Papieren cupcakevormpjes: 11 geweldige knutselwerkjes om ze creatief te recyclen

door Natasja

05 Januari 2024

Papieren cupcakevormpjes: 11 geweldige knutselwerkjes om ze creatief te recyclen
Advertisement

Papieren cupcakevormpjes, onmisbaar voor zoetigheden en sommige hartige lekkernijen, zijn keukenaccessoires die iedereen die graag bakt altijd in huis heeft. Ze helpen je om de muffinbakblikken niet vuil te maken wanneer je deze of andere gemakkelijke en creatieve traktaties wilt klaarmaken - en als je bedenkt hoe vervelend het is om verbrande resten van die bakblikken te schrapen, en ook hoeveel tijd je bespaart door de cupcakevormpjes te gebruiken in plaats van elk compartiment met de hand te beboteren en met meel te bestuiven om te vermijden dat je achteraf te veel moeten schoonmaken (maar een beetje is altijd nodig!)... Je begrijpt waarom ze zo onmisbaar zijn.

En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat ze er in heel veel verschillende kleuren zijn, en dat ze een mooi 'kleedje' vormen voor de gebakken cupcakes. En juist die kleuren komen goed van pas als je ze gebruikt als kunstmateriaal in een reeks inventieve knutselwerkjes die geschikt zijn voor jong en oud. Laten we er samen een paar bekijken.

Laten we beginnen met iets nuttigs en kleurrijks

Laten we beginnen met iets nuttigs en kleurrijks

celesterockwood-jones.typepad.com

Heb je een pot jam of wat conserven gemaakt die je misschien cadeau wilt geven? Iets handgemaakt en gepresenteerd in de pot versierd op een enigszins traditionele manier, met de stof op het deksel op zijn plaats gehouden door een lint is altijd een leuk idee, en een die je nog sneller kunt namaken door de cupcakevormpjes te gebruiken in plaats van stof. En misschien cupcakevormpjes met leuke en originele prints!

Advertisement
blog.vickybarone.com

blog.vickybarone.com

Als je drankjes wilt serveren die je met een rietje kunt drinken, is het dan niet veel leuker om ze te voorzien van een deksel waarin je het rietje kunt plaatsen? Je kunt dit in een handomdraai doen met cupcakevormpjes!

Papieren bloemen met cupcakevormpjes

Papieren bloemen met cupcakevormpjes

Origami Studio/YouTube

Laten we overgaan tot wat artistieke decoraties: het dunne papier van de cupcakevormpjes is ook een beetje eenvoudig te vormen, maar in iedergeval gemakkelijk te knippen of snijden. Perfect dus voor het modelleren van de bloemblaadjes van wat bloemen. Hier zie je hoe heel eenvoudige witte cupcakevormpjes leven kunnen geven aan wat lijkt op pioenrozen of chrysanten!

lillychilders.com

lillychilders.com

Een iets eenvoudiger idee, en ook makkelijk voor de kleintjes: vouw een rond cupcakevormpje in vieren en snijd de rand uit om de gekartelde vorm van een bloemkroon te maken. Vouw het hele cupcakevormpje om en je hebt een soort gekleurde margriet.... En je hoeft er alleen maar veel meer uit te knippen, misschien ook in andere kleuren, om een kleurrijk boeket te maken.

easycraftypattern.com

easycraftypattern.com

Over papieren boeketten gesproken: zijn deze niet geweldig? Ze lijken ook schakeringen op de bloemblaadjes te hebben. Net zo mooi als echte bloemen, en zonder het risico dat ze gaan verwelken. De werkwijze verschilt niet veel van die hierboven: in plaats van langs de rand, worden de sneden precies vanaf de omtrek naar het midden toe gemaakt, zonder helemaal naar beneden te gaan, maar alleen om veel kleine stroken te maken die precies aan de onderkant aan elkaar vastzitten.

Advertisement

Onweerstaanbare diertjes om te maken met papieren cupcakevormpjes

Onweerstaanbare diertjes om te maken met papieren cupcakevormpjes

sugarbeecrafts.com

Wie kan deze kleurrijke uiltjes weerstaan? Ze zijn schattig om te zien in een aantal decoraties overal in huis (vooral in de herfst, maar eigenlijk wanneer je maar wilt!), en kunnen ook een manier worden om cadeautjes te versieren, of sommige tafeldecoraties, of om bovenop een taart of cake te fladderen.

iheartcraftythings.com

iheartcraftythings.com

Een schilderij of wenskaart met een teder schaapje met een zwarte kop. Hij doet denken aan de Walliser Schwarznase schapen, die tot de schattigste rassen van allemaal behoren!

Advertisement
easypeasyandfun.com

easypeasyandfun.com

Deze kwallen zijn ook erg schattig: de manier om ze te maken is vanzelfsprekend, dus het enige wat je moet doen is cupcakevormpjes kiezen in de beste kleuren die passen bij de papierstroken die naar beneden hangen. Voor tentakels die goed blijven hangen, kies vloeipapier!

firstpalette.com

firstpalette.com

Om de vleugels van een vlinder als deze te maken, heb je twee cupcakevormpjes in verschillende kleuren nodig, zodat je op elke vleugel een combinatie van twee kleuren krijgt. En vervolgens, zoals je kunt zien, een pijpenrager die er goed bij past!

Advertisement

Andere knutselwerkjes om te doen met papieren cupcakevormpjes

Andere knutselwerkjes om te doen met papieren cupcakevormpjes

gluedtomycraftsblog.com

Er zijn heel veel ideeën om kleurrijke cupcakevormpjes te gebruiken als decoratie om een kaart te versieren. Of het nu gaat om allerlei soorten wensen, of misschien een leuke brief voor een gedenkwaardige gelegenheid, deze cupcakevormpjes kunnen net dat beetje extra geven dat nog ontbrak. Welke boodschap zou jij op zo'n kaart zetten, versierd met gekleurde parapluutjes?

gluedtomycraftsblog.com

gluedtomycraftsblog.com

Als je ze dan combineert met platte houten stokjes, het soort dat wordt gebruikt als ijsstokjes of wegwerp koffielepeltjes, kunn je bijvoorbeeld sierlijke ballerina's maken: elke cupcakevormpje wordt de tutu en met pijpenragers vorm je de armen, die af en toe in de gewenste posities kunnen worden gezet.

Klaar om je creativiteit de vrije loop te laten?

Advertisement