Kartonnen bekertjes recyclen: 3 schattige knutselwerkjes voor kinderen en 3 die volwassenen ook willen doen

door Natasja

14 Maart 2024

Kartonnen bekertjes recyclen: 3 schattige knutselwerkjes voor kinderen en 3 die volwassenen ook willen doen
Advertisement

Je gebruikt een kartonnen bekertje en gooit hem dan in de vuilnisbak. Het komt niet in je op dat het in plaats daarvan een leuk en kleurrijk voorwerp kan worden, iets om mee te spelen in het geval van kinderen, of iets om het huis creatief mee te versieren in het geval van volwassenen. Het enige wat nodig is, is het juiste idee en dan een paar uur uittrekken om je creatieve flair de vrije loop te laten. Hier zijn een paar ideeën voor kinderen en volwassenen.

Advertisement

Kleurrijke windmolentjes

Kleurrijke windmolentjes

Tutorial via thepinterestedparent.com

Het is geen echt knutselwerkje zonder een beetje kleur en vrolijkheid! En deze schattige windmolentjes stellen niet teleur. Je hebt stiften, waterverf of ook acrylverf nodig om de buitenkant te verven, vervolgens een potlood en stift (maar ook een fijn penseel en zwarte verf!) om deuren en ramen te tekenen. Ook kartonnen knipsels of ook crêpepapier of vilt en een paperclip, zodat je de wieken van het molentje kunt maken en vastzetten.

Je kan het personaliseren zoals je maar wilt!

Advertisement

Leuke marionetten

Leuke marionetten

Tutorial via thiscraftyfamily.com

Heb je wel  eens naar een kartonnen bekertje gekeken en gedacht "dit kan echt een schattig paardje worden!"? Het is niet meteen een mentale connectie, maar kijk eens wat voor onweerstaanbare creaties eruit kunnen komen! Vermaak je met papier, schaar, lijm en veel fantasie. Als het paardje - of eventueel een eenhoorn of gevleugeld paard! - vorm heeft gekregen, hoef je alleen nog maar het touwtje toe te voegen waarmee je het als een marionet kunt laten bewegen.

Een zwaaiende pinguïn

Een zwaaiende pinguïn

Video Tutorial via (SasaTube)/YouTube

Voor elke pinguïn heb je twee bekertjes nodig en dan is het een kwestie van op het juiste punt uitsnijden, de verschillende stukken in elkaar laten passen en je zult zien dat je met een heel eenvoudige verticale schuifbeweging een zwaaiende pinguïn tot leven brengt.

Ben je al aan het bedenken hoeveel verschillende kleuren de vele pinguïns die je gaat maken kunnen hebben?

Je ontspannen met een kartonnen bekertje en wol

Je ontspannen met een kartonnen bekertje en wol

Tutorial via innerchildfun.com

Een tijdverdrijf dat ook geschikt is voor oudere kinderen is het versieren van bekertjes met wol. Je moet ze bedekken, maar niet door het garen gewoon helemaal rondom te winden, maar door verticale sneden te maken zodat ze door elkaar lopen. Op deze manier kun je verschillende kleuren met elkaar combineren en veel interessantere creaties maken.

Er is een groot verschil tussen een gewoon bekertje dat als pennenhouder wordt gebruikt en deze met de hand versierde bekertjes. En dan hebben we het er nog niet eens over dat ze een handig idee kunnen zijn voor al die restjes wol waarvan je niet weet wat je ermee moet doen.

Een minipotje

Een minipotje

Video tutorial via artsdawn/Instagram

Je kunt een techniek gebruiken die erg lijkt op de bovenstaande, maar dan aangepast zodat het potje een bolle vorm heeft aan de onderkant. En in plaats van wol kun je ook touw gebruiken. Het kan een minipothouder worden voor een paar vetplantjes in huis.

Advertisement

Een bloemvormige kartonnen lantaarn

Een bloemvormige kartonnen lantaarn

Video tutorial via Wonder Crafts/YouTube

Je hebt de kartonnen bekertjes voor je en knipt schuine sneden, maar de resulterende creatie is in eerste instantie iets ondenkbaars: een delicate nachtlantaarn die doet denken aan een witte pioenroos. Stel je eens voor hoe mooi het zal staan op een meubelstuk!

Heb jij wel eens iets soortgelijks gemaakt van kartonnen bekertjes?

Advertisement