Wat te doen als de wasdroger niet goed werkt? Hier zijn 2 redenen waarom dat kan gebeuren en hoe je het kunt oplossen

door Natasja

06 Januari 2024

Wat te doen als de wasdroger niet goed werkt? Hier zijn 2 redenen waarom dat kan gebeuren en hoe je het kunt oplossen
Advertisement

Veel huishoudelijke apparaten hebben een grote verandering teweeggebracht in het dagelijks leven. Koelkast, vriezer, wasmachine, stofzuiger en vele andere zijn voorwerpen waar we bijna niet meer zonder kunnen. Onder deze apparaten is, vooral in de afgelopen jaren, de wasdroger ook zeer populair geworden.

Vooral handig voor wie niet veel buitenruimte heeft en in de vochtigste periodes is dit apparaat onmisbaar in veel huizen, maar net als alle andere genoemde apparaten heeft hij constant onderhoud nodig. Mochten er zich toch problemen voordoen, dan zijn die in sommige gevallen gemakkelijk op te sporen en zelfs op te lossen zonder tussenkomst van een expert.

Advertisement

Voorkomen is altijd beter

Voorkomen is altijd beter

Pxhere

Het eerste wat je moet doen om ervoor te zorgen dat de wasdroger probleemloos werkt, is zorgen voor constant onderhoud. Laat hem niet verouderen en overmatig vuil worden, maar net als bij bijvoorbeeld de wasmachine moet je hem schoonmaken en ervoor zorgen dat alle onderdelen perfect en soepel werken. 

Daarom moet je dus de trommel en de filters schoonmaken en ervoor zorgen dat alle pluggen in goede staat zijn en geen problemen hebben die de goede werking kunnen beïnvloeden. Wat moet je echter doen als de wasdroger ondanks al je aandacht niet goed werkt? Laten we eens kijken welke problemen het vaakst voorkomen, waarom het gebeurt en hoe je ze zelf kunt oplossen voordat je een monteur inschakelt.

Advertisement

Het droogprogramma start niet

Het droogprogramma start niet

Pxhere

Een van de meest voorkomende problemen is het niet starten van het programma dat gekozen is op basis van de kleding die gedroogd moet worden. De redenen hiervoor kunnen net zo verschillend zijn als de oplossingen: 

  • Ontbrekende stroom. Het lijkt onmogelijk, maar soms is het het het meest simpele en meest ondenkbare waarom een apparaat niet werkt. Elektriciteit zorgt ervoor dat ze werken en zorg er daarom dat de stekker goed in het stopcontact zit zodra je merk dat het apparaat niet start of dat er iets mis is. Een gebrek aan stroom kan de eerste reden zijn waarom de wasdroger niet start.
  • Kapotte schakelaar of knop. Als je de wasdroger niet kunt starten, kan dit komen doordat de aan/uit-schakelaar kapot is of doordat de knop niet goed "aansluit" en het commando niet kan doorgeven aan het apparaat. In dit geval kun je het defecte onderdeel zelf vervangen of, als dat niet mogelijk is, een monteur inschakelen om geen verdere problemen te veroorzaken en, indien aanwezig, de garantie niet ongeldig te maken.
  • Trommeldeur geblokkeerd. Als de cyclus niet start en je niet het gevoel hebben dat de deur van de wasdroger vergrendeld is en klaar voor het programma, dan kan er iets zijn dat de goede sluiting belemmert of het kan een kapot slot zijn. In het eerste geval is het voldoende om het wasgoed wat beter te verdelen, in het tweede geval kan het nodig zijn om een expert in te schakelen om het slot te vervangen.

Het duurt langer dan normaal voordat de wasdroger klaar is...

Het duurt langer dan normaal voordat de wasdroger klaar is...

Pxhere

Een ander probleem dat vaker voorkomt dan andere is een abnormale duur van de droogcyclus. Ook hier zijn de redenen verschillend, net als de manieren om het probleem op te lossen. 

  • Het water wordt niet goed afgevoerd en de waterdamp ontsnapt niet. Tijdens het drogen moet het water natuurlijk volledig worden afgevoerd, maar als dit niet gebeurt, is het noodzakelijk om de redenen te begrijpen om verdere fouten te voorkomen. Er kan een fout worden gemaakt bij het inladen van de wasdroger, of misschien is het gekozen programma niet het juiste. Instructies kunnen tijdens deze fase handig zijn. Wat betreft het niet ontsnappen van waterdamp, kun je controleren of de afvoerpijpen vrij zijn en of er geen obstructies zijn. Het is in ieder geval altijd een goed idee om ze schoon te maken. 
  • Het apparaat is overbelast. Als je er meer kleren in hebben gedaan dan toegestaan, kan er een storing optreden in de wasdroger. De overbelasting kan het programma blokkeren of het veel langer laten duren dan verwacht. Haal er wat de kledingstukken uit en start een dubbele cyclus om niet nog meer problemen te veroorzaken.

Het belang van regelmatig controleren

Deze twee problemen komen het vaakst voor na verloop van tijd en bij constant gebruik van de wasdroger. Om ervoor te zorgen dat hij altijd in goede staat blijft, is het, zoals we al zeiden, een goed idee om voortdurend onderhoud uit te voeren, om ervoor te zorgen dat alle onderdelen altijd goed werken en dat er geen obstructies zijn in de ventilatiefilters of in de filters waar pluizen zich ophopen. Dit is niet alleen om te voorkomen dat het apparaat helemaal kapot gaat, maar ook om verdere eventuele ongelukken te voorkomen.

Als je niet zeker bent van het probleem of als het niet gemakkelijk te detecteren is, raden we je altijd aan om contact op te nemen met een monteur om onvoorziene incidenten te voorkomen.

Advertisement