Gewone voorwerpen die de inrichting totaal anders maken: waar veranderingen aanbrengen om een vleugje stijl toe te voegen

door Natasja

08 Mei 2024

Advertisement

Naarmate de tijd verstrijkt, worden de meubels oud, beschadigd of ben je erop uitgegeken: het antwoord is echter niet alles te veranderen. Je kunt je ook beperken tot gerichte ingrepen, het veranderen of vernieuwen van slechts een paar elementen die op zichzelf al de sfeer van een kamer kunnen veranderen. Accessoires, een beetje verf, inrichtingsartikelen die een opfrisbeurt nodig hebben: bekijk de ideeën hieronder.

Advertisement

1. Handgrepen en knoppen zijn genoeg om hele meubelstukken te veranderen

blauwe schelpvormige meubeldeurknoppen

H&M Home

Je besteedt er niet altijd veel aandacht aan, maar de knoppen en handgrepen van meubellades en -deuren zijn een element dat sterk bepalend is voor het uiterlijk van het hele meubelstuk. Sommige verslijten na verloop van tijd of vallen gewoon minder op. Kies voor nieuwe modellen, misschien met meer exotische vormen of kleuren, en alles verandert in een klap!

Advertisement

Ook aandacht voor de verlichting

Een lampenkap versierd met bloemmotieven

lacorallina-firenze.it

Als je lampen hebt die al lang op tafeltjes, consoletafels en nachtkastjes staan en je bent er op uitgekeken, of ze zijn echt saai en oninteressant, waarom vervang je ze dan niet door lampen met lampenkappen die de aandacht trekken? We leven in een tijdperk waarin flitsende prints veel voorkomen, maar er zijn nog steeds eenvoudige opties voor ieders smaak. Ga op zoek naar kleuren, stoffen en afwerkingen die passen in die hoek van het huis en goed integreren met de rest van de inrichting, en met slechts één aankoop - zelfs een kleine - kun je een hele kamer een andere stijl geven.

3. De charme van composities

Dienblad met decoratieve voorwerpen op een tafeltje

thedesignpage.blogspot.com

In een huis dat geleefd wordt zullen er altijd snuisterijen en decoratieve elementen zijn, ook zonder een onmiddellijke nuttige functie. Ze zijn een manier om iemands smaak uit te drukken of een inrichtingsthema te benadrukken. Maar waarom zou je ze niet dichter bij elkaar zetten in plaats van ze verspreid op een of ander oppervlak te bewaren, door ze smaakvol te rangschikken in een compositie op een dienblad of in een ander soort houder? Zo creëer je een compositie die mooi is om te zien en ook gemakkelijk te verplaatsen als dat nodig is.

4. Kleurrijke penseelstreken waar je het niet verwacht

Geelgeverfde raamkozijnen

cargocollective.com

Waar kun je een echt onverwacht kleurenaccent toevoegen? Op de kozijnen van deuren en ramen! Binnendeuren zouden aan de ene kant één kleur kunnen hebben en aan de andere kant een heel andere, en bij ramen denk je natuurlijk alleen aan de binnenkant. Zo zou het zijn alsof je het ontwerp van een lineaire omtrek benadrukt, zonder grote oppervlakken te vullen, en kun je durven met zeer felle kleuren!

5. Creatief gebruikt behang

Een nis in de muur bekleed met bloemenbehang en voorzien van planken

@mssamanthasantana/Instagram

Behang is een ander belangrijk element: hoe opvallender en kleurrijker de print, hoe zorgvuldiger je moet nadenken over het te bedekken oppervlak. Maar wat als je het in plaats van op delen van muren aanbrengt, zou gebruiken om de achterkant van een open meubelstuk origineler te maken? Of gewoon de binnenkant van een ingerichte nis kleurrijk maken?

Advertisement

6. Spotlight op kunst gericht

Wandspots voor schilderijen

Leroy Merlin

Als je schilderijen, lijstjes met foto's en prenten in huis hebt die veel voor je betekenen en een duidelijke sierwaarde hebben, behandel ze dan alsof ze in een kunstgalerie hangen en zet ze in de schijnwerpers!

7. Kranen upgraden

Design kraan

webert.it

In de badkamer of keuken is een eenvoudige en goedkope manier om een nieuw element te introduceren het vervangen van de kranen. Denk er eens over na: je ziet ze, maar bovenal gebruik je ze elke dag, dus raak je het element aan dat discreet de hele ruimte nieuw leven inblaast!

Advertisement

8. Prachtige planten

Een woonkamer ingericht met planten

@_lisa_dawson_/Instagram

Vergeet nooit de decoratieve kracht van planten. Er zijn er genoeg om binnenshuis te kweken, afhankelijk van de omstandigheden die je ze kunt bieden wat betreft licht en temperatuur. Sommige zijn echt prachtig, en andere worden dat met een ad-hoc pot of steun (zelfs hangend)!

9. Het nieuwe tapijt in het middelpunt van de belangstelling

Een designtapijt in een woonkamer

Carpet Edition

Een ander element dat we gewoon zijn te zien en dat een grote plaats inneemt in het gezichtsveld van een kamer is het tapijt. Van de kleine in de keuken of badkamer tot de grote vloerkleden in woonkamers, zithoeken en slaapkamers, het vervangen van een tapijt kan echt een revolutie teweegbrengen in de kleuren en sfeer van een hele kamer!

Heb jij de meest geschikte manier gevonden om de inrichting te vernieuwen?

Advertisement