Is het een rommeltje in je kledingkast? Hier zijn wat tips om orde te scheppen

door Natasja

06 Januari 2024

Is het een rommeltje in je kledingkast? Hier zijn wat tips om orde te scheppen
Advertisement

Ruimte in de kledingkast hebben is nooit genoeg, laten we dat toegeven. Ongeacht geslacht zou iedereen willen dat de opbergruimte voor accessoires en kleding altijd dubbel zo niet driedubbel is, maar hoe doe je dat als je, zoals vaak het geval is, het moet doen met wat je hebt en niet meer kunt verwachten?

Er zijn kleine trucjes die, hoewel ze je niet helpen om de beschikbare ruimte te vergroten je wel een handje kunnen helpen om het netjes te houden en de rommel niet langer ongestoord te laten heersen.

Advertisement

Waar te beginnen?

Waar te beginnen?

tara hunt/Flickr

Orde scheppen in de kledingkast lijkt vaak een bijna onmogelijk en onbereikbaar doel. Het is waar: bergen kleding vindt niemand fijn, maar er zijn manieren om dat onder controle te houden. Laten we er een paar bekijken.

  • Doe weg wat je niet nodig hebt. Wat creëert de meeste rommel? Miljoenen dingen hebben die niet alleen versleten zijn, maar die je ook nooit meer wilt gebruiken. Op basis daarvan moeten je orde scheppen in de kledingkast. Neem een paar momenten waarin je wegdoet wat versleten is, wat je niet meer gebruikt en wat niet meer past. Als iets ouderwets is, wees er dan maar zeker van dat je het na 10 jaar niet meer zult pakken, dan is het beter om het weg te gooien en plaats te maken voor het nieuwe.
  • Verdeel per categorie. Zodra je de kledingkast hebt leeggemaakt en opzij hebt gelegd wat je niet meer gebruikt, kun je verder gaan met opruimen, maar wees voorbereid met verdelers en hangers, zodat je categorieën van accessoires en kleding kunt maken. Of het nu gaat om dozen, hangers of manden, het is goed om alles ter beschikking te hebben voordat je begint, zodat het opruimen soepel kan verlopen. Stel het niet uit! Doe nu wat je kunt doen, zodat je de volgende keer dat je de kledingkast weer opent geen paniekaanval krijgen.
  • Planken en laden. Als je bijvoorbeeld merkt dat er veel ongebruikte ruimte is, omdat je misschien korte kledingstukken hebt opgehangen en het gedeelte eronder nutteloos leeg blijft, kun je overwegen om die ook te gebruiken. Hoe? Door meer planken in de kasten te plaatsen, of lades waarin je het wasgoed, kleinere kledingstukken - altijd verdeeld en goed gerangschikt - of de verschillende accessoires die je gewoonlijk gebruikt, kunt opbergen.

Advertisement

Nog een beetje paniek?

Nog een beetje paniek?

Ketut Subiyanto/Pexels

Je hebt het vorige allemaal gedaan, maar heb je nog niet alles opgelost? Wanhoop niet, er zijn nog enkele trucjes die van pas kunnen komen.

  • Seizoenswisseling. Om het opruimen van de kledingkast te vergemakkelijken, en ook als je dat niet gewend bent omdat je denkt dat het niet nodig is, is het een goed idee om altijd van seizoenskleding te wisselen. Zo kun je alleen de dingen bewaren die je echt nodig hebt, terwijl je wat je in de volgende maanden zult gebruiken opzij kunt leggen, zodat je niet alles door elkaar haalt. Denk na over de bewegingen die je maakt: hoe vaak heb je, op zoek naar een trui, een zomershirt gezien dat je op dat moment echt niet zou gaan dragen? Heel vaak, dat is gewoon zo. Het is tijd om dingen opzij te leggen naargelang het seizoen waarin je je bevindt.
  • Maak gebruik van alle ruimte. Je hebt opgeruimd, kleding die je niet meer gebruikt weggegooid, in lades gestopt en ingedeeld in categorieën, wat kun je nog meer doen? Alle ruimte benutten. Dit betekent ook dat je gebruik moet maken van de wanden en deuren van de kledingkast. Dus als je nog iets moet ophangen, kun je haken plaatsen voor wat kleiner is. Overdrijf niet, anders loop je het risico dat de deuren half gesloten blijven. Wees altijd zuinig met het 'vullen' van de kledingkast. En als je echt wat meer ruimte nodig hebt, denk eraan om ook het bovenste gedeelte te gebruiken. Manden en dozen komen in dit geval goed van pas.

Kleine trucjes

Kleine trucjes

Rachel Claire/Pexels

Heb je alle trucjes gezien dat wanneer je de kledingkast opent niet de onbedwingbare drang voelt om mijlenver weg te vluchten? Soms is het genoeg om niet in paniek te raken, maar diep adem te halen en te proberen eenvoudige oplossingen te vinden om alle ruimtes in te richten. Dit maakt het niet alleen makkelijker voor je als je je gaat aankleden, maar geeft je ook het gevoel van een betere mentale en fysieke balans.

Wat denk je: wil je het proberen?

Advertisement