3 eenvoudige DIY projecten om de washoek totaal te veranderen

door Natasja

08 Mei 2024

Advertisement

In elk huis is er wel een hoek waar al het wasgoed wordt verzameld, en meestal staan er minstens één of twee grote manden op de vloer klaar voor kleding en huishoudlinnen dat gewassen moet worden. Er ontstaan heel snel bergen wasgoed en die hoek wordt dan een rommeltje. Het is beter om meer manden te gebruiken en te sorteren, maar hoe voorkom je dat de vloer een rommeltje wordt als er weinig ruimte is? Maar wat als je een mand wilt die de perfecte afmetingen heeft voor de beschikbare ruimte in huis? Hieronder staan een paar opties om te overwegen.

Advertisement

1. De DIY ruimtebesparende mand

Een trolley gemaakt van PVC buizen en een stoffen mand, met wieltjes

Video tutorial via Build Things From Stuff/YouTube

Als er maar ruimte is voor één mand, moet die zeker groot genoeg zijn voor de bergen wasgoed die voortdurend worden gecreëerd. En als je wilt dat de mand de ideale afmetingen heeft om de vrije ruimte in de washoek op te vullen, kun je hem met een eenvoudig DIY project maken in de stijl die je verkiest.

Bijvoorbeeld deze van Build Things From Stuff, die is gemaakt van een goedkope PVC-structuur die eenvoudig in elkaar te zetten is en waarin de resistente stoffen zak past. De grootte en het patroon of de kleur zijn allemaal aanpasbaar aan je behoeften, maar de wieltjes mogen niet ontbreken. Omdat het maar één mand is, zal hij vol raken en zwaar worden, en hem gemakkelijk vervoeren is essentieel!

Advertisement

2. De chique versie met koperen buizen

Frame van koperen buizen die een grote rechthoekige mand van stof ondersteunen

Video tutorial via TheSorryGirls/YouTube

Een soortgelijk idee, hoewel voorgesteld zonder wieltjes, is dat van The Sorry Girls, waar in plaats van PVC koperen buizen worden gebruikt. Een iets chiquere look, maar vooral een idee dat kan worden nagemaakt voor verschillende manden, misschien in hoogte ontwikkeld, zodat de mand voor huishoudlinnen, de mand voor witte kleren en de mand voor gekleurde kleren naast elkaar kunnen worden geplaatst!

In beide gevallen die we net hebben gezien, is het een goed idee om voor de manden die in deze structuren worden geplaatst, stoffen te kiezen die zeer resistent zijn: omdat er vuile kleren in zitten, zul je de stoffen ook vaak moeten wassen, dus misschien verdient een stevig katoen de voorkeur, die meerdere wasbeurten aankan zonder al te snel beschadigd te worden.

3. Alles verticaal! Het ruimtebesparende voorstel

Een structuur van PVC-buizen met twee niveaus, wieltjes en planken om plastic manden op te plaatsen

nor_affandi_nor/Instagram

Een alternatief dat veel efficiënter is dan de andere: een echte trolley van PVC-buizen, compleet met een handig handvat zoals dat van een boodschappenwagentje of voor zware ladingen. De meest opmerkelijke eigenschap is dat het is uitgerust met twee planken, zodat twee manden op elkaar gestapeld kunnen worden en verticale ruimte winnen, wat vaak essentieel is in kleine huizen. Zo kunnen zelfs goedkope plastic wasmanden hun eigen specifieke plek vinden, zonder altijd op de grond te staan.

Ideeën als deze maken het niet alleen handiger om ladingen wasgoed te beheren, maar helpen ook om orde te scheppen in een deel van het huis waar rommel spontaan ontstaat. En omdat alle oplossingen het wasgoed ook van de vloer houden, is het ook eenvoudiger om de vloer te vegen en te reinigen!

Advertisement