Verstopte afvoeren: hier zijn 5 voorwerpen die zeer nuttig kunnen zijn om het probleem op te lossen

door Natasja

06 Januari 2024

Verstopte afvoeren: hier zijn 5 voorwerpen die zeer nuttig kunnen zijn om het probleem op te lossen
Advertisement

Komt het wel eens voor dat wanneer je iets wast - in de badkamer, de keuken of buiten, het maakt niet uit - en het water moeite heeft om weg te lopen? Het is niet zo dat je de afvoerplug hebt laten zitten, je hebt gewoon te maken met iets dat de afvoer verstopt en de vloeistof en onzuiverheden niet vrij doorlaat. Hoe los je het probleem op zonder per se een professional in te schakelen?

Er zijn een paar dingen die je, als je ze in huis hebt, kunnen helpen om de verstopping in weinig tijd op te lossen, in de hoop dat het niet snel weer gebeurt.

1. Ontstoppingsveer

1. Ontstoppingsveer

Arikaree/Amazon

Je hebt de afwas gedaan en wanneer je de plug uit de gootsteen haalt, zie je dat het water niet gemakkelijk wegloopt. Wat is er aan de hand? Misschien is er niets ernstigs aan de hand, gewoon een verstopte afvoer. Etensresten en vuil kunnen zich ophopen en de afvoer verstoppen, dus het is beter om nu actie te ondernemen.

Een stalen ontstoppingsveer is dan ideaal. Vooral handig als de verstopping diep is, moet deze aan het uiteinde van de leiding worden ingebracht en tot aan de verstopping worden 'bewandeld', zodat deze kan worden geduwd en de doorgang kan worden vrijgemaakt.

Advertisement

2. Zuiger

2. Zuiger

CHICIEVE/Amazon

Herinner je je de oude zuignap nog? Een 'vintage' voorwerp dat velen vandaag de dag nog steeds gebruiken en dat wordt gekenmerkt door een rood uiteinde en een houten stokje om het mee te gebruiken. Op basis van hetzelfde systeem heeft de zuiger die we je laten zien de functie om precies zo'n luchtvacuüm te creëren dat de beweging van de verstopping vergemakkelijkt, waardoor het lukt om de verstopte afvoer te ontstoppen zonder er meteen een expert bij te halen.

3. Haarverwijderaar

3. Haarverwijderaar

SENHAI/Amazon

Haar is een nachtmerrie: het kruipt overal en verstopt de afvoer. Hoe houd je het tegen? Je kunt filters gebruiken om te voorkomen dat haar in de leidingen terechtkomt, maar je weet dat die niet alles opvangt. Hier heb je dus een remedie nodig en een plastic slangetje zou wel eens de oplossing kunnen zijn. Dit hulpmiddel is heel dun en wordt gekenmerkt door kleine tandjes die het vastzittende vuil 'grijpen'. Het is een wondermiddel om overtollig vuil uit leidingen te verwijderen en ze weer vrij te maken zodat het water erdoor kan stromen.

4. Metalen en buigzame tang

4. Metalen en buigzame tang

miston.com.br

Deze zeer speciale tang is lang, buigzaam en sterk en komt goed van pas als er iets in de afvoer komt en je het eruit wilt halen zonder verdere schade aan te richten. Het probleem is niet per se meteen opgelost, en het vereist zeker een beetje precisie in de bewegingen om de verstopping niet nog dieper te maken, maar in veel gevallen is het echt een grote hulp.

5. Afvoerborsteltje

5. Afvoerborsteltje

temu.com

Deze borstel kan onvervangbaar blijken als je ook alleen de badkamer- of keukenafvoer wilt schoonmaken. Schimmel, zeepresten en vuil kunnen de wanden van de leidingen aantasten, wat je het beste kunt voorkomen door ze schoon te maken. En dan hebben we het er nog niet eens over dat dit borsteltje ook kunt helpen bij het ontstoppen als er verstoppingen zijn, zodat de doorgang perfect schoon blijft.

Heel eenvoudig gereedschap dat we allemaal in huis zouden moeten hebben. Natuurlijk is het niet zeker dat het probleem klein is en gemakkelijk op te lossen met deze voorwerpen, maar het kan geen kwaad om het te proberen, vooral als je weet dat er iets in de afvoer is verdwenen en je het wilt pakken.

Anders, en als je niet zeker weet hoe je verder moet of wat het probleem is waardoor de afvoer niet perfect werkt, is het beter om contact op te nemen met een loodgieter en te wachten op zijn deskundige tussenkomst.

Advertisement