Knoflook kweken in plastic flessen voor een altijd bereikbare voorraad

door Natasja

05 Januari 2024

Knoflook kweken in plastic flessen voor een altijd bereikbare voorraad
Advertisement

Knoflook is een bolgewas dat veel wordt gebruikt in de keuken om smaak toe te voegen aan vele gerechten, maar het is ook een effectief middel voor de gezondheid en de vele heilzame eigenschappen worden door de natuurgeneeskunde gebruikt om het immuunsysteem te versterken, maar ook voor het welzijn van het cardiovasculaire systeem.

Iedereen zou graag een voorraad verse knoflook in huis hebben en met een paar eenvoudige stappen is het heel gemakkelijk om een kleine thuisteelt van deze kostbare plant te creëren, zelfs als je nog nooit hebt gekweekt of denkt dat je geen groene vingers hebt. Het is voldoende om een knoflookbol te kopen om steeds nieuwe te creëren en nier meer te hoeven kopen.

Om je eigen kleine thuisteelt te beginnen, hoef je alleen maar een paar oude plastic flessen te kopen, die je op een creatieve manier recyclet en zo de impact op het milieu vermindert, en een knoflookbol.

Wil je ook een voorraad knoflook die altijd klaarligt en vraag je je af hoe je die in plastic flessen kunt kweken? Lees dan verder, we leggen het hieronder uit.

Advertisement

Bereiding van knoflookteelt in flessen

Bereiding van knoflookteelt in flessen

eatanything/Reddit

Bereid de knoflookteelt in een plastic fles voor door voor een paar lege flessen te zorgen en de bovenkant af te snijden, waar de hals begint. Vul het onderste deel van de fles met water en steek de hals erin met de bovenkant naar beneden.

Nu is het tijd om de bol voor te bereiden: verwijder alle buitenste laagjes, laat alleen het dunne binnenste laagje op de teentjes zitten, maar laat de korte steel intact, snijd vervolgens met een scherp, gesteriliseerd mes de bovenste en onderste uiteinden eraf. Steek de bol in de hals van de fles, zodat alleen het onderste deel in contact blijft met het water.

Ververs het water regelmatig zodat het water niet stagneert en de groei van microben bevordert. Met deze methode zullen de individuele knoflookteentjes binnen een paar dagen sterke wortels ontwikkelen en zullen ze klaar zijn om in de grond geplant te worden, wat je moet doen door de individuele teentjes voorzichtig van elkaar te scheiden.

Plant de individuele teentjes ongeveer 3 cm diep in goed doorlatende grond, minstens 6 cm uit elkaar. Geef regelmatig water zodat de grond altijd vochtig blijft en zet de plantjes op een zonnige plek. Snijd bij grotere bollen het groeiende bovengrondse deel af, dit kun je gebruiken bij het koken.

Advertisement

Knoflookteelt in flessen: een tweede methode

Knoflookteelt in flessen: een tweede methode

DIY Garden Ideas/YouTube

Er zijn veel methoden om knoflook in flessen te kweken en een zeer interessante methode bestaat uit het boren van gaten langs de zijkanten van een lege plastic fles waarin afzonderlijke teentjes kunnen worden gestoken, nadat de buitenste folie is verwijderd en de twee uiteinden zijn afgesneden. Vul de fles alleen met water in het gedeelte onder de gaten en plaats de fles in een pot gevuld met potgrond. Plaats een tweede fles die groter is dan de vorige bovenop de fles met de teentjes, nadat je de onderkant hebt verwijderd.

Met deze techniek creëer je een broeikaseffect waardoor de knoflookteentjes al na 2 of 3 dagen kunnen wortelen en na 10 dagen klaar zijn om in de grond te worden geplaatst.

Welke methode verkies jij om altijd een voorraadje knoflook te hebben?

Advertisement