3 creatieve ideeën om van eierdozen kleurrijke en leuke decoraties te maken

door Natasja

13 Maart 2024

3 creatieve ideeën om van eierdozen kleurrijke en leuke decoraties te maken
Advertisement

Eierdozen zijn een van de grootste afvalproducten in huis, vooral van grote gezinnen met kinderen. Van deze gerecyclede materialen kun je echter speciale decoratieve voorwerpen maken die je kunt gebruiken om het huis of de werkplek te versieren. Je kunt je ook vermaken door ze met de kleintjes te maken.

Advertisement

1 - Kuikentjes met hoedjes

1 - Kuikentjes met hoedjes

@jumbletree / Instagram

Eierdozen omtoveren tot schattige kuikentjes is een creatief en duurzaam idee om dit gewone huishoudafval opnieuw te gebruiken.

 1. Begin met het uitknippen van afzonderlijke delen uit de eierdoos: elk deel wordt de basis voor een kuiken.
 2. Verf de buitenkant van het karton met gele verf en laat het volledig drogen.
 3. Knip kleine driehoekjes uit oranje karton om de snavels te vormen en kleine rondjes uit zwart karton voor de ogen. Je kunt de ogen en snavel ook direct op het karton tekenen met gekleurde stiften.
 4. Gebruik vervolgens het overgebleven deel van de eierdoos om de hoedjes te maken. Leef je uit door deze versieringen in felle kleuren te kleuren en plak ze voorzichtig op het lichaam van het kuikentje.

Advertisement

2 - Olaf-poppetjes van Frozen

2 - Olaf-poppetjes van Frozen

@monstamoons / Instagram

Dit project is perfect voor Frozen-liefhebbers van alle leeftijden en kan een leuke manier zijn om kinderen bij knutselactiviteiten te betrekken en de liefde voor hergebruik van materialen te bevorderen.

 1. Knip het eierdoosje in stukken en gebruik de kegels als basis voor Olafs lichaam.
 2. Verf het geheel met witte verf en laat het volledig drogen.
 3. Schilder met zwarte verf de knopen, mond en ogen en teken met oranje stift de karakteristieke wortelneus. Voor een driedimensionaal effect kun je een kleine oranje kartonnen kegel knippen en direct op het lichaam plakken.
 4. Lijm tot slot kleine houten takjes aan de zijkanten om de twee armen te maken.

3 - Kleine gekleurde paddenstoeltjes

3 - Kleine gekleurde paddenstoeltjes

Video tutorial via @artbarblog / Instagram

Breng je groene hoek of bureau tot leven met een paar mooie gekleurde paddenstoeltjes van eierdozen. Dit creatieve recyclingproject is niet alleen een geweldige manier om materialen te hergebruiken, maar voegt ook een vleugje vrolijkheid en kleur toe aan de plek waar je deze bijzondere decoratie plaatst.

 1. Snij het eierdoosje in afzonderlijke delen en gebruik de kegels als basis voor de paddenstoelhoedjes en de onderkant voor de stelen.
 2. Verf de kegels in felle kleuren voor de paddenstoelhoedjes. Je kunt dezelfde kleur gebruiken of verschillende kleuren combineren om speciale effecten te creëren.
 3. Kleur de stelen in wit of andere lichte kleuren.
 4. Gebruik na het drogen contrasterende kleuren om stippen of strepen op de hoedjes van de paddenstoelen aan te brengen voor een nog realistischer effect.
 5. Lijm de stelen op de kegels om de vorm van de paddenstoelen af te maken. Zorg ervoor dat ze stevig vastzitten en laat drogen.

Hier https://www.instagram.com/p/C1xFCsKLjIl/?hl=it kan je het hele proces zien!

Eierdozen, vaak beschouwd als eenvoudig restafval, kunnen de basis worden voor bijzondere artistieke en decoratieve creaties die je zelf of met de hulp van de kinderen kunt maken.

Advertisement