Het holistische interieurontwerp: een manier van inrichten voor een perfect op maat gemaakt huis

door Natasja

04 Maart 2024

Het holistische interieurontwerp: een manier van inrichten voor een perfect op maat gemaakt huis
Advertisement

Het holistisch interieurontwerp, wat betekent dat? Het is een transversaal concept dat fungeert als een gids in de zoektocht naar een eigen stijl, een benadering die helpt een weg te vinden tussen de ontwerptrends die inmiddels, mede dankzij de sociale media, steeds korter viraal gaan en de duizenden ideeën enigszins volgen is niet eenvoudig.

Voor degenen die hun eigen stijl willen vinden en die tot leven willen brengen in de woninginrichting op een manier die helemaal past bij hun behoeften, is het holistische interieurontwerp misschien wel dè sleutel die nodig was.

Advertisement

Het holistisch ontwerp in de inrichting

Het holistisch ontwerp in de inrichting

@studioekbeck/instagram

Deze uitdrukking duidt op een positieve en evenwichtige benadering van het plannen en inrichten van de ruimtes waarin we leven. Het basisidee is dat het huis een plek moet worden die welzijn biedt op fysiek, emotioneel en psychologisch niveau. Het gaat om een gevoel van harmonie dat ruimtes, vormen en kleuren moeten overbrengen. Een beetje zoals feng shui, wordt hier ook rekening gehouden met de manier waarop energie in kamers stroomt, allemaal om huizen te creëren die welzijn en sereniteit geven.

Advertisement

Duurzaamheid in holistisch interieurontwerp

Duurzaamheid in holistisch interieurontwerp

@byfrankdesigns/instagram

Tegenwoordig, met het steeds rijpere en wijdverspreide bewustzijn van de milieurampen die de planeet teisteren, beweegt een groot deel van de mode zich in de richting van eco-duurzaamheidscriteria bij de keuze van materialen en productieprocessen. We zijn nog ver verwijderd dat het standaard is, maar het gaat wel die kant op, ook in de wereld van interieurontwerp.

In de holistische benadering waar we het over hebben, is onze eigen gezondheid en die van de omgeving waarin we leven, evenals de invloed die de gewoonten en keuzes van het dagelijks leven hebben op het ecosysteem, erg belangrijk. De gekozen materialen zijn dus materialen die het beste zijn wat betreft energie, die afkomstig zijn van zo plaatselijk mogelijke bronnen en die ook visueel een gevoel van constant contact met de natuur geven.

Bij dit alles dient aandacht te worden besteed aan het niet te vol zetten  van het huis met onnodige voorwerpen en om ruimte over te laten voor groen, door planten zorgvuldig in te voegen waar dat mogelijk is en waar ze goed kunnen gedijen.

Hoe een ideale omgeving creëren volgens holistisch interieurontwerp

Hoe een ideale omgeving creëren volgens holistisch interieurontwerp

@tailermadedesigns/instagram

We weten allemaal dat het persoonlijk welzijn de eerste stap is om je goed te voelen bij anderen en om beter te functioneren in de wereld. En dus is je huis, je toevluchtsoord, de eerste ruimte die je moet helpen om veiligheid, comfort en gezondheid te vinden.

Daarom moet je begrijpen wat je echt nodig hebt in elke kamer van het huis, zonder toe te geven aan onnodige verleidingen die tot een rommeltje leiden. Aan de andere kant, als er een element is, ook een puur decoratief element, dat in staat is om een je goed gevoel te geven, kan daar aan worden toegegeven.

Dus wat is er nodig om de dagelijkse routine in de verschillende ruimtes waar je actief en bezig bent  "te laten werken"? Keukengerei in de keuken, handige elementen in de slaapkamer of badkamer, onmisbare hulpmiddelen in het thuiskantoor. Je moet ze identificeren en eigen maken, waarbij je ook moet proberen om waar mogelijk stilistische structuur te behouden (kleuren, materialen, rangschikking van voorwerpen).

Als het zien van foto's, of in het verleden verzamelde snuisterijen, of een inrichtingsaccessoire met een bepaald ontwerp dat opvalt in de kamer iets is dat je gevoel aanspreekt en je bevredigt, geef daar dan aan toe!

Efficiëntie en besparingen

Efficiëntie en besparingen

@ koto_cabins/Instagram

Je zult je altijd realiseren wanneer je dreigt te overdrijven en de kosten drukken helpt ook in dit opzicht: de voldoening te weten dat je geen middelen verspilt zonder reden maakt je nog gelukkiger met de keuzes die je hebt gemaakt bij het kopen en inrichten, dus het optimaliseren van je levensstijl in dit opzicht kan een manier zijn om welzijn en sereniteit te garanderen.

Een investering in spullen die lang meegaan of die gemakkelijk kunnen worden verwerkt als dat nodig is, is een andere belangrijke stap in een evenwichtig en gezond huiselijk leven.

Een paar tips voor een holistische inrichting

Een paar tips voor een holistische inrichting

@ liberaleclectic/Instagram

  • De enige persoon die indruk moet maken ben jijzelf: je hoeft niet altijd aan de gasten die je komen bezoeken te denken, het huis moet eerst voor jezelf bevredigend zijn en dan pas voor anderen.
  • Denk eerst na over wat je wilt en moet doen in die kamer: hoe wil je het ervaren? Wat heb je nodig? Uitproberen, en ook fouten maken, helpt je in het stadium waarin je ook beslist over de opstelling van meubels en accessoires. Je leert door het huis te leven en geleidelijk neemt het de ideale vorm aan.
  • Kies kleuren die je mooi vindt en die je helpen ontspannen of een goed humeur overbrengen. Als je je klaar voelt voor behang of opzichtige muurdecoraties, dan zijn die ook prima, maar als je er niet zeker van bent, probeer dan opties die gemakkelijk te verwijderen of te vervangen zijn.
  • Pas op voor rommel: het is zo dat het voor sommige mensen normaal is om in een 'mooie chaos' te leven, maar bijna altijd is het omgeven zijn door opgeruimde (en makkelijk te controleren en schoon te maken) oppervlakken de echte sleutel tot welzijn. Vind je evenwichtspunt zodat ook huishoudelijke taken niet te belastend worden!

Kortom: welzijn, veiligheid en sereniteit als primaire doelen... Het is een geweldige aanpak om het ideale huis in te richten!

Advertisement