Het geheim dat je misschien nog niet hebt geprobeerd om vloeren te laten glanzen? Glycerine

door Natasja

26 Januari 2024

Het geheim dat je misschien nog niet hebt geprobeerd om vloeren te laten glanzen? Glycerine
Advertisement

Je wast de vloer nadat je hem grondig hebt geveegd, maar dan zie je tegen het licht nog steeds kringen en strepen. Je kunt het natuurlijk zo laten, maar het is vervelend om te denken dat je je hebt uitgesloofd voor een resultaat dat niet helemaal perfect is. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat de vloer met het normale dagelijkse heen en weer geloop niet echt lang vlekkeloos kan blijven, dus wil je in ieder geval een tijdje na het schoonmaken zien dat hij glanst.

De reden voor de vlekken en strepen kan liggen in een kleine, onbewuste fout tijdens het schoonmaken, maar het is ook mogelijk dat er nog een eenvoudige stap ontbreekt, het soort stap dat moet worden gebruikt als je echt wilt dat het huis er absoluut vlekkeloos uitziet, en dat is waar glycerine om de hoek komt kijken.

Glycerine gebruiken voor blijvend glanzende vloeren

Glycerine gebruiken voor blijvend glanzende vloeren

Freepik

Een beetje plantaardige glycerine (het soort dat je in de apotheek kunt kopen, maar ook online) kan helpen om vuil te verwijderen, stofophoping te voorkomen en ervoor te zorgen dat vloeren, of ze nu van tegels, laminaat of parket zijn, altijd glanzend en stralend zijn. Wat je nodig hebt om de vloeren te behandelen, is het volgende:

  • een emmer met warm water
  • een druppel afwasmiddel of Marseillezeep (geef in elk geval de voorkeur aan milde formules, vooral als je laminaat of parketvloer gaat wassen);
  • plantaardige glycerine - voor een emmer vol kun je twee of drie eetlepels, vloeibare, glycerine gebruiken
  • 5 druppels van een essentiële olie naar keuze (denk aan lavendel, citrus, ceder, munt, eucalyptus of ook tea tree)
  • een microvezeldoek

Hoe ga je te werk?

1. Giet de glycerine in het warme water in de emmer en roer goed.
2. Voeg desgewenst ook de essentiële olie van je keuze toe
3. Gebruik het water zoals je normaal zou doen om te wassen. In het geval van laminaat- of parketvloeren moet je de dweil dus goed uitwringen zodat er nooit water op druppelt.
4. Gebruik onmiddellijk na het wissen met de dweil de droge microvezeldoek om het zeer lichte laagje glycerine dat je hebt achtergelaten erop te vegen en te boenen. Als je het handiger vindt, kun je de doek ook op een andere vlakke dweil bevestigen.

Dat is echt alles! Er zijn ook mensen die aanraden om een zeer kleine hoeveelheid glycerine direct op de vers bevochtigde dweil te gebruiken, om over een vloer te vegen die al grondig is gereinigd. Dit kan werken als je voorzichtig bent en heel weinig glycerine gebruikt, om te voorkomen dat je de vloer invet en het tegenovergestelde effect krijgt van wat je zou willen.

Advertisement

Andere toepassingen van glycerine in huis

Andere toepassingen van glycerine in huis

master1305/Freepik

Er zijn ook andere manieren waarop je glycerine thuis kunt gebruiken:

  • Om meubels te laten glanzen: giet een kleine hoeveelheid op een doek die geschikt is voor het laten glanzen van hout, en wrijf tot alle vlekken verdwijnen.
  • Om leer te poetsen, ook in het geval van banken en fauteuils. Ook hier wordt een druppel glycerine op een zachte doek gebruikt en op het leer gewreven, nadat het op de juiste manier is schoongemaakt. Plantaardige glycerine kan ook helpen om krassen en versleten plekken te camoufleren.
  • Om ramen schoon te maken: gebruik 70 ml gedistilleerd water, 20 gram vloeibare glycerine en een paar druppels ammoniak, en wrijf (met handschoenen aan) met een microvezeldoek.
  • Om het rubber van afdichtingen te onderhouden, zoals die van koelkasten en diepvriezers.

Heb jij wel eens geprobeerd glycerine te gebruiken om het huis schoon te maken?

Advertisement