Zowel thuis als in de spa: trucs voor altijd zachte handdoeken

door Natasja

07 Mei 2024

Advertisement

Niemand houdt van het gevoel van wrijvende ruwe handdoeken op een natte huid, maar hoe krijg je ze echt altijd zacht? Het antwoord is niet om ze vaak te wassen en te overladen met dure producten, maar juist het tegenovergestelde. En dan zijn er ook nog een paar trucjes, voor en na het wassen, die echt nuttig zijn om te voorkomen dat de stoffen hard worden. Laten we eens kijken welke dat zijn.

Advertisement

1. De ideale hoeveelheid wasmiddel en wasverzachter

Pickpick

Het eerste wat je moet vermijden, is te denken dat je ruwheid kunt tegengaan met extra doses wasmiddelen en wasverzachters. Overdrijven met deze producten, in de wasmachine en (nog meer) bij de handwas, betekent het tegenovergestelde resultaat bereiken - en misschien zelfs onaangename geuren in de hand werken.

De vezels van handdoeken kunnen veel vloeistof absorberen, inclusief producten die oplossen in water tijdens het wassen, veel meer dan de kleding die je normaal draagt of de lakens die je vaak wast. Dus een overdreven dosis wasmiddel, dat al onnodig is, is echt verkeerd bij sponzen en handdoeken in het algemeen. De vezels raken verzadigd en al het extra wasmiddel wordt niet weggespoeld door de normale hoeveelheid water bij het wassen. Het is in feite als stijfsel, waardoor de stof verhardt.

Wat wasverzachters betreft, die ook schadelijker zijn voor het milieu dan wasmiddelen, zijn er experts die zelfs aanraden om ze helemaal niet te gebruiken. Dit komt door de aanwezigheid van bepaalde bestanddelen in de meeste producten die te koop zijn, die de vezels van de stof bedekken met een soort olieachtige laag, waardoor de handdoeken minder absorberend en zacht worden.
Je kunt daarom proberen of het drastisch verminderen van het gebruik van wasverzachter effect heeft: het om de wasbeurt gebruiken kan bijvoorbeeld een goede oplossing zijn. En als je merkt dat door helemaal zonder wasverzachter te wassen de handdoeken er zo zacht uitkomen als je wilt, dan is dat nog beter voor je portemonnee en voor het milieu!

Advertisement

2. Af en toe wassen met baking soda en azijn

analogicus/Pexels

Als een normale wasbeurt met weinig wasmiddel en niets anders niet het gewenste effect heeft, kan het zijn dat een opeenhoping van wasmiddel- of wasverzachterresten, of ook bodylotion of gezichtscrème/make-up tussen de vezels de oorzaak is. Azijn of baking soda kunnen eenmalig worden gebruikt om dit op te lossen en de handdoeken te herstellen.

Als je azijn gebruikt, kun je twee eetlepels ervan in het bakje gieten in plaats van de wasverzachter. In het geval van baking soda is ongeveer 120 gram direct in de trommel voldoende.

3. Schud de handdoeken goed

Karolina Grabowska/Pexels

Je moet dit echt met alles doen: niet alleen met handdoeken, maar ook met tafelkleden, dekens, plaids en dergelijke. We hebben het over het schudden of wapperen op verschillende momenten. Voordat je ze in de wasmachine stopt (zodat je er ook geen extra haar, dierenharen of vuil in laten vallen dat anders in de machine terechtkomt), maar ook voordat je ze ophangt of in de droger stopt, en nog een keer voordat we ze strijken.

Het is een mechanische beweging die helpt om de vezels uit te rekken zodat de handdoeken - maar niet alleen - zachter worden.

4. De wasmachine laden

Terugkomend op het onderwerp van productophoping tijdens het wassen, is er een andere belangrijke gewoonte die je niet moet vergeten: overlaad de trommel nooit. Net als wanneer je ze met de hand schud, hebben handdoeken er baat bij om tijdens het wassen "gewoeld" te worden en hoe meer ruimte je laat tussen de items in de trommel, hoe beter het water alles spoelt zonder de stoffen samen te drukken.

5. Wat niet in de droger mag ontbreken

Om dezelfde reden die we net hebben gezien, is het zowel in de wasmachine als - nog meer - in de wasdroger een goed idee om accessoires te gebruiken die helpen om kledingstukken enz. uit elkaar te houden. Speciale siliconen ballen, ook tennisballen, werken in beide gevallen; en voor de droogtrommel, ook wollen ballen. Tijdens het drogen hebben ze ook het extra voordeel dat ze statische elektriciteit verminderen!

Met zulke maatregelen is het net alsof je handdoeken hebt die spawaardig zijn!

Advertisement