, neem dan ook wat zuivere wodka. Ga dan als volgt te werk:

 1. Snij de sinaasappel doormidden en pers hem uit, maar niet helemaal: je mag de schil niet stuk maken.
 2. Verwijder met de lepel wat overblijft van het vruchtvlees, tot je twee lege schillen hebt, als twee kleine kommetjes.
 3. Vul ze met keukenzout.

Op dit punt zou de luchtverfrisser al klaar zijn. Als je wilt, kun je het echter nog een beetje versterken: vang het geperste sap op en filter het, meng het vervolgens in een glas met een flinke lepel pure wodka en giet het over het zout. Zo ruik je niet alleen de schil, maar ook het sap zelf.

Andere tips:

 • Nog beter dan het sap gemengd met wodka (dat na verloop van dagen misschien geen aangename geur meer heeft), kun je essentiële olie van zoete sinaasappel rechtstreeks op het zout gebruiken.
 • Je kunt ook Epsomzout gebruiken in plaats van keukenzout, wat nog beter is voor deze trucjes.
 • Je kunt de luchtverfrisser ook kruiden of aromatiseren door gedroogde kruiden (munt, rozemarijn, lavendel, tijm) of specerijen (zoals kaneel, steranijs of kruidnagel) te mengen met het zout, als je dat lekker vindt ruiken!

Advertisement

Sinaasappelolie bereiden om het huis lekker te laten ruiken

Sinaasappelolie bereiden om het huis lekker te laten ruiken

master1305/Freepik

Als je het fijn vindt om altijd sinaasappels (of andere citrusvruchten) in huis te ruiken, kun je ook je eigen DIY olie maken met citrusschillen. Naast citrusschillen (in grote hoeveelheden) heb je glazen potten met deksels, pure alcohol (of 70% alcoholoplossing) en kaasgaas of een vergiet nodig.

De wekwijze is eenvoudig, maar het duurt in totaal een paar dagen om de olie te bereiden.

 1. Droog de citrusschillen. Je kunt dit doen met een voedseldroger of door ze uitgespreid op een bakplaat een uur of hooguit anderhalf uur in de oven te leggen bij een lage temperatuur (70-90°) tot ze klaar zijn.
 2. Doe ze in de glazen pot, vul met alcohol tot ze bedekt zijn en doe de pot dicht.
 3. Wacht een week.
 4. Zeef met gaas of een vergiet om de nu amberkleurige vloeistof op te vangen in een andere glazen pot.
 5. Gooi de goed uitgeknepen schillen weg.
 6. Dek de pot met de vloeistof af met gaas (of een lichtgewicht doek) en wacht nog een week: de alcohol zal verdampen en je houdt alleen de sinaasappelolie over!

De olie is klaar om toe te voegen aan de DIY schoonmaakmiddelen, maar ook aan luchtverfrissers zoals die hierboven beschreven, potpourri en nog veel meer!

Advertisement