Een toilet ontstoppen zonder ontstopper

door Natasja

05 Januari 2024

Een toilet ontstoppen zonder ontstopper
Advertisement

Niemand wil te maken hebben met een verstopt toilet, maar het kan juist gebeuren op momenten dat het moeilijk is om snel een expert te vinden en er misschien niet eens een ouderwetse ontstopper voor handen is. Wat te doen zonder de juiste hulpmiddelen of de ervaring van een vakman?

Geen nood: als je echt niet kunt wachten, wapen jezelf gewoon met (geduld en) een paar voorwerpen die je meestal in huis vindt, en probeer de situatie rustig zelf op te lossen. Het kan minder traumatisch zijn dan je denkt.

Advertisement

Bereid je voor op het toilet ontstoppen

Bereid je voor op het toilet ontstoppen

lifeforstock/Freepik

Het eerste wat je moet doen is je goed voorbereiden: draag lange rubberen handschoenen en leg meteen oude lappen of handdoeken klaar om te voorkomen dat de vloer vuil wordt tijdens dit klusje. Sluit ook de kraan zodat er geen water meer bij het toilet kan komen.

Op dit punt kan het ook handig zijn om een hele grote teil en een kom bij je te hebben: deze worden gebruikt om overtollig water uit het toilet te verwijderen voordat je begint met doorspoelen, mocht dit nodig zijn.

Zorg tenslotte voor een metalen kleerhanger en misschien een tang om er een lange haak met een haakje aan de bovenkant van te maken.

Wat betreft de middelen die je moet gebruiken om de afvoer door te spoelen, heb je het volgende nodig:

  • Warm water (ook verwarmd met een waterkoker om klaar te houden)
  • Witte azijn of een schoonmaakmiddel dat geschikt is voor dit soort werk.
  • Misschien ook een grote, stevige plastic fles

Advertisement

Een verstopt toilet ontstoppen

Een verstopt toilet ontstoppen

mrsiraphol/Freepik

Als het je lukt om het water weg te laten lopen door het toilet door te spoelen, zij het langzaam, doe dat dan. Probeer anders zoveel mogelijk water te verwijderen met de kom en giet het in de teil die je aan de zijkant klaar hebt staan. Doe dit altijd met lange handschoenen.

Als het toilet bijna leeg is, giet er heel heet water in, misschien al met een beetje ontstoppingsmiddel (of witte azijn). Net als bij wastafel- of douche- en badafvoeren kan heet water met een ontvettend middel, als de verstopping niet groot is, helpen het probleem te verminderen, of soms zelfs direct oplossen. Als je echter ziet dat het water helemaal niet wegloopt, doe er dan niet te veel water in - en als het wel wegloopt, verwijder dan het teveel water.

Nu is het tijd om de verstopping los te maken: je kunt proberen de verstopping te breken en naar je toe te trekken met behulp van de hanger. Je zult snel merken of dit genoeg is, want het water zal beginnen weg te lopen.
Als alternatief kun je de fles ook als noodontstopper gebruiken. Als je de opening afdekt met je vinger en deze in de bodem van het toilet steekt in de richting van de afvoer, en je vervolgens je vinger weghaalt en op de fles drukt, zal deze werken als een zuigpomp, waardoor er een beetje druk ontstaat die de massa die de verstopping veroorzaakt, kan losmaken.

Een zak gebruiken

Een ander alternatief voor de ontstopper is het gebruik van een grote, stevige plastic zak samen met sterk plakband.

Je moet de zak gebruiken om de hele opening van het toilet te bedekken, zodat hij over de randen van de toiletpot zit. Maak vervolgens de delen aan de buitenzijden vast met het plakband: er mogen geen luchtgaten zijn en de zak zal als een goed gesloten deksel op het toilet zitten. Als alles goed gesloten is, probeer dan het toilet door te spoelen (als er nog water in het toilet zit, open anders de kraan een beetje) en je zult zien dat de zak opzwelt. Druk nu voorzichtig helemaal door en je zou de verstopping onder druk moeten kunnen verwijderen.

Als deze methoden, zelfs als ze worden herhaald, niet het gewenste effect hebben, moet je contact opnemen met een loodgieter.

Advertisement